Jokić nije ni prvi ni poslednji koji je odbio poziv selektora: Ko je sve još "odjavljivao" Srbiju? 1Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Odluka Nikole Jokića da ne nastupa za reprezentaciju Srbije na predstojećem Mundobasketu dočekana je u javnosti sa mešavinom razočarenja i ljutnje.

Iako su zbog sličnog razloga od nastupa za nacionalni tim odustali i Vasilije Micić i Nikola Kalinić, u medijima je Jokić jedini bio na stubu srama.

Treba reći i da centar Denvera nije jedini koji je odbio poziv selektora Pešića, niti je prvi koji je to uradio, a nije mu čak ni prvi put da se „zahvali“ na pozivu.

Za vreme stare Jugoslavije nije se dešavalo da košarkaši odbiju poziv selektora, a neretko se dešavalo da nastupaju uprkos povredama.

Dražen prvi povukao nogu

Legendarni Dražen Petrović bio je prvi igrač koji se nije odazvao pozivu selektora, i to 1991. za Evropsko prvenstvo u Italiji, kada je saopštio selektoru Dušanu Ivkoviću da neće igrati jer nije mogao da prisustvuje pripremama za takmičenje zbog duge sezone u NBA.

Tokom turnira ekipu je napustio Jure Zdovc, a razlog je bilo to što je u Sloveniji počeo rat koji je u nekoliko narednih godina trajao širom bivših republika SFRJ.

Po raspadu zajedničke države reprezentacija Jugoslavije nije mogla da igra na velikim takmičenjima zbog sankcija i po povratku na veliku scenu je želja za dokazivanjem bila jača od umora i drugih obaveza.

Jokić nije ni prvi ni poslednji koji je odbio poziv selektora: Ko je sve još "odjavljivao" Srbiju? 2
Foto: Screenshot Youtube/LamarMatic

Nakon Evropskog prvenstva u Grčkoj, poslednje takmičenje na kojem je reprezentacija Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) nastupila u kompletnom sastavu bile su Olimpijske igre 1996. u Atlanti.

Divac prvi rekao „ne“ posle Jugoslavije

Kada je Željko Obradović preuzeo nacionalni tim pred Evropsko prvenstvo 1997. u Barseloni dogodio se i prvi otkaz selektoru, a odluku da ne nastupa na ovom takmičenju doneo je Vlade Divac.

Naredne godine, na Svetskom prvenstvu u Atini, Divac nije mogao da igra zbog štrajka igrača u NBA, a Predrag Danilović zbog povrede.

Saša Đorđević, junak atinskog Mundobasketa, koji je i na tom takmičenju igrao povređen, nije bio u stanju da nastupi na šampionatu Starog kontinenta 1999. i na Olimpijskim igrama 2000. na kojima nije nastupao ni Divac.

Jokić nije ni prvi ni poslednji koji je odbio poziv selektora: Ko je sve još "odjavljivao" Srbiju? 3
FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

Nakon lošeg izdanja na Igrama u Sidneju selektorsku funkciju preuzeo je Svetislav Pešić i na naredna dva velika takmičenja, Evropskom prvenstvu 2001. i Mundobasketu 2002. u Indijanopolisu, reprezentacija nastupa u kompletnom sastavu. Na Svetskom prvenstvu košarkaška reprezentacija osvaja svoju poslednju zlatnu medalju na velikim takmičenjima.

I Bodiroga umeo da odbije poziv

Pešića je potom zamenio Duško Vujošević, koji na Evrobaskate 2003. nije mogao da računa na Dejana Bodirogu, koji je odlučio da ne nastupa na ovom takmičenju zbog umora. Ispostavilo se da je Peđa Stojaković poslednji put prihvatio poziv selektora, a zbog osvajanja šestog mesta na ovom turniru, ali i zbog loše atmosfere u ekipi, Vujoševića je na klupi zamenio Željko Obradović.

Pred početak Olimpijskih igara u Atini 2004. Peđa Stojaković je od selektora Obradovića zatražio da mu omogući duži odmor posle naporne sezone u NBA i dozvolu da se kasnije priključi pripremama. Selektor je odbio molbu tadašnjeg igrača Sakramenta i nije ga pozvao u ekipu, koja je na tom takmičenju zauzela 11. mesto.

Naredne godine Evropsko prvenstvo u Srbiji bilo je prilika da reprezentacija u punom sastavu ponovo dođe do zlatne medalje, ali je uvertira za šampionat bio otkaz Predraga Stojakovića „zbog naporne sezone u NBA“. Ova Stojakovićeva odluka izazvala je burne reakcije u javnosti, nakon čega je odlučio da više ne nastupa za nacionalni tim, a u narednih 15-ak godina nije dao ni jednu izjavu za srpske medije.

Jokić odjavio i Đorđevića

Nakon debakla na ovom prvenstvu reprezentacija je na narednih nekoliko takmičenja ostajala bez medalja i činilo se da se srpska reprezentativna košarka dugo neće vratiti na listu favorita za odličja.

Ipak, najpre povratkom Dušana Ivkovića na njeno čelo, a potom i nakon što je Aleksandar Đorđević postao selektor Srbija ponovo osvaja medalje, što znači da su porasla i očekivanja navijača.

Jokić nije ni prvi ni poslednji koji je odbio poziv selektora: Ko je sve još "odjavljivao" Srbiju? 4
foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ponovo je vraćen i „kult reprezentacije“ i svi najvažniji igrači su se odazivali pozivu selektora sve do Evropskog prvenstva 2017. godine, kada su zbog obaveza u svojim klubovima u NBA otkazali Nikola Jokić i Rade Zagorac, dok su zbog povreda izostali Nemanja Bjelica, Miloš Teodosić, Nemanja Nedović i Miroslav Raduljica.

I tada je Jokićeva odluka dočekana sa burnim reakcijama i optužbama, a uprkos tome što je potom nastupao na Svetskom prvenstvu 2019. i Evropskom prvenstvu 2022. njegova odluka da ne bude član nacionalnog tima za predstojeći Mundobasket ponovo je pokrenula iste optužbe kao i pre šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari