Rival po meri za zagrevanje 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Ako se ne desi nešto nepredviđeno, danas bi svoju odiseju na ovogodišnjem Otvorenom teniskom prvenstvu Francuske trebalo da počne i prvi reket sveta, jedan od glavnih nosilaca Rolan Garosa 2020. i njegov pobednik od pre četiri sezone Novak Đoković.

I to mečom prvog kola, gde je žreb Srbinu dodelio potpunog autsajdera Mikaela Imera iz Švedske.

Njih dvojica se nisu nikada sastajali, a profesionalna biografija 22-išnjeg momka s rezidencijom u Stokholmu ne sadrži ništa zbog čega bi 11 leta stariji kolega trebalo da se zabrine pre nego što izađe na zagrevanje u prilično hladnom Parizu.

Klijent trenerskog dvojca Frederik Nilsen – Kal Norberg trenutno zauzima 80. mesto na ATP listi, a najviši plasman ostvario je ovog februara, kada je uspeo da dobaci do 67. pozicije u muškom singlu.

Ima samo jednu titulu (u dublu) naspram Novakovih 81 u duelima 1 na 1, takođe, nije još zaradio ni prvih milion dolara od nadmetanja u ATP turu dok je Đoković od pobeda na terenu inkasirao više od 144 miliona u toj valuti.

Imerov najveći domet na grend slemovima su dva prolaska u drugo kolo – na Rolan Garosu 2019. i AO openu u Melburnu ove zime – dok je Đoković osim na pariskoj šljaci podizao šampionske trofeje i na Vimbldonu, US openu i AO openu – ukupno 17. puta, pa je na večitoj listi GS vladara tik iza Rodžera Federera (20) i Rafaela Nadala (19).

U „prevodu“ ishod meča zavisiće jedino i isključivo od Novaka.

Od toga kako će ući u duel, odnosno s koliko brzine, snage, fokusa i preciznosti će ga odigrati.

Od toga koliko je popravio neke od elemenata igre viđene na nedavnom mastersu u Rimu, jer ni sam nije bio zadovoljan načinom na koji je postao rekordni osvajač titula na turnirima kategorije 1.000 (bodova) i je li u međuvremenu uspeo da spusti adrenalin, pošto je u italijanskoj prestonici umeo da izgubi kontrolu nad sobom, usled ličnih ili sudijskih grešaka na njegovu štetu.

Takođe, teniski stručnjaci su radoznali da vide kako će se prilagoditi jesenjim vremenskim uslovima na (zbog pandemije korona virusa) pomerenom Rolan Garosu i, još važnije, novim lopticama čija je sporost već naišla na kritike aktuelnog prvaka Rafaela Nadala.

Ako završi posao kako to svi očekuju i izbaci kolegu koji je u Rimu zaustavljen u 3. kolu, nije prošao kvalifikacije u Hamburgu, rano je „odleteo“ sa poslednjeg US opena , isto prošao na Sinsinati mastersu 2020…

Đoković će u nastavku takmičenja ići na Rikardasa Berankisa (Litvanija) ili Uga Delijena (Bolivija).

Bezbedan od „korona eliminacije“

Novak Đoković će na kraju imati koristi od korona virusa, kojim je zaražen tokom svog prekinutog Adrija tura. Naime, organizatori Rolan Garosa su nakon više diskvalifikacija takmičara ili njihovih trenera pozitivnih na kovid 19 (mada je za neke nalaze posle utvrđeno da su bili pogrešni) odlučili da do kraja turnira ne diraju one teniser(k)e koji budu pozitivni ako imaju dokument da su preležali koronu. Tako se može desiti da razvijena antitela sačuvaju od izbacivanja još i Grigora Dimitrova, Aleksandra Zvereva, Benoe Pera…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari