Romantičar oštrog pera 1

Godinu dana je prošlo otkad nas je napustio Boško Đokić, renomirani košarkaški trener koji je za dnevni list Danas napisao tačno 250 kolumni.

Imao je naglašeni košarkaški talenat, koji se ogledao i u činjenici da je bio član kadetske i juniorske reprezentacije nekadašnje SFRJ.

Uprkos tome, nije zapostavio formalno obrazovanje; završio je Fakultet političkih nauka, što je sigurno doprinelo da mu kolumne u Danasu budu daleko sadržajnije, ilustrativnije, zanimljivije i prepune metafora koja su najčešće ukazivale na suštinske probleme u srpskoj klupskoj, ali i reprezentativnoj košarci.

Đokić je bio jedan od cenjenijih srpskih stručnjaka; u bogatoj karijeri vodio je brojne klubove, često pronalazeći motivaciju u podizanju, ali i stvaranju temelja u sredinama poput kruševačkog Napretka ili Novog Pazara.

Prva asocijacija na njegov trenerski opus odnosi se na mandate provedene u FMP iz Železnika. Tadašnji Refleks vodio je do titule u Jadranskoj ligi 2004. godine, a u istoj sezoni osvojen je i Kup Srbije.

Skoro da nije bilo značajnije košarkaške sredine u „unutrašnjosti“ Srbije a da u njoj Đokić nije pokušao da promeni ustaljene navike, a igru približi modernim standardima.

Napredak Aleksinac, Novi Pazar, kruševački Napredak, Konstantin, Metalac, Vršac, Borac Čačak, Mašinac, Zdravlje, Vojvodina, Kikinda, BFC Beočin, Profikolor klubovi su širom Srbije u kojima je Đokić stvarao i obično uspevao da standarde ili postavi, odnosno podigne na jedan viši nivo.

Posebno je bio voljen i cenjen u trenerskim krugovima „stare škole“.

Bata Đorđević, jedan od najznačajnijih trenera u istoriji KK Crvena zvezda, bio je prijatelj i osoba koja je jako teško podnela njegovu iznenadnu smrt.

Jedan od retkih, Đokić je u kolumnama pisao istinito, ne vodeći računa kome bi mogao da se zameri i u kojoj meri.

Mnogima nije bilo pravo kada je pisao o lošim metodama rada sa mladim igračima; uplivima menadžera, uticajima roditelja, sujetama njegovih kolega ili ljudi na čelnim mestima klubova, Saveza…

Pojedini su sa pravom prezali od svake njegove naredne kolumne, dok je većina u jezgrovitim i pismenim rečenicama zapravo čitala ono što bi i sami rekli, samo da su bili spremni i hrabri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari