Rezultati sjajni, kasa prazna, a plate kasne 1Foto: Corax

Fudbalski klub Crvena zvezda je po tvrdnji generalnog direktora Zvezdana Terzića u protekle četiri godine inkasirao 130 miliona evra.

Međutim, uprkos ogromnom prilivu novca, usled dva uzastopna učešća u Ligi šampiona i dva ulaska u grupnu fazu Lige Evrope, kasa šampiona Srbije i dalje je prazna, a dugovi iz ranijih vremena još uvek vise kao omča oko vrata crveno-belih.

– Mi smo klubu doneli 130.000.000 evra iz inostranstva. Ne znam koja kompanija je u Srbiji imala takve rezultate. U budžet Republike Srbije uplatili smo 25.000.000 evra iz tekućeg poslovanja, bez uzimanja kredita, u infrastrukturu smo uložili 7.000.000 evra. Napravili smo plus od 20.000.000 evra. Podigli smo se na UEFA listi u klupskom koeficijentu, blizu smo drugog mesta za srpskog predstavnika u Ligi šampiona. Stvorili smo takmičarski konkuretan tim, ali i ekipu koja ima ozbiljnu tržišnu vrednost -pohvalio se Zvezdan Terzić.

Ipak, Terzić se nije „pohvalio“ da klub cele godine, što zbog korone, što zbog dugova, što zbog nenamenskog trošenja na nove fudbalere koji nisu opravdali poverenje, kasni sa isplatom redovnih plata igračima i Radnoj zajednici.

Zvezda je prema nezvaničnim saznanjima Danasa do početka decembra dugovala četiri plate, a Terzić je mir u kući kupio obećanjem da će do Nove godine biti namiren deo duga. Istovremeno generalni direktor insistira na smanjenju plata igračima, mada je ista priča već bila aktuelna u martu i aprilu na početku pandemije korone.

Procena da bi klub kresanjem plata igračima mogao da uštedi oko 3,3 miliona evra otvara i pitanje kolike su zapravo plate igrača na “ Rajku Mitiću“, a javna je tajna da uža grupa najboljih ima primanja preko svake realne mere za srpske fudbalske prilike, a to im je opet omogućila uprava – nisu sami sebi dali takve ugovore.

Poslednji revizorski izveštaj utvrdio je da je klub iz Ljutice Bogdana u minusu od oko 45,7 miliona evra. Prema tom izveštaju, kada se uračunaju potraživanja crveno-belih prema drugima, realan dug iznosi oko 32,1 milion evra.

Iako nije tajna da je (pre)veliki dug nastao u vreme bivših uprava, a da je sadašnja čak uspela da ga smanji, ne može da se ne postavi pitanje kako je moguće da u klubu koji je za četiri godine inkasirao preko 100 miliona evra uopšte jedan dan kasne zarade?

– Predvodio sam Crvenu zvezdu u 320 utakmica, osvojili smo četiri šampionske titule, verujem u petu titulu. Igrali smo četiri grupne faze i dva puta izborili proleće u Evropi. Doveli smo velikane poput PSŽ-a, Napolija, Liverpula, sada Milana. Na ime UEFA solidarnosti doneli smo klubovima u Srbiji 8.000.000 evra. Možemo reći da smo napravili održiv sistem i to nije floskula. I kada jednog dana odemo iz Zvezde, naslednicima ćemo ostaviti kapitalno nasleđe. Tu pre svega mislim na UEFA koeficijente i povlašćen položaj u tri runde evropskih takmičenja. Imamo blago u omladinskoj školi. U februaru će biti održana Skupština kluba, radimo na pravljenju strašteškog plana kluba i na koji način Zvezda treba da postane održiv sistem – istakao je Terzić u svom obraćanju odabranim novinarima, pošto je sa „nepodobnim“ medijima (po svom izboru) odavno prestao da razgovara.

Iako fudbalski rezultati crveno-belih nisu sporni, jer zaista jesu najbolji u ovom veku, finansije ipak jesu. Terzić je izbegao da kaže da Crvena zvezda bez dileme ima najveću pomoć države, odnosno državnih preduzeća koja po nalogu vladajuće stranke izdvajaju sredstva za visoke sponzorske ugovore.

Nije tajna ni da je visoki ugovor sa Gaspromom, koji crveno-belima već deceniju donosi preko pet miliona evra godišnje, takođe plod političkog dogovora, a ne komercijalnog interesa ruske kompanije. Zanimljivo je i da se ni u jednom trenutku nije pozvao na manir koji vladajuća struktura koristi već osam godina, a to je da su „oni bivši krivi za dug“, mada bi u ovom slučaju bio potpuno u pravu.

Razlog možda leži u tome što generalni direktor Zvezde želi da gradi imidž menadžera koji rešava probleme čak i kad nije jedini odgovoran za njih. A možda leži i u tome što među „one bivše“ spada i Goran Vesić koji je posle sedenja u upravi košarkaškog kluba, a koji je svojevremeno ostavljen u previsokim dugovima, vedrio i oblačio i u fudbalskoj sekciji crveno-belih u vreme predsednikovanja Vladan Lukića.

Terzić je izjavio i da je sada za godišnje funkcionisanje Zvezde potrebno oko 30 miliona evra, što je cifra koja daleko prevazilazi realne mogućnosti bilo kog srpskog kluba. Osim lepe želje da se toliki rashod smanji, do sada, barem javno, nije iznet ni jedan realno ostvariv plan.

Klub na transferima teško može da godišnje dobije toliki novac, a smanjenje plata igračima (ako oni uopšte pristanu na to) takođe neće rešiti problem. Odgovor je nažalost i dalje vrlo jednostavan – poslovanje Zvezde i dalje će zavisti od dobre volje vrha države, kao što je to slučaj u poslednjih 15 godina.

Tolika suma verovatno jeste realna cena da bi se imali tim i infrastruktura za igranje u Ligi šampiona i Ligi Evrope, ali i to neko mora da plati, pošto klub ne može da sam sebi obezbedi toliki novac. A taj neko je opet država. Pare koje će biti potrošene su naše, da li preko javnih preduzeća, da li kroz direktnu pomoć iz budžeta. Na kraju, nije ni bitno. Neko je odlučio da se preko crveno-belih narodu da hleba i igara – i tako će i biti, hteli mi to ili ne.

Navijači kadriraju na „Mitiću“

Da su navijači presudni u kadriranju na „Rajku Mitiću“ potvrđuje izjava Zvezdana Terzića da je klub zbog njih odustao od dovođenja perspektivnog fudbalera Čukaričkog Veljka Birmančevića.

– Znate za dogovor sa našim navijačima, koji je usledio posle dolaska Bosančića. Birmančević je sjajan igrač, ali da ne trošimo vreme više na tu priču – rekao je Terzić.

Podsetimo, Birmančević je za prvi tim Partizana svojevremeno zabeležio tri nastupa, ali je procenjeno da nije dovoljno perspektivan pa je morao da napusti klub.

OFK Beograd (ne) će da bude filijala

Najava Zvezdana Terzića da bi OFK Beograd mogao da postane filijala Crvene zvezde naišla je na podeljena mišljenja kod „romantičara“. Predsednik Skupštine OFK Beograda Ljubiša Đurović poručio je da klub „nikada neće biti ničija filijala“, a da to sada pokušavaju „oni koji su doveli do ivice propasti“ tim sa Karaburme. Bivši golman Saša Stevanović koji se predstavlja kao kandidat za predsednika kluba naveo je da bi odlazak pod Zvezdin „kišobran“ u stvari bio „spas za OFK Beograd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari