Rival za svaki respekt 1

Jučerašnjim popodnevnim treningom košarkaška reprezentacija završila je pripreme za Eurobasket 2017. i danas će se u prvom kolu Grupe D sastati sa Letonijom.

Sve ispričano pre, svi otkazi i maleri ostaju iza, ispred je najpre pet utakmica u grupi, a posle još četiri moguće u razigravanju za plasman. Već u subotu rival je Rusija i po mnogim stručnim procenama te dve startne utakmice u mnogome mogu odrediti tabelu u grupi koju mnogi nazivaju i „grupom smrti“.

Selektor Aleksandar Đorđević je još kad je žreb odredio protivnike Srbije izjavio da neće biti ni najmanje lako, isto je još jednom potvrdio.

– Sigurno je grupa jako teška, stvarno svako svakog može da pobedi… Odavno sam rekao da će na ovom EP da bude puno iznenađenja, da će puno utakmica da se igra na jednu loptu, a tada znate da ne odlučuje samo kvalitet, već i dosta drugih aspekata – smatra Đorđević.

Letonija je na ovo takmičenje došla sa do sada najvećim ambicijama, u kompletnom sastavu i ne krijući da su spremni da napadnu visok plasman, čak se bore i za medalju. Na početku pripremnog perioda izgubili su od Poljske i Gruzije, ali su neposredno pred put u Istanbul odigrali dve odlične utakmice i pobedili Litvaniju sa 10, a Češku sa 34 razlike. Đorđević je svestan da je prva utakmica na velikim takmičenjima najteža, kao što je četvrtfinale najvažnija, i da su Letonci više nego ozbiljan rival.

– Čeka nas teška utakmica… Letonija je ozbiljan protivnik, rival u poletu, tim sa sjajnom hemijom… Tri-četiri godine ih vodi isti trener, na prošlom EP su bili u istom sastavu kao sada. Fenomenalno kontrolišu loptu, izvanredni su šuteri i atletski dobra ekipa – analizira Đorđević.

Mnogo se u poslednje vreme nagađalo koliko će brojni izostanci, a posebno ova poslednja dva uticati na promenu fizionomije igre, iako je, bez obzira na sastav, Đorđević do sada istrajavao na svojoj postavci.

– Mi smo u poslednjem periodu za osam dana imali šest utakmica u kojima smo sve spremili, pred dve poslednje utakmice smo saznali neke stvari o odustajanjima… Prema tome, nemojte da mislite da postoje neki magični štapići u rukama bilo koga, ne samo kod nas u reprezentaciji, nego uopšteno… Košarka je vrlo jednostavna igra koju interpretiraju majstori, igrači koji imaju određene zadatke i odnos prema igri. Od toga polazim i na to se uvek vraćam. Posle turnira u Grčkoj smo imali samo još dva dana treninga. Prema tome, tu je igra postavljena. Imamo dosta opcija gde znamo šta i kako tražimo – objasnio je Đorđević.

Srbija i Letonija su se do sada dva puta sastajale u zvaničnim utakmicama, oba puta na Evropskim prvenstvima, i Srbija je izlazila kao pobednik. U Litvaniji 2011. bilo je 92:77, a u Sloveniji 2013. 80:71 za Srbiju.

Letonija na skeneru: Pozingis i braća Bertrans

Letonija je devet puta učestvovala na Evropskim prvenstvima, osvojila je zlato 1935. na prvom šampionatu i srebro 1939. godine. Na poslednjem EP bili su osmi

Letonce predvodi NBA zvezda Kristaps Porzingis, 221 centimetar visoki centar koji je prošle sezone u dresu Njujork Niksa beležio prosečno 18.1 poen i 7.2 skoka, uz šut iz igre 50 odsto. Ovaj Eurobasket je Porzingisov debi na velikim reprezentativnim takmičenjima i od njega se očekuje da bude prevaga i preuzme najveću odgovornost. Drugo dobro poznato ime u redovima Letonije je bivši košarkaš Partizana, a sada član San Antonio Sparsa Davis Bertans, a tu je i njegov rođeni brat, novi košarkaš Armanija Dairis Bertans. Za organizaciju igre biće zadužen novi plejmejker Olimpijakosa Janis Strelnieks, dok se mnogo očekuje i od novog košarkaša Baskonije Janisa Time, koji je imao sjajnu sezonu u Zenitu (16 poena u proseku u Eurokupu), i novog centra Uniksa Meierša. Tu su i iskusni koje donose Joanis Blums (Saragosa) i Janičenoks (Riga).

SASTAV: Janis Strelnieks (Olimpijakos), Aigars Škele (Ventspils), Dairis Bertans (Armani), Janis Blums (Saragosa), Kristaps Janičenoks (VEF Riga), Janis Tima (Baskonija), Žanis Peiners (Lietkabelis), Davis Bertans (San Antonio), Rolands Šmits (Fuenlabrada), Andrejs Gražulis (Parma), Kristaps Porzingis (NJujork), Martinš Meiers (UNIKS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari