Ritam opasan po zdravlje 1Ostin Holins foto Cedevita Ales Fevzer

Odsustvo sa terena celih 19 dana, zbog prisustva korona virusa u svojim redovima, košarkaši Crvene zvezde skupo će platiti.

Kao da su u međuvremenu bili na plaži, odmarali se i sunčali, crveno-bele je po izlasku iz kovid protokola sačekao suroviji raspored od onog koji su imali do početka 2022.

Tri odložene evroligaške utakmice, uz pomeranje termina abaligaških mečeva, doveli su do toga da su Branko Lazić i saigrači od petka i povratka na parket posle 2. januara, u roku od četiri dana već odigrali dva meča (Asvel i Cedevita Olimpija) a tek ih očekuju „Tantalove muke“.

Naime, u narednih 11 dana, puleni Dejana Radonjića odigraće čak pet utakmica, a posle meča sa Megom, zakazanog za 6. februar, još dva duela koja će prethoditi završnici Kupa Radivoja Koraća.

Sportistima je, za razliku od ranijih mnogo rigidnijih pravila i preporuka, omogućen i dozvoljen povratak na teren već posle dva vezana negativna testa u roku od 24 časa, odnosno dobrih rezultata na testovima opterećenja.

Takav su „protokol“ prošli i košarkaši Zvezde i posle svega pet dana zajedničkog rada uputili su se ka Vilerbanu. Iako bi, u datim okolnostima, dvomeč u četiri dana sa Asvelom i Cedevita Olimpijom trebalo da bude izuzetak, zapravo je samo uvertira nehumanog rasporeda utakmica koji će predstvaljati ne samo fizička, već i ozbiljna i složena mentalna iskušenja za crveno-bele.

Ekspedicija crveno-belih već danas putuje za Atinu, sa presedanjem u Cirihu. U četvrtak  je očekuje evroligaški meč sa Olimpijakosom.

Povratak je planiran za petak u ranim jutarnjim satima, a naredni duel, ovoga puta abaligaški, zakazan je za nedelju u hali „Aleksandar Nikolić“,  protiv Mornara (18.00).

Samo dva dana kasnije, crveno-beli će ugostiti milanski Armani, a u četvrtak – 3. februara, Monako. Posle duplog evroligaškog programa, već 6. februara puleni Dejana Radonjića odigraće meč sa Megom u okviru 19. kola ABA lige.

Nešto veću pauzu, od čak tri dana, košarkaši Zvezde imaće posle duela sa „ljubičastima“ međutim, u sredu  9. februara moraće na dalek put do Kazanja, gde će odigrati evroligaški meč sa Uniksom, dan kasnije.

To putovanje jedno je od složenijih u evroligaškim okvirima, kazanj je od Moskve udaljen oko 800 kilometara i za gostujuće ekipe obično podrazumeva obavezno presedanje.

U odnosu na najbogatije ili finansijski najstabilnije evroligaške klubove, u Crvenoj zvezdi nemaju novca za 17 čarter letova, koliko je zakazanih gostovanja u okviru Evrolige. Jedan čarter, pre pandemije korona virusa, koštao je oko 50 hiljada evra, što bi podrazumevalo obezbeđivanje oko milion evra godišnje u budžetu za tu svrhu.

Cirbes još „na klackalici“

U Crvenoj zvezdi već mesecima pokušavaju da pronađu adekvatno rešenje na poziciji centra. Sa svakim „neuspehom“ u datom kontekstu, Maiku Cirbesu produžavan je mandat na Malom Kalemegdanu. Zvezda je planirala da treće rešenje na petici pronađe najkasnije do kraja decembra 2021. međutim, u klubu nisu bili sigurni tačno šta žele i da li su igrači formata Oktavijusa Elisa (Turk Telekom) i Ismaela Bakoa (Manresa) sposobni da se odmah adaptiraju na sistem igre i ispune očekivanja u svedenoj minutaži. Doduše, Turk Telekom je tražio i da bude obeštećen u iznosu od 150 hiljada evra, dok je Manresa bila zahtevnija, ceneći izlazak iz ugovora belgijskog reprezentativca na 600.000 evropskih novčanica. Cirbesu je krajem 2021. produžen ugovor do kraja sezone, ali sa mogućnošću kluba da ga raskine do kraja januara. Od povratka u takmičarski ritam, nemački centar nije ulazio u igru protiv Asvela i Cedevita Olimpije. Zvezda poslednjih dana užurbano radi na pronačaženju trećeg rešenja na petici, okrenuvši se italijanskom i turskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari