Repriza finala SP u Jokohami 1Foto: BETA/CEV/DS)

Najbolje odbojkašice Srbije su još kao male savladale jednu od važnijih sportskih lekcija, s radnim naslovom „Ne postaje se šampion samo preko leđa slabijih od sebe već i kroz bitke sa nama jednakima“, pa su i pre upuštanja u dugu odbranu evropske titule na aktuelnom kontinentalnom prvenstvu u četiri zemlje „računale“ na najtežeg mogućeg rivala u polufinalu.

„Kostur“ takmičenja je tako postavljen da je bilo neminovno tzv. finale pre finala, jer će u subotu u Ankari s jedne strane biti osvajačice poslednjeg Svetskog prvenstva (naš tim) i poražena ekipa iz tog uzbudljivog i dramatičnog meča u Jokohami septembra 2018. godine – Italija.

– Može se reći da smo znale da će nam one biti poslednja prepreka na putu do planiranog finala. Hoću reći da je ovo logičan rasplet takmičenja po grupama i u uvodnih utakmica nokaut faze. Još da prođe onako kako bismo želele… Jedno je sigurno – pred nama je još jedan težak meč s odličnim rivalom, a pobednika bi opet trebalo da odluči veća motivisanost, s obzirom da smo približnog kvaliteta. Nadam se da će taj detalj ponovo prevagnuti na našu stranu – oprezna je i optimistički raspoložena, u isto vreme, korektorka i primačica servisa Ana Bjelica.

Pre 12 meseci Srpkinje su dva puta dobile Italijanke – jednom u trećoj rundi pod okriljem jedne od grupa (3:1) i jednom u pomenutom odbojkaškom maratonu, tako što su povele s 2:0 u setovima, pa ostale bez ikakve prednosti i onda s tri poena razlike (15:12) došle do svog prvog svetskog zlata. Što je iste noći postao najveći uspeh naše ženske odbojke u istoriji SP, pošto su se prethodno dičile bronzom iz 2006. godine – takođe osvojene u direktnom „sudaru“ sa Italijankama.

– Možda su ova dva slobodna dana previše praznog takmičarskog hoda, jer se čovek zaleti pa stane, ali iskoristile smo ga za detaljnije pregledanje i analizu video snimaka njihovih utakmica. Znamo se odlično s njima, ali uvek je moguće otkriti neku novu sitnicu u igri rivala. Još važnije je kako će da funkcioniše naša. Nije nebitno ni to što je utakmica u Ankari. Za razliku od njih, mi smo ovde od samog početka, pa se osećamo kao da smo na domaćem terenu – reči su libera Silvije Popović, jedne od devet devojaka sa pomenutog SP u Japanu u sadašnjoj postavi.

Selektor Zoran Terzić je posle poslednje od šest pobeda konstatovao da je ekipa pod „baražnom vatrom“ velikih očekivanja nacije i želje za osvetom konkurencije, jer su olimpijske viceprvakinje iz Rio de Žaneira 2916. „tukle“ mnoge selekcije na raznim turnirima, ali je i primetio da ga za sada dobro podnose. Uprkos manjim ili većim problemima u igri od početka EP koje je na izmaku.

– Kroz grupu nije sve baš bilo sjajno i bajno, ali primetan je „rast“. Sve smo bolje iz utakmice u utakmicu – mislim pre svega na energiju. Kao što dolikuje ekipi koju svi vide kao pretendenta na zlato. Nadam se da ćemo to pokazati i u polufinalu s našim starim znancem. I da će atmosfera biti prava. Da se kao pravi šampioni držimo zajedno i kada nam ide i kada negde zaškripi – poručuje pre derbija srednja blokerka Mina Popović.

Parovi polufinala

subota

Srbija – Italija 16.00

Turska – Poljska 18.30

nedelja

za 3. mesto 16.00

za 1. mesto 18.30

* Prenose utakmica obezbedili su Arena sport i RTS.

Učinak na EP

2007. 2. mesto

2009. 7. mesto

2011. 1. mesto

2013. 4. mesto

2015. 3. mesto

2017. 1. mesto

* Plasman u samostalnoj eri Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari