Sada pare rade za Barselonu 1Foto: EPA-EFE/ ALEJANDRO GARCIA

Revizorska kuća „Dilojt“ objavila je svoju redovnu godišnju listu evropskih fudbalskih klubova sa najvećim profitom i na njoj je prvi put u poslednjih sedam godina na prvom mestu Barselona smenila Real Madrid.

Barselona je u sezoni 2018/19 ostvarila profit od čak 840,8 miliona evra i to samo na ime svog brenda (dobit od transfera igrača nije uračunata).

Iz „Dilojta“ napominju da je ovo prvi put da je neki evropski klub ostvario profit preko 800 miliona evra, kao i da veruju da će u naredne dve godine prvi na listi (ko god bio) sigurno imati dobit od preko milijardu evropskih novčanica.

Britanski list Gardijan navodi da nema sumnje da je popularnosti brenda Barselone doprinela osma titula prvaka Španije u poslednjih 11 godina, kao u igranje u polufinalu Lige šampiona, ali da je ključ uspeha ustvari potpuno novi način poslovanja kluba.

Katalonci su pre pet godina odlučili da sve aktivnosti u vezi sa licencama za suvenire, dresove i ostalu robu u vezi sa klubom (takozvani mrčendajzing) stavi pod kontrolu kluba.

Barselona je tako postala prvi klub koji praktično sam sebe predstavlja marketinški i van granica Španije, bez posrednika.

Gardijan navodi da su Katalonci tako postali pioniri u finansijskom svetu kada su odlučili da sami brinu o prodaji proizvoda sa njihovim logom i u Kini, SAD, Rusiji, Velikoj Britaniji i ostalim zemljama.

„U klubu je neko očigledno shvatio da se prilikom korišćenja posrednika za prodaju prava na proizvode Barselone gubi veliki novac i da je isplativije da se na tome angažuje velika mreža zaposlenih na svim kontinentima“, navodi se u analizi.

Procena je da je Barsa ovakvim načinom poslovanja, odnosno ukidanjem posrednika, uspela da dodatno zaradi čak 200 miliona evra.

Marketing stručnjaci navode i da Katalonci godinama unazad imaju „izbalansirani prvi tim“, pritom misleći na to da se u njemu redovno nalaze fudbaleri sa različitih kontinenata.

Procena kaže i da bi profit dodatno mogao da „eksplodira“ ukoliko u godinama koje slede Barsa za prvotimca dovela nekog igrača sa prostora Azije. Britanski list navodi da su Katalonci očigledno stvorili sistem u kome pare rade za njih pošto klub na dnevnom nivou ostvaruje čist profit od preko dva miliona evra.

Real Madrid je drugi na listi sa profitom od 757,3 miliona, dok je treći Mančester junajted sa 711,5 miliona.

Najveće iznenađenje predstavlja Totenhem, koji je na osmom mestu sa 521,1 milion evra, a koji je prošle sezone popravio dobit za preko 200 miliona.

Jedan od glavnih izvora prihoda „Spursa“, koji su prošle godine stigli do polufinala Lige šampiona, činile su ulaznice za utakmice, od kojih je klub zaradio čak 111 miliona.

Iako je Mančester junajted još uvek najprofitabilniji klub u Premijer ligi (tako je još od devedesetih godina), prvi put su mu se za manje od 100 miliona razlike približili Mančester siti i Liverpul.

Procena „Dilojta“ je da bi oba kluba mogla već sledeće sezone da preteknu „crvene đavole“, zavisno od rezultata koje ostvare u Premijer ligi i Ligi šampiona.

Osim Barselone, Real Madrida i Junajteda, godinama je u Top 5 i Bajern Minhen. Bavarci su trenutno na četvrtom mestu sa profitom od 600 miliona evra.

Zanimljivo je da većina klubova sa prvih deset mesta najveći profit ne ostvaruje u matičnoj zemlji već na stranim tržištima, dok je Bajern skoro polovinu svoje dobiti ostvario isključivo u Nemačkoj.

Kuda ide današnji fudbal možda najbolje svedoči podatak da je prvih 20 najprofitabilnijih klubova ostvarilo dobit od ukupno 9,3 milijarde evra.

Procena „Gardijana“ je da će ovakav finansijski trend znatno ubrzati zatvaranje Lige šampiona i drugih takmičenja za takozvane male klubove.

Na listi je očekivano najviše klubova iz Engleske zbog toga što se za televizijska prava u Premijer ligi ostvaruje višestruko veća zarada nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Top 20 klubova Evrope

1. Barselona 840,8

2. Real Madrid 757,3

3. Mančester junajted 711,5

4. Bajern Minhen 660,1

5. Pari Sen-Žermen 635,9

6. Mančester siti 610,6

7. Liverpul 604,7

8. Totenhem 521,1

9. Čelsi 513,1

10. Juventus 459,7

11. Arsenal 445,6

12. Borusija Dortmund 377,1

13. Atletiko Madrid 367,6

14. Inter 364,6

15. Šalke 324,8

16. Roma 231

17. Olimpik Lion 220,8

18. Vest Hem 216,4

19. Everton 213

20. Napoli 207,4

*ostvareni godišnji profit u milionima evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari