Rusija greške ne prašta 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Neki problemi kao da su večni kada je u pitanju reprezentacija Srbije. „Orlovi“ su u Moskvi izgubili od Rusije (1:3) na startu Lige nacija, a priliku da poprave utisak imaće već u nedelju kada u drugom kolu dočekuju Tursku na „Rajku Mitiću“ (20.45).

Iz utakmice u utakmicu slušamo od reprezentativaca kako će naučiti iz grešaka, ali oni uporno nastavljaju da ih prave kao đaci ponavljači. A vremena za ispravljanje praktično više nema, osim ako se u 90 minuta protiv Turske dogodi neko čudo i sve odjednom, kao na prekidač, počne da funkcioniše kako treba.

Selektor Ljubiša Tumbaković je sada napunio godinu dana staža na klupi „orlova“, pandemija korona virusa dala mu je priliku za dodatno razmišljanje kako da Srbiju odvede na Evropsko prvenstvo, ali i dve dodatne jake provere pred Norvešku (8. oktobar). Isprobao je šef struke nacionalnog tima u Moskvi novu formaciju, sa tri centralna beka. Nova taktika delovala je solidno prvih 20 minuta, ali su potom počele da na površinu izlaze greške jer je u pitanju formacija koja dugo mora da se uigrava, te je zato ni ne gledamo mnogo u reprezentativnom već mahom u klupskom fudbalu.

Do raspada sistema došlo je u drugom poluvremenu, kada je kolega na klupi Rusije pročitao do tančina namere „orlova“ i dao nove instrukcije svojim igračima na šta da obrate pažnju. Ono što u ovom momentu Tumbakovića možda i više treba da brine od uigravanja je nedostatak želje kod pojedinih reprezentativaca, koji kao da u nacionalnom timu samo odrađuju posao. Emocije su i kod navijača i kod igrača počele da se gase još od odlaska Slavoljuba Muslina.

Njegov naslednik Mladen Krstajić potom je potpuno uništio atmosferu u nacionalnom timu, a Tumbaković je izgleda za godinu dana uspeo samo da ugasi požar međusobnih svađa na relaciji igrači – Savez, dok za ostalo izgleda još uvek nije imao dovoljno vremena. Iako je posle utakmice kao uzrok poraza naveo samo fizičku nadmoć ruskih reprezentativaca, teško je poverovati da selektor Srbije nije video i druge detalje na kojima će morati više nego ozbiljno da se poradi.

– Najveća grupa naših igrača još nije u trenažnom procesu. Neki su došli sa jednim ili dva treninga. Pokazali su fizičku nemoć. Iznivelisaće se do oktobarskog termina, nadam se da će biti bolje. Ruski igrači su bili u velikoj prednosti jer su imali 12 utakmica, šest kola iz prethodne i šest iz ove sezone. Videlo se da su u takmičarskom tonusu, da imaju bolju konekciju sa optom. Dok smo imali snage mogli smo da ispariramo naročito u prvom poluvremenu – optimističan je Tumbaković.

Jedini koji na bukvalno svakom meču igra svom snagom, a i srcem, za reprezentaciju Aleksandar Mitrović konstatovao je da su individualne greške skupo plaćene.

– Bila je teška utakmica. Izgubili smo našim greškama. Ovo je bila naša prva utakmica u Ligi nacija. Ima još dosta da se igra. Rezultata su nas koštale individualne greške. Dobro smo skautirali Ruse, znali smo sve o njima, međutim, greške smo skupo platili. Okrećemo se duelu protiv Turske – naveo je Mitrović.

Nikola Maksimović je obećao da će i iz ovih grešaka „orlovi“ izvući pouku.

– Mislim da je igra bila dobra. Dobro smo se pokazali u prvom poluvremenu. U drugom poluvremenu smo bili malo lošiji. Nisu svi igrači bili u ritmu, zbog toga smo napravili nekoliko grešaka i fizički nismo bili baš spremni. Ovo je dobra lekcija za nas. Imamo nekoliko dana da se pripremimo za sledeću utakmicu sa Turskom – zaključio je Maksimović.

Kolarov nije centralni bek

Iako je Strahinja Pavlović na poziciji levog centralnog beka skrivio penal, štoper Monaka ostavio je na debitantskom meču ipak solidan utisak. Ulazak kapitena Aleksandra Kolarova na njegovu poziciju uneo je pometnju u odbranu „orlova“. Kolarov je po vokaciji levi bek i logično je da ga je teren „vukao“ što bliže aut liniji, čime se konstantno stvarala rupa u odbrani koju su Rusi umeli da vešto koriste. Za to vreme kapiten „orlova“ je bio mnogo korisniji u napadu gde je probijao po levoj strani i imao nekoliko solidnih centaršuteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari