Reprezentacije gube značaj 1Foto: STARSPORT

UEFA je pod okriljem pandemije korona virusa dozvolila klubovima da bez jasnih pravila mogu da zabrane igračima da se odazovu pozivu nacionalnog tima.

Iako se u trenutnoj sitaciji novog talasa kovida-19 ovakvi potezi mogu opravdati, utisak je da bi novo pravilo moglo da posle pandemije postane praksa, naročito za utakmice Lige nacija.

Najbolji primer da klubovi zloupotrebljavaju pandemiju video se u slučaju Nikole Maksimovića kome Napoli nije dozvolio da se odazove pozivu selektora Ljubiše Tumbakovića.

Iako su ostali igrači iz Italije poput Sergeja Milinković-Savića (Lacio), Filipa Đuričića (Sasuolo), Nikole Milenkovića (Fiorentina) i Darka Lazovića (Verona) dobili odobrenje svojih klubova da odigraju oktobarske mečeve nacionalnih timova, uprava Napolija se pozvala na  UEFA protokol i stopirala defanzivca.

U ovom slučaju nije pomoglo ni ubeđivanje Saveza da će selektor Maksimovića koristiti samo za meč protiv Norveške koji je ključan za odlazak na EURO, te da bi u Italiju mogao da se vrati pre nego što „orlovi“ odigraju susrete sa Mađarskom i Turskom.

Upravo zbog toga što evropska „kuća“ fudbala nije dala jasne instrukcije kada i pod kojim uslovima timovi mogu da stopiraju svoje igrače da igraju u nacionalnim timovima, dešavaju se ovakve stvari da neki klubovi iz iste zemlje puste svoje fudbalere, a drugi ne.

Poseban je problem što je UEFA novi protokol donela za mečeve Lige nacija tokom jeseni, ali se u praksi ispostavilo da se on odnosi i na utakmice baraža od kojih reprezentacijama zavisi odlazak Evropsko prvenstvo.

U praksi, klubovi se opredeljuju da ne puste igrača prvenstveno zbog bitnih utakmica koje ima u narednom periodu ili ako smatraju da je iscrpljen zbog serije jakih mečeva koje je igrao, a korona u drugim zemljama gde treba da igra je samo vid izgovora.

FSS se još u septembru susreo s ovim problemom, ali je pregovorima uspeo da se izbori za Milinković-Savića (Lacio) i Jovića (Real Madrid).

Zbog kompromisa koji mora da pravi prema klubovima, „orlovi“ su u Turskoj sinoć igrali bez Dušana Tadića.

Ajaks je dozvolio svom igraču da bude na mečevima sa Norveškom i Mađarskom, ali je tražio da se vrati pre puta u Tursku jer bi po propisima Holandije po povratku iz te zemlje morao da bude 10 dana u karantinu i propustio bi meč sledećeg kola s Herenvenom.

Nacionalnim savezima su u ovakvim slučajevima vezane ruke jer da je FSS insistirao da Tadić igra i u Istanbulu, pošto se može uzeti u obzir da meč protiv Herenvena nije ključan Ajaksu za uspeh ove sezone, lako se moglo desiti da holandski klub uopšte ne pusti igrača.

Male zemlje poput Srbije su sigurno u većem problemu pošto većina igrača dolazi iz inostranstva, a klubovi u najjačim ligama skloniji su zloupotrebi UEFA protokola.

Međutim, sa sličnim problemom susreo se i selektor Španije Luis Enrike koji je apelovao na klubove da ne ignorišu reprezentaciju jer će tako „umanjiti značaj mečeva nacionalnih timova“.

Većina evropskih selektora tako je primorana da u Ligi nacija ne igra sa najjačim sastavom i da najbolje igrače štedi zbog klupskih obaveza.

Iako je FIFA svojevremeno uvela kompenzaciju klubovima u slučaju da im se igrač povredi igrajući za reprezentaciju, opravdan je strah da bi ova praksa mogla da nadživi koronu.

U tom slučaju nije isključeno da u narednim godinama, poput košarke, gledamo jedne igrače u kvalifikacijama, a onda najjače na takmičenjima poput Evropskog ili Svetskog prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari