Foto: Starsport

Prvim porazom u kvalifikacijama su praktično primorani da za dva dana u Beogradu savladaju Gruziji, jer bi u suprotnom obrisi katastrofe prekrili čitav fudbalski spektar u našoj zemlji – 3:2 (1:1). Porazu “orlova”, koji je sa dva gola “dosolio” Marko Arnautović, najviše se obradovao Vels, pošto je trijumfom u Gruziji došao na samo bod od Srbije, koja je pred poslednje kolo i dalje na čelu tabele grupe D.

A sve je na uvertiri večerašnjeg duela izgledalo da će po fudbalere Srbije ići po loju. Austrija je nastupila bez osmorice igrača, od kojih je većina otkazala na krajnje sumnjiv način, s obzirom na to da je domaćin izgubio sve šanse za plasman u Rusiju. Istovremeno, došlo je do šumova u komunikaciji između Saveza i igrača, što je trebalo da još više poboljša komunikaciju i pospeši samopouzdanje Ivanovića i saigrača. Selektor Muslin je odlukamaa da Stefana MItrovića i Matiju Nastavića “upari” sa Ivanovićem u poslednjoj liniji napravio veliku grešku, pošto su pomenuta dvojica na vrlo loš način odmenili suspendovanog Maksimovića, odnosno povređenog Vukovića.

Vođstvo “orlova” u 11. minutu bilo je plod individualnog nadahnuća Milivojevića, koji je odličnim šutem sa distance matirao, osetno nesigurnog Lindnera. Ni pokušaj da Gaćinović odmeni Kostića, čijem je ostanku na klupi kumovao i njegov klub Hamburg, nije bio plodonosan; Srbija je sijaset duela izgubila upravo na sredini terena, što je u sigurno zabeležio i sinoć prisutni Žoze Murinjo. Austrija je zasluženo izjednačila preko Burgštalera, a koliko su naši igrači loše stajali na terenu delimično je do polasko na odmor iznivelisano dobrim šansama Ivanovića i Tadića. Nakon par uvodnih minuta solidne agresivnosti na poslednju liniju Austrije, Srbija je uglavnom igrala u kontra ritmu, često pokušavajući da bezidejnost pretvori u dugačak pas ka Mitroviću, koji je imao sijaset duela, često van zone oko šesnasterca. Potpuna disharmonija poslednje linije toliko je parala pogled navijača Srbije na stadionu Ernst Hapel, da su se mogli čuti i sporadični žvizduci u jeku frenetične podrške “orlovima”. Ni ulazak LJajića, odnosno pomeranje Gaćinovića na desno krilo umesto očajnog Rukavine nije doprinelo većoj kreativnosti, odnosno završnom pasu ka Mitroviću, kasnije Prijoviću.

Najviše je duvalo po levoj strani, na kojoj su Kolarov i Mitrović izgledali kao stranci usred pustinje. Arnautović je kod oba gola bio u zicer prilikama; prethodno je Matić na desetak minuta do kraja iskoristio gužvu u petercu Austrije da izjednači na 2:2, ali je krajnji utisak da je drugi gol napadača Vest hema, kojem je otac Srbin, a i sam je imao želju da nastupa za “orlove” bio prava personifikacija očajne partije naše poslednje linije. Arnautović je na pas sa desne strane, iskočio između naših štopera i smao ćušnuo loptu ispred iznenađenog Stojkovića, a našu reprezentaciju gurnuo u nezahvalnu poziciju pred odlučujući meč protiov Gruzije.

Stojković sprečio katastrofu

– Nismo igrali dobro, iako smo rezultatski dobro otvorili i vodili 1:0. Primali smo golove, a oni su bili bolji. Imali su više šansi i da Stojković nije u dobroj formi mogli smo da izgubimo i sa više golova razlike. Pred nama je sada drugi pokušaj i nadam se da će biti dobar. Okrećemo se Gruziji i nemamo mnogo vremena za pripremu. Videlo se da je Austrija dobar protivnik, bili su bolji od nas i čestitam im – samokritičan je selektor Muslin.