Rolan Garos 2023 "Bitka Za Večnost" ili ne? 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Drugi Grend Slem u sezoni, nova šansa za mlade lavove ili nova borba za najboljeg svih vremena?

Sezona na šljaci je počela. Monte Karlo je u toku , a tek slede ,mastersi u Madridu I Rimu. Alkaraz I Nadal su povređeni I tek cemo videti da li će nastupiti na otvorenom prvenstvu Francuske.

Rolan Garos je jedan od cetiri najvećih teniskih turnira na svetu I jedini koji se igra na šljaci.

Ime je dobio po poznatom Francuskom avijatičaru, koji je rodjen 1888 godine I koji je patentirao mitraljez kojim su piloti mogli da pucaju na neprijatelje. Bio je I prvi covek koji je preleteo Mediteran za manje od 6 sati.

Rolan Garos je drugi Grend Slem u sezoni I igra se od 28 maja ove godine do 11 juna. Najviše titula na ovom turniru u muškoj konkurenciji ima ,kao sto je svima poznato, Rafael Nadal sa 14 titula, dok je u ženskoj konkurenciji rekorderka Kris Evert sa 7 titula. Janik Noa je prvi I jedini Francuz koji je osvojio ovaj Grend Slem u open eri u singlu, sada već davne 1983 godine.

Nikad veći nagradni fond!

Ukupan nagradni fond za ovaj turnir u 2023 godini će iznositi oko 50 miliona dolara, sto je povećanje od oko 10 procenata u odnosu na prošlu godinu. Pobednici u muškom I ženskom singlu će inkasirati oko 2,3 miliona dolara dok će pobednici u dublu prihodovati oko 600 hiljada dolara. Čisto poređenja radi ukupan nagradni fond na prvom Grend Slemu 1968 godine je iznosio 32,270 dolara.

Cene karata će iznositi od 185 eura pa sve do nekoliko hiljada…

Pod velikim znakom pitanja je da li ce ove godine nastupiti Rafael Nadal , koji je svoj poslednji meč odigrao u januaru ove godine na Australijen Openu. Španac se suočava poslednjih godina sa mnoštvom povreda, pre svega sa kukom I stopalom, a povreda prepone na Australijen Openu je najnovija u nizu. Prema najnovijim informacijama Rafael Nadal nece nastupati ni na turniru u Barseloni koji važi za njegov omiljeni posle Rolan Garosa. Nadal je ovaj turnir osvajao 12 puta. Jedini turnir na kojim mozemo ocekivati njegov nastup pre Rolan Garosa je masters u Madridu.

Trka za broj Jedan na ATP listi

I drugi Španac koji je trenutno glavni konkurent u trci za prvo mesto na ATP listi Karlos Alkaraz je takođe povređen posle poraza u polufinalu mastersa u Majamiju. On će za razliku od njegovog sunarodnika nastupati već od 17 aprila na turniru u Barseloni.

Trka između Đokovića I Alkaraza za prvo mesto nikada nije bila neizvesnija. Alkaraz je neučestvovanjem u Monte Karlu izgubio samo 10 poena, pošto je prošle godine ispao u drugom kolu kao I Đoković. Na turniru u Barseloni brani 500 I u Madridu 1000, jer je oba turnira osvojio prošle godine. Na Rolan Garosu brani cetvrtfinale I 360 bodova , tu je prošle godine poražen od Zvereva.

Po svemu sudeći prvi favorit na ovogodišnjem turniru bice Novak Đoković. Uspešno je preskočio prvo kolo u Monte Karlu I time je odbranio 10 bodova kojih je osvojio posle poraza od Alehandra Davidoviča Fokine. Imajući to u vidu, trebalo bi da popravi svoj bodovni saldo nakon ovog turnira. Sledeći po redu je Srpska Open koji će se igrati u Banja Luci a onda verovatno slede mastersi u Madridu I Rimu na kojima brani ukupno 1360 bodova, polufinale u Madridu I titulu u Rimu. Na Rolan Garosu 2022 godine je ispao u četvrtfinalu od Rafaela Nadala I tu brani 360 bodova.

Svoju šansu iz senke vrebaće Stefanos Cicipas , rus Danil Medvedev, kojem šljaka nije omiljena podloga, kao I uvek neugodni Nemac Aleksandar Zverev.

Rolan Garos 2023 će vrlo verovatno biti tas na vagi u borbi za najboljeg svih vremena ( I po tom jedinom preostalom parametru). Rafael Nadal I Novak Đoković su izjednačeni na prvom mestu sa po 23 osvojena Grend Slema , ali mozda će ovaj turnir biti šansa da I mlađi igrači pojačaju svoj bilans trofeja na najprestižnijim turnirima. Imajući u vidu godine Nadala I Đokovića , I pogotovo Nadalove povrede, ovo vrlo lako može da bude poslednji Grend Slem sa obojicom igrača.

Što se tiče WTA I ženske konkurencije, najveće šanse se daju Svetskom broju jedan na WTA listi I prošlogodišnjoj osvajačici Igi Švjontek , drugi favorit je Tunižanka Ons Džabur , dok je u vrhu favorite I osvajačica prvog Grend Slema u sezoni Arina Sabalenka.

Verujemo da ćete uživati gledajući mečeve na ovom turniru , ali ukoliko želite da povećate uzbuđenje na maksimum , iskoristite promo kod Meridian registrujte se na sajtu i zabavite se prateći mečeve. Definitivno najraznovrsniju ponudu I najveće kvote mozete naći na Meridianu.

Na nama je da ispratimo ovu sezonu na šljaci , I da uzivamo u Rolan Garosu 2023 koji će doći kao kruna te podloge. Da li će ovaj Rolan Garos biti poslednji Grend Slem za dva imperatora svetskog tenisa, ostaje da vidimo…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari