Šampion van EU? 1Foto: Printscreen

Finale koje se nameće zdravim razumom je Italija – Engleska, a može se dakle desiti i da prvak Evrope posle ko zna koliko vremena postane država koja nije član Evropske unije. Šalu na stranu, te dve ekipe pokazale su na Euru ubedljivo najviše, po bilo kom kriterijumu da to merimo.

Englezi su od početka bili moji favoriti, to je tim sa velikim brojem kvalitetnih igrača iz najjače lige. Pogledajte samo kao primer, selektor Sautgejt je imao na raspolaganju čak tri opcije na mestu desnog beka. Arnold je otpao pre takmičenja, a tu su još Voker i Tripije, kad imate takvu konkurenciju i to na pozicijama koje su često ključne u modernom fudbalu, vi ste najsrećniji selektor na svetu.

Posle dugo vremena izgledaju kao odlično organizovana ekipa, izuzetno disciplinovana, potkovana da igra „takmičarski“. Nema onog njihovog poznatog srljanja, iz faze odbrane u fazu napada prelaze strpljivo, nema napucavanja. Još jedna ilustracija kvaliteta, Sančo je po prvi put zaigrao protiv Ukrajine, a nedavno je plaćen 85 miliona evra, Rašford još nije nastupio. Kad se tome doda da polufinale i finale igraju na domaćem terenu, jasno je da im je ovo istorijska šansa za evropsku titulu.

Italijani su takođe do sada bili dominantni. Videlo se to i na utakmici sa Belgijom u kojoj se Belgijanci ni jednog trenutka nisu ništa pitali. Tako moćna ekipa nije mogla da parira „azurima“ ni u jednom elementu, a to kako igra Insinje je razlog zašto se fudbal voli.

I perfektna četvorka u zadnjoj liniji, velika je šteta što se otkrovanje šampionata Spinacola ozbiljno povredio i što je Euro za njega završen. Italijani u svakom trenutku znaju šta hoće, a znaju i kako. Pa oni su posle 1150 minuta primili gol, i to iz penala, pisao sam na samom početku da će trofej doneti odbrana, eto i jasnog razloga zašto su Italijani i Englezi favoriti.

O Dancima imam visoko mišljenje, igraju lep i organizovan fudbal, napadački su orijentisani ma kakav je rezultat trenutno na terenu. Bez Eriksena sa njima, ali sa Eriksonom kao dodatnim motivom, zasluženo su tu gde jesu, ali mislim da preko Engleza dalje neće moći.

Španci ceo šampionat igraju toplo-hladno, ponovo su u četvrtfinalu pokazali mnoge slabosti, kao da su se ispucali u prethodnim utakmicama. Njih se ne sme potceniti, to je ekipa koja u jednoj utakmici može napraviti svašta protiv bilo kog protivnika i iskoristiti njegov lošiji dan.

Autor je bivši fudbaler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari