Foto: STARSPORT

„Crvena zvezda izražava veliku zahvalnost treneru koji je na klupi kluba sedeo više od četiri godine i u tom periodu ostvario istorijske rezultate“, rečeno je na klupskom sajtu.

„Ovo je moja odluka, čije donošenje nije bilo lako, pa je samim tim bilo potrebno vreme od završetka sezone kako bih razmislio“, rekao je Radonjić.

I sa jedne i druge strane stigle su i reči zahvalnosti i želje za sve najbolje u budućnosti, rastanak je sa tog aspekta bio obostrano korektan, ali je u vazduhu ipak ostao prejak osećaj da tih navodnih pregovora koji su završeni neuspešno faktički nije ni bilo. Još krajem prošle sezone osećalo se nezadovoljstvo Radonjića o kome nije govorio eksplicitno, pre svega se to odnosilo na velika kašnjenja u isplati igrača. Njegova izjava o tome pola sata nakon što je Zvezda završila sezonu osvajanjem i domaće lige, pokazalo se kasnije, izuzetno je razočarala predsednika kluba Nebojšu Čovića, koji ju je okvalifikovao kao neku vrstu „cinkarenja“ pa i podmetanja noge Zvezdi.

Čaršijskih priča o razlozima razlaza ima i previše, dve strane zasad o tome ne žele da pričaju, ali ipak ostaje mnogo pitanja koja su otvorena odlaskom skoro celog prošlosezonskog tima, i za klub sa Malog Kalemegdana, nesumnjivo, trenera koji je kreirao renesansu. Sva ona bi se, suštinski mogla svesti na jedno: šta sadrži „Plan B“ kluba i zašto se o očiglednoj rekonstrukciji ili restartu niko iz kluba pa ni Čović još uvek nije javno oglasio?

„Zvezdaška javnost“, ma šta tačno ta novoskovana sintagma značila, sa nestrpljenjem očekuje makar osnovnu informaciju o, ako ne strateškim, ono o taktičkim planovima kluba u narednoj sezoni. Nije u pitanju samo popunjavanje rostera jer za tako nešto ima vremena, nisu očigledno u pitanju ni pare jer je prihod od prodaje igrača ovog leta, po tvrdnji Čovića, dva miliona dolara. U pitanju su ambicije, restart bi značio ulaganje u budućnost koje bi rezultate dalo tek za par sezona, ali po rečima Čovića da će klub još više sam sebi podizati lestvicu, tako nešto nije u planu. U svakom slučaju teško će se doseći priželjkivani budžet od 5,5 miliona evra, što se smatra donjom ivicom „konkurentnosti“ u Evroligi.

Zvezda trenutno u pogonu ima samo šest igrača, a to su Lazić, Dangubić, Bjelica, Simanić, Rakićević i Bolden, odlazak Kuzmića je navodno gotova priča. Nema sumnje da će dopuna uslediti iz FMP-a, Dobrić i Radanov su sigurne opcije, a možda još neko dobije „prekomandu“ i u tom slučaju bi dva-tri stranca zatvorila roster. Koliki bi bio domet potpuno novog tima, jer su od pomenutih samo trojica lane imali dovoljnu minutažu a uigravanje traži vreme, takođe je veliko pitanje. Planski minimum bi bilo zadržanje primata u ABA ligi koje znači i kontinuitet igranja Evrolige, ali i to neće biti lako.

Logično bi bilo da Zvezda prvo dovede trenera koji bi selektirao pojačanja, a za tako nešto vreme mnogo brže ističe. U licitiranjima čaršije najprisutnije je ime Svetislava Pešića, što zvuči i pomalo nerealno ali svakako nije nemoguće.

Zvezda će ove sezone ostati bez svoje ogromne startne prednosti bazirane na sistemu i kontinuitetu, kako trenerskom tako i igračkom i mnogo toga će morati da počne ispočetka.