Rolan Garos: Đoković lako protiv Bedenea 1Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Srpski teniser Novak Đoković lako je savladao Aljaža Bedenea sa 3:0 u setovima u trećem kolu Rolan Garosa. Rival u osmini finala je Dijego Švarcman.

Novak Đoković se rutinskom partijom plasirao u osminu finala Rolan Garosa gde će igrati protiv Argentinca Dijega Švarcmana koji je ranije ubedljivo nadigrao Bugarina Grigora Dimitrova – 3:0 (6:3, 6:1, 6:2). „Žrtva“ u trećem kolu bio je Slovenac Aljaž Bedene (6:3, 6:3, 6:2), nije pružio ništa jači otpor od prethodna dva rivala svetskog broja jedan, a Đokoviću je poslužio za još jedan ne prenaporni trening na putu ka odbrani krune u Parizu.

Ostaje dilema da li je Novak zaista u „top“ formi od starta turnira, ili su rivali bili i previše nemoćni, ali ovaj ritam preskakanja protivnika u prvoj fazi turnira podseća na ono vreme potpune dominacije srpskog tenisera na svim podlogama. Ni 195. igrač na ATP listi nije mogao da ni ujednom trenutku učini meč, pa ni set zanimljivim. Nakon početnih razmenjenih gemova, Đoković je stigao do brzog brejka i već tu je bio prelomljen prvi set. Odlično je servirao, lopte su bile duge i blizu linija, tako da mu je za vođstvo trebalo samo 35 minuta.

Potpuno ista slika viđena je i u nastavku, rani brejk, pa na kraju još jedan, a potpuna dominacija na svom servisu. Tek u prvom gemu trećeg seta Đoković se susreo sa jednom brejk loptom, ali su usledile nove bombe iz servisa kojima je ubijena svaka nada Slovenca da bilo šta promeni. Već u četvrtom gemu napravio je brejk sa nulom i do kraja rutinski, bez napora i nervoze zaokružio još jednu svoju maksimalnu pobedu u Parizu.

Posle meča nije se baš saglasio da je to bila perfektna partija, ali je očigledno bio zadovoljan svojom igrom.

„Trudim se,  to je veliki izazov za mene. Perfekcija je uvek subjektivna, nemoguće je igrati perfektno, ali težim tome. Hteo sam bolje da se osećam na terenu, da budem agresivan. Danas je bilo dosta dobro“, rekao je Đoković.

On je dodao da je odrastao u Srbiji, da je igrao mnogo turnira na šljaci, ali da su ovi tereni u Parizu savršeni. I naglasio da sa motivom nikad nije imao problema.

„Obično ustajem u četiri ujutru i radim sklekove. Spavam dobro osam ili devet sati. Pokušavam da to radim. Veoma je važan oporavak. Provešću sat ili dva na terenu, a onda sa porodicom, ženom, decom koja nisu ovde i koja mi nedostaju mnogo, koristiću racionalno energiju da ostanem svež“, rekao je Đoković.

Sa Dijegom Švarcmanom Đokovič se do sada sastajao šest puta i ostvario svih šest pobeda. Najzanimljivije bilo baš na Rolan Garosu pre pet godina kad je meč otišao u pet setova, što i nije čudno jer Argentinac je najveće uspehe ostvarivao baš na šljaci. Vodio je tad Švarcman i 1:0 i 2:1, ali je u finišu prosto pregažen- 6:1, 6:1. Jedini set uzeo je, takođe na šljaci, u Rimu 2019. i to u taj-brejku.

U svim ostalim mečevima Đokovuić je bio potpuno dominantan, ali svakako treba obratiti pažnju jer takav tip igrača ume upornođću da izbaci iz ritma protivnika. Švarcman je trenutno 16. igrač na svetu, pre Dimitrova pošteno se namučio sa Špancem Munarom s kojim je igrao pet setova, dok je Rusa Kuznjecova dobio 3:1.

PosleArgentinca, projektovani protivnik Đokovića je, ni manje ni više nego najveći rival – Rafael Nadal. Osvajač 21 grend slem titule, od toga čak 13 u Parizu, želi da po svaku cenu zadrži Đokovića iza sebe kada se govori o broju osvojenih “slemova”, a trenutno momak sa Maljorke beži Beograđaninu za jedan najznačajniji trofej u svetu tenisa.

Ako prođe tu prepreku najverovatnije će “naleteti” na najprijatnije iznenađenje ove sezone Karlosa Alkaraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari