Šakotin prvi ispit 1Foto: STARSPORT

Turbulentan period je iza košarkaša, ali i rukovodećih ljudi Crvene zvezde. Serija poraza i slabih rezultata, ukombinovana sa lošim ambijentom u ekipi „kulminirala“ je trećim ovosezonskim rešenjem na klupi u liku i delu Dragana Šakote.

Generalno, njegov debi protiv nesnađenog Mornara u ABA ligi mogao bi da se okarakteriše samo kao dobar uvod u večerašnji nastup protiv Valensije u 11. kolu Evrolige.

U odnosu na Beogradsku arenu, koja je mahom bila prosečno popunjena, hala „Aleksandar Nikolić“ u kojoj će posle Himkija, večeras drugi put ove sezone ugostiti jednog evroligaša, trebalo bi da poprimi obrise strastvenog ambijenta, u kojem su pred crveno-belima padali mnogi velikani (19.00).

Kada je obrazlagao svoju odluku da drugi put u karijeri preuzme Crvenu zvezdu, Šakota se rukovodio i činjenicom da se uželeo rada u jednom evroligašu i da klupu crveno-belih, bez obzira na godine (67) vidi kao odličnu priliku za dokazivanje.

Ni nedelju dana rođeni Beograđanin nije imao za pripremu večerašnjeg, evroligaškog debija, koji bi navijači trebalo da proprate u velikom broju, pogotovo nakon trijumfalnog povratka iz Kaunasa, prvog ove sezone u elitnom rangu. Šakota je protiv Mornara nagovestio određene koncepcijske promene.

– Očekuje nas još jedna teška utakmica, stiže Valensija, dobar tim, uostalom svi koji igraju ove sezone Evroligu imaju veliki kvalitet. U to smo se uverili i u prethodnih 10 kola, bukvalno svako može svakoga da pobedi, bio domaćin ili gost. Pobeda u Kaunasu nam znači mnogo, nastavili smo sa dobrom igrom i protiv Mornara koji je vrlo neugodan tim sa puno odličih napadača, a sada nas očekuje Valensija, osvajač Evrokupa, tim koji se pojačao sa nekoliko vrlo dobrih igrača i koji je takođe napadački vrlo opasan. Potrebna nam je podrška, imamo i povređenih igrača, ali imamo dobru atmosferu, dobar tim i uz punu halu koja će da bude uz nas 40 minuta, verujem da možemo da nastavimo seriju pobeda – optimističan je Ognjen Kuzmić.

Zbog kasnijih dolazaka reprezentativaca koji su učestvovali na Mundobasketu u Kini, Valensija je startovala u Evroligi sa očajnih 0:5.

Međutim povoljan raspored u poslednja tri kola Evrolige iskorišćen je za isti broj vezanih pobede kod kuće. Bez pobede na strani, Valensija u sličnoj ulozi kao i Asvel dolazi u Beograd.

Uprkos rezultatima, trener Ponsarnau ima vrlo kvalitetnu ekipu: Bojan Dubljević je sigurno jedan od boljih centara u Evroligi, DŽordan Lojd se pokazao kao dobar strelac i produktivno rešenje na bekovskoj poziciji, dok u centarskoj liniji crnogorski reprezentativac ima podršku dokazanih Endura, Tobija, Laberija, Motuma. Kolom, Vives i Van Rosom čine trio dokazanih plejmejkera.

Kolom je na poslednjem meču sa Himkijem imao impresivnih 11 asistencija, što negde i ilustruje napadački potencijal Valensije, koja generalno kuburi sa procentima šuta. Vanja Marinković je još uvek u procesu privikavanja i traženja mesta i minutaže u konkurenciji koju u spoljnoj liniji čine i San Emeterio, Dornekamp i Abalde.

Raspored i tabela

Fenerbahče – Himki 18.45

Crvena zvezda – Valensija 19.00

Alba – Žalgiris 20.00

Panatinaikos – Baskonija 20.00

Makabi – Asvel 20.05

petak

Zenit – Real 18.00

Efes – Bajern 18.30

Olimpijakos – Milano 20.30

Barselona – CSKA 21.00

1. Barselona 8-2

2. Efes 8-2

3. Real 7-3

4. Milano 7-3

5. Makabi 6-4

6. CSKA 6-4

7. Panatinaikos 6-4

8. Himki 6-4

9. Baskonija 5-5

10. Asvel 5-5

11. Olimpijakos 4-6

12. Bajern 4-6

13. Valensija 4-6

14. Žalgiris 3-7

15. Crvena zvezda 3-7

16. Fenerbahče 3-7

17. Alba 3-7

18. Zenit 2-8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari