Šabac domaćin sportskih takmičenja za mlade sa autizmom i mentalnom retardacijom 1Grad Šabac Foto: Danas

Šabac će ovog leta biti jedan od gradova domaćina prve „Promo lige Lixotherapy – stop autizam“, pilot projekta osmišljenog u cilju unapređenja sposobnosti, smanjenja agresije, socijalizacije i inkluzije dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom.

Projekat podrazumeva više sportskih takmičenja dece i mladih sa zadacima prilagođenih njihovim mogućnostima.

Projekat je osmislila nekadašnja košarkašica Ljiljana Stanojević, koja se poslednjih 15 godina bavi istraživanjem uticaja specifične motorike na razvoj kognitivnih i psihofizičkih dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom.

–  Tokom trenerske karijere sam imala priliku da se susretnem sa decom kod kojih je utvrđen autizam, uspostavila sam konekciju sa njima, ostvarila dobre rezultat, što me je podstaklo da počnem istraživanje, upoznam autizam i osmislim način kako da sport postane deo terapijskih tretmana da bi deca serazvijala, unapređivalai, osamostaljivala i smanjila agresiju i sve to bez medikamenata –  objašnjava Stanojević.

U Ligi će ove godine nastupiti četiri ekipe, dve iz Šapca, i po jedna iz Beograda i Sombora. Takmičenje podrazumeva i učešće osoba sa autizmom, kako onih sa visokim stepenom sposobnosti, tako i onih sa najnižim stepenom.

Prvi turnir Lige je u Beogradu, a Šabac će učesnike ugostiti krajem jula i krajem septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari