Roma osvojila pehar "za siromašne" 1foto EPA-EFE/Malton Dibra

Rim je u sredu uveče izgledao kao Rio za vreme karnevala. Na hiljade navijača Rome ispunilo je ulice i trgove u želji da podeli emocije nakon istorijske titule za klub. “Vučica” je u Tirani, pobedom nad Fejnordom (1:0), došla do prvog međunarodnog trofeja pod okriljem UEFA, nakon 1961. i osvojenog Kupa sajamskih gradova.

Način na koji je finalni meč organizovan u prestonici Albanije, broj navijača obeju ekipa, kao i interesovanje izvan Tirane ukazuju na to da je osnivanje trećeg po rangu međunarodnog takmičenja pod okriljem UEFA imalo smisla.

Zamišljena kao takmičenje u kojem će “pet minuta slave” imati timovi koji realno ne mogu da dođu do trofeja u ligama petice, Liga konferencija je u debitantskoj sezoni položila ispit.  Istovremeno, omogućeno je klubovima iz slabijih liga, lošijeg plasmana na UEFA rang listi da jednostavnije izbore plasman u grupnu fazu jednog međunarodnog takmičenja.

Jeste da su nagrade neuporedivo manje u odnosu na Ligu šampiona, ali su prema finansijskoj darežiljivosti UEFA nešto ispod Lige Evrope. Recimo, nagrada za plasman među 16 najboljih iznosila je 600.000 evra, poraženi u finalu dobio je tri miliona, a šampion pet miliona evra. Trebalo bi pritom naglasiti da je prolaz svake runde u kvalifikacijama, kao i svaki osvojeni bod u grupnoj fazi u okviru nagradnog fonda.

Na primeru Rome može se videti koliko je učešće u Ligi konferencija imalo smisla. Kako je prolazila faze u takmičenju, tako je fokus sa Serije A pomeran ka Ligi konferencija, o čemu je posvedočio i sam Žoze Murinjo. Medijski je, takođe, putovanje „vučice“ bilo adekvatno ispraćeno, baš kao i finalni susret sa Fejnordom. Holanđani su, recimo, u želji da se bolje aklimatizuju na temperaturu i vreme u Tirani, pripreme za duel sa Romom sproveli u Portugalu.

Skoro deset puta više navijača Rome želelo je da prisustvuje finalnom susretu nego što je Roma dobila karata od organizatora. Hotelski kapaciteti su mesec dana ranije bili popunjeni tako da su najrevnosniji navijači, bez karata za meč i hotelske rezervacije, prenoćišta pronalazili u Draču.

Igrači Rome dobili su posebne finansijske bonuse za osvojenu titulu u Ligi konferencija. Ako se zna da je „vučica“ pre meča u Tirani, poslednji trofej osvojila daleke 2008. godine (Kup Italije), onda je sasvim jasno zbog čega je čuveni Olimpiko bio ispunjen navijačima tokom susreta sa Fejnordom. Više od 50 hiljada ljudi uživo je gledalo prenos meča na stadionu u Rimu.

Takođe, Roma ove sezone nije imala šanse da se domogne skudeta, pa čak ni da se umeša u borbu za mesto u Ligi šampiona. Samo je jedan derbi dobila, što se kosi sa logikom rapidnog uvećanja posećenosti utakmicama u odnosu na prethodne takmičarske godine. Tačno je da je klub pametnim akcijama omogućio navijačima da po nižim cenama nabavljaju ulaznice, ali je osnovni indikator veće posećenosti bio vezan za uspehe u Ligi konferencija.

Murinjo je mudro procenio da rezultatima na međunarodnoj sceni može kupiti naklonost američkih vlasnika italijanskih korena. Kao i u prethodnim sredinama, Portugalac je silovito startovao u Seriji A, da bi vremenom oseka rezultata postajala sve veća. Sa neuspesima, Murinjo je bivao prgaviji u odnosima sa igračima, medijima, sportskom sektoru u klubu što se vlasnicima nije dopalo. Ko zna kako bi odnos na relaciji trener-predsednik kluba izgledao da Roma u sredu uveče nije osvojila Ligu konferencija.

Mediji su već pisali, posebno Italijanski, da je Njukasl imao spremnu ponudu za Murinja i nekih 200 miliona evra samo za pojačanja u letnjem prelaznom roku. Portugalac je posle finala poručio upravi da sigurno želi da iskoristi i drugu godinu ugovora na klupi Rome, ali i da od uprave očekuje da uloži velika finansijska sredstva u dovođenje pojačanja.

Tako bi „Vučica“ na kraju mogla da dobije veliki benefit od podizanja pehara u trećem po rangu i značaju međunarodnom takmičenju pod okriljem UEFA, zvanično osnovanom 23. maja 2021.

Murinjo: Romanista sam, poseban je osećaj

Ponosito se Žoze Murinjo osećao nakon osvojene Lige konferencija, toliko da je posle samo 11 meseci na klupi „vučice“ postao zakleti romanista.

„Ovo nije bio posao, ovo je bila istorija i mi smo je ispisali. Liga konferencije je takmičenje koje smo mi hteli da osvojimo i kako smo prolazili dalje postajalo je sve teže. Morali smo da dobijemo premijerligaški tim, igrali smo sa Fejnordom koji je eliminisao Marselj. Rečeno mi je da smo jedino ser Aleks Ferguson, Đovani Trapatoni i ja osvajali evropske trofeje u tri različite decenije. To čini da se osećam pomalo staro, ali je lepo za moju karijeru. Sada ću otići na odmor, sedeti na plaži i malo razmišljati o svemu ovome neko vreme“, naveo je Murinjo istakavši da mu je trofej sa Romom posebno drag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari