Šampanjac za Petra Božića 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nakon neuspešnog i prekratkog mandata na klupi Partizana, Petar Božić se 2017. otisnuo u Ameriku. Prethodne tri sezone proveo je u stručnom štabu Ostin Sparsa, da bi tokom prošlog leta bio preimenovan na mesto šefa struke razvojnog tima San Antonio Sparsa. Sezona u Razvojnoj ligi počela je pre desetak dana; posle uvodnog poraza, Ostin Sparsi zabeležili su trijumf, prvi Božića na klupi ekipe iz prestonice Teksasa, zbog čega je srpski stručnjak nagrađen pobedničkim šampanjcem.

Nije Božić imao uspeha na mestu šefa struke Partizana, na koje je došao nakon dvogodišnjeg asistiranja Dušku Vujoševiću. Samo četiri meseca dobio je poverenje tadašnje uprave; smena ga je veoma pogodila, toliko, da je već četiri godine nedostupan srpskim medijima, koji javnost izveštavaju o njegovom radu u Americi.

Uvodne tri sezone proveo je u stručnom štabu Ostin Sparsa, a početkom septembra dobio je poverenje da kao glavni trener predvodi razvojni tim San Antonija.

Na startu sezone, Ostin Sparsi poraženi su od filijale Hjuston Roketsa, a već na narendom susretu savladali su Meksiko Siti Kapitanes, prvi tim u NBA porodici van Sjedinjenih Američkih Država i Kanade (112:110).

Taj trijumf bio je specijalan za srpskog stručnjaka, s obzirom da mu je bio prvi na novoj poziciji, pa su igrači rešili da ga iznenade posle meča i poliju ga šampanjcem.

Petar Božić je košarkom počeo da se bavi u KK Mirijevo. Posle godina provedenih u Beobanci, Radničkom i Hemofarmu, 2004. je prešao u Partizan i za osam godina, mahom kao kapiten, osvojio 18 trofeja.

Po završetku igračke karijere Božić se posvetio trenerskom pozivu, prvo kao asistent Duška Vujoševića u Partizanu, od januara 2013. do septembra 2015. kada je imenovan za šefa stručnog štaba.

Na glavnoj trenerskoj stolici crno-belih zadržao se tek četiri meseca, da bi se polovinom 2017. otisnuo put u SAD. Pune tri sezone je bio asistent u stručnom štabu Ostin Sparsa čija ga je uprava polovinom septembra imenovala za glavnog trenera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari