Ruskinje prevelik zalogaj 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Rukometašice Srbije ubedljivo poražene od olimpijskih vicešampionki – 22:32, na kraju prve faze Svetskog prvenstva, pa u drugu rundu nose dva boda.

Reprezentacije Srbije i Rusije došle su prilično podmlađenih sastava na planetarni šampionat u Španiji i tu prestaje sva sličnost. Sve ostalo je bilo i ostalo na strani „zbornaje“, pa nikoga ne treba da čudi što su „orlice“ pretrpele težak poraz u zadnjem kolu B grupe – 22:32 (9:15). I što u novu grupu prenose dva boda (zarađenih protiv Poljske), a aktuelne olimpijske vicešampionke sa duplo većom zalihom imaju dobre šanse da se probiju do četvrtfinala.

Trebalo je da prođu čak četiri minuta da bude pogođena nečija mreža, što se prvo desilo sa onom čija je čuvarka bila Jovana Risović. Ubrzo je matirana i njena koleginica Polina Kaplina, posle čega su neizmenično vadile loptu iza leđa – 2:2, 3:3, 4:4, 5:5. Sve dok ekipa mahom sastavljena od prvotimki CSKA iz Moskve nije dodala „gas“, a naše dame, rasute po evropskim klubovima, nisu popustile u obe faze igre.

Jedino vođstvo izabranica Uroša Bregara, od 9:8 u 19. minutu, ispostavilo se kao lažan tračak nade, jer je usledila strahovita serija protivnica – 7:0. Kaplina je pročitala pet akcija „orlica“ u nizu, dok su ruske šuterke, na drugoj strani, pogađale sa svih pozicija, na smenu, iz izrađenih akcija i kontranapada.

Ogrešile su se sudije nekoliko puta o naš tim, ali sva krivica za period od 11 minuta bez datog pogotka ide na dušu srpskih igračica. Ostale su bez koncentracije, ideja, čvrstine, samopouzdanja… Sve i da Marija Petrović nije, laktanjem za crveni karton, rano smanjila „ponudu“ na mestu pivotmena teško da bi Srpkinjama bilo spasa protiv pulenki Ljudmile Bodnjeve.

Agonija šestoplasirane selekcije sa poslednjeg SP nastavila se u drugom poluvremenu. Ponovo su „poentirale“ tek u 33. minutu (17:10), pa produžile po starom. Branile su se bez pravog bloka i timskog duha, namajući adekvatan defanzivni odgovor čak i kada je „zbornaja“ navaljivala sa dve devojke manje, a „pucale“ su „ćorcima“.

Očigledna razlika u klasi ostavila je prostora stručnom štabu nacionalne selekcije najtrofejnije države svih vremena na ženskim SP da razdeli minutažu većem broju reprezentivki, dok su se naše cure na momente individualno isticale.

U takvim okolnostima, najviše je pružila Julija Magarova, postigavši sedam golova sa krilne pozicije, dok joj je Skorobogatčenko pomogla sa četiri tačna šuta. U taboru poraženih, koliko je znao i mogao, parirao im je bekovski tandem Jovana Stoiljković – Tamara Radojević, sa (po) četiri uspela pokušaja da se upišu u strelce.

Slede (po) tri meča za najbolje rangirani triling selekcija iz svake grupe, a našu u drugoj fazi čekaju dueli sa (redom) Crnom Gorom (nema bodova za prenošenje), Slovenijom (2) i Francuskom (4).

Grupa B

Kamerun – Poljska 19:33

Rusija – Srbija 32:22

1. Rusija 6

2. Srbija 4

3. Poljska 2

4. Kamerun 0

* dalje idu prve tri ekipe, bez bodova protiv Kameruna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari