Rekordi Pejdža "plaše" Huventud 1Foto: STARSPORT

Izgleda da je došlo vreme „revanša“ za crno-bele, barem kada je grupna faza Evrokupa u pitanju.

Nakon što su uspeli da savladaju Uniks, posle samo 48 sati, takođe u Hali „Ranko Žeravica“ košarkaši Partizana ugostiće još jednog dužnika, Huventud i to u odloženom meču 6. kola pomenutog takmičenja (20.30).

Od krucijalne važnosti bio je trijumf nad ruskim predstavnikom, posle kojeg su se izabranici Saša Filipovskog definitivno ukrcali u voz koji vodi za Top 16 fazu Evrokupa.

Markus Pejdž odigrao je takvu simultanku da bolja najava za večerašnji susret jednostavno nije potrebna.

Bivši student prestižne Severne Karoline poobarao je brojne rekorde u duelu sa Uniksom, podstakavši navijače Partizana na razmišljanje zašto ga Vlado Šćepanović nije bolje i pametnije koristio.

Nenametljivi levoruki šuter, rodom iz Meriona, sa četvorogodišnjim stažom na Severnoj Karolini, na kojoj je košarkaški stasavao pod nadzorom čuvenog Roja Vilijamsa, odigrao je simultanku koja će sasvim sigurno biti zapisana, ne samo u klupskim, nego i u almanasima Evrokupa.

Partizan je Uniks ispratio sa impresivnih 55 odsto uspešnosti za tri poena i čak 16 pogođenih šuteva van 6,75 što je drugi najbolji učinak jedne ekipe ove sezone u Evrokupu (Gran Kanarija i Uniks ubacili po 19).

U datom kontekstu, Pejdž je pružio partiju, tako retku u klupskim okvirima, da je u ravni sa čuvenim simultankama Vlada Šćepanovića i Dušana Kecmana.

Amerikanac je ubacio čak osam trojki (25p, 8/10 za tri), od kojih šest u drugom poluvremenu i bio vodeći u obaranju klupskog rekorda kada su nastupi u Evrokupu u pitanju.

Ujedno, reč je o drugom najboljem učinku crno-belih u evropskim takmičenjima u poslednje tri decenije (samo protiv Estudijantesa 2005. u Evroligi bolji učinak – 17 trojki).

Pejdž je postavio klupski rekord po broju pogođenih trojki u jednom međunarodnom takmičenju; ne pamti se zapravo, a vrlo verovatno i da u istoriji Partizana nije bilo preciznijih sa distance na jednoj utakmici, s obzirom na to da je linija za tri poena uvedena tek 1984. godine.

Amerikanac je Uniks matirao sa osam pogođenih šuteva za tri (za dva nije ni pokušavao) i tako prestigao Šćepanovića i Kecmana koji su prethodno bili rekorderi sa po sedam ubačenih šuteva van 6,75.

Šćepanović je na evroligaškom gostovanju Uralu 2002. postigao nestvarnih 40 poena, što je sedmi najbolji učinak u istoriji najelitnijeg takmičenja, dok je simultanku sa sedam trojki Kecman ostvario u prvom meču sa Makabijem 2010. tokom četvrtfinalnog serijala, posle kojeg su se crno-beli plasirali na fajnal-for u Pariz.

Huventud je u utorak neprijatno iznenadio porazom od Bahčešehira, koji do meča u Badaloni nije ostvario ovosezonsku pobedu u Evrokupu.

Trener Duran ima kadrovskih problema; pred dolazak u Beograd meč su propustili Tomić i Ribas, a prethodno je veći broj igrača „zakačio“ korona virus.

Uprkos tome, u Partizanu moraju biti na oprezu; teško je poverovati da šuterski nešto slično mogu ponoviti u razmaku od samo 48 sati; istovremeno, sa oporavljenim Vilom Mozlijem, koji se u tim vratio baš za duel sa Uniksom, crno-beli bi defanzivno trebalo da budu daleko bolji, posebno u branjenju reketa, što protiv Uniksa i nije bio slučaj.

Regeneracija i koncentracija

– Najvažnije je da se maksimalno koncentrišemo na našu energiju i da je povratimo. Stručni štab radi na pripremi utakmice protiv Huventuda i prenećemo sve bitne informacije igračima. Znamo da ne možemo na treningu uraditi mnogo što se tiče narednog meča, ali važno je izvođenje našeg sistema odbrane i napada, a najvažniji će biti regeneracija i koncentracija – poručio je trener Sašo Filipovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari