Ronaldo izjavom zasenio proslavu trofeja 1Foto:EPA

Finale u Kijevu posle kojeg su trećom vezanom titulom prvaka Evrope ponovili jedinstven uspeh Bajerna i Ajaksa iz sredine sedamdesetih prošlog veka i generacije Reala koja je nagovestila niz od pet vezanih trofeja krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka, Serhiju Ramosu i saigračima ostaće u sećanju pre svega po izjavama Ronalda, koji nikada otvorenije nije govorio o mogućem odlasku iz kluba ovog leta.

Trijumf nad Liverpulom (3:1), ostaće zapamćen po fenomenalnom golu Gereta Bejla makazicama za 2:1 i katastrofalnim greškama golmana Lorijusa Karijusa kod prvog i trećeg gola Madriđana.

Iako se nije proslavio tokom same utakmice, strelac 15 ovosezonskih golova u Ligi šampiona “zablistao” je posle meča, jasno poručivši navijačima da će za par dana podrobnije govoriti o razlozima vrlo mogućeg odlaska iz kluba u kojem je osvojio četiri “uška” (ukupno pet, računajući i prvi u dresu Mančester junajteda), kao i pet Zlatnih lopti.

Liverpul je sve do povrede Muhameda Salaha krajem prvog poluvremena bio bolji i konkretniji tim, međutim posle izlaska iz igre Egipćanina, koji je u suzama napustio teren u prestonici Ukrajine zbog bolova u ramenu izazvanih “prljavim” potezom Serhija Ramosa (vukao najboljeg strelca Liverpula i Premijer lige za ruku čak i pri njegovom padu na travu, zbog čega se loše prizemljio i izvrnuo rame), Madriđani su preuzeli kontrolu na sredini terena. Ipak, pitanje epiloga moglo je da se postavi da kojim slučajem Karijus neshvatljivim potezom prvo nije uručio fudbal Benzemi za njegov 56. gol u Ligi šampiona (četvrti strelac u istoriji pomenutog takmičenja), a zatim udarac Bejla sa skoro trideset metara pravo u njegovo telo nije prosledio u sopstvenu mrežu. Ronaldo je uglavnom bio samo puki protagonista finalnog duela; trudio se da golove saigrača proslavi na iskren način, međutim odmah po dodeli priznanja rešio je da “zasija” u verbalnom činu.

– Možda su neke reči istrgnute iz konteksta, a možda nije ni trebalo da izgovorim ono na terenu. Nisam verovao da će moje reči odjeknuti snažno. Radije ne bih širio priču, već uživao u saznanju da smo opet na vrhu Evrope. Srećan sam, znam da smo najbolji u najjačem takmičenju i da lične situacije nisu važne. Imaću priliku da govorim kasnije – pokušao je nemušto da se izvuče Ronaldo, nakon što je na terenu u Kijevu govorio na način kao da se oprašta od dresa Reala.

– Nije bio idealan trenutak da kažem šta mi je na duši, ali pošto će se nešto desiti, red je da budem pošten. Ja ne pričam mnogo, ali kad kažem – kažem dosta. Naravno da imam šta da poručim. Nije bilo vreme, međutim, ne žalim, jer ako si pošten… Nekad držiš jezik za zubima, ali nekad izgubiš kontrolu. Jasan sam. Govorim ono što vidim. Već sam pričao sa menadžerom, tako da ne pričam vruće glave. Problemi nisu od juče. Niti se tiču novca, niti se novcem mogu rešiti. Osvojio sam pet puta Ligu šampiona, imam pet Zlatnih lopti. Već sam ušao u istoriju i nikome ne zavidim. Nisam uznemiren, jer znam šta sam dao klubu. A kad govoriš iz srca onda ni za čim ne žališ – kao da je Ronaldo želeo da poruči da ga boli eventualno preplaćivanje Nejmara ukoliko bude ovoga leta prešao iz PSŽ u Real.

Hladan odnos sa Perezom

Skoro godinu dana traju razmirice između Florentina Pereza i Kristijana Ronalda. Predsednik Reala obećao je Portugalcu rapidno povećanje godišnjih primanja još prošlog leta (Ronaldo zarađuje oko 25 miliona evra godišnje), međutim dogovoreno još uvek nije ispoštovao. Španski novinari poprilično samouvereno tvrde da bi Nejmar eventualnim dolaskom u prestonicu Španije zarađivao oko 35 miliona evra godišnje, što je sigurno razlog Ronaldovog nezadovoljstva: “Nemam šta da kažem. Razgovaram s njim, zahvalan sam mu, zna i on kakav sam profesionalac, ali život nije samo slava“, odgovorio je, a na potpitanje da li odlazi nastavio: „Ne mogu ništa da garantujem. Neću se kriti. U narednih nekoliko dana oglasiću se ponovo i tad ću reći sve navijačima, koji su me oduvek podržavali“.

Kan: Karijusu bi ovo moglo da uništi karijeru

Možda i najveći krivac za poraz u finalu Lige šampiona svakako je Jirgen Klop, koji je u smiraj sezone uporno na golu držao, hronično nesigurnog Lorisa Karijusa. Klop ga je i doveo prilikom prelaska u Liverpul 2015. i između dvojice slabih golmana (Minjole), izabrao je lošijeg. Karijus je sa dva neverovatna kiksa praktično poklonio Realu 13. titulu u Ligi šampiona: “Nemam reči… Ne sećam se da sam s golmanskog aspekta ikada video nešto slično ovome. Dešava se, međutim, u finalu Lige šampiona da se to desi, to je potpuna tragedija. Ovakva noć može lako da mu uništi karijeru. Treba izbaciti ovo što se desilo iz glave, a za to je potreban svakodnevni napor. Ako bude nastavio da brani dobro, niko se neće sećati ovoga. Znam kako se Loris trenutno oseća, ali to je ništa u poređenju sa osećanjem koje ga čeka narednih dana. Razmišljaće mnogo o tome biće mu potrebna velika pomoć”, mišljenja je čuveni Oliver Kan, koji je i sam u karijeri imao niz teških momenata čuvajući gol Bajerna i reprezentacije Nemačke.

Ramos: Mo, ozdravi brzo

Serhio Ramos je mnogima posle finala Lige šampiona postao „mrzak“ igrač. Kapiten Real Madrida, prvi od Franca Bekenbauera, koji je sa trakom oko ruke podigao tri šampionska pehara Lige šampiona, poznat je kao veoma grub igrač (rekorder Primere po broju žutih i crvenih kartona), a baš posle njegovog duela sa Salahom – Egipćanin je morao iz igre. Borili su se za poziciju, a Salahova ruka je ostala u nezgodnom položaju pre nego što su obojica završila na travi… Rezultat toga bila je povreda ramena najboljeg igrača Liverpula i suze zbog toga što finale Lige šampiona nije mogao da odigra do kraja, nego je morao u bolnicu kako bi čuo da li će propustiti Svetsko prvenstvo. Mnogi navijači su napali Ramosa tvrdeći da je namerno povredio Salaha. „Fudbal ti nekada pokaže svoje lepe, a nekada ružne strane. Na kraju krajeva svi smo mi kolege… Ozdravi brzo, Salah“, napisao je Serhio Ramos na svom Twitter profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari