Šampionka kojoj je drugo ime uspeh: Kako je Marina Maljković pokorila Evropu? 1Foto: Starsport

Marina Maljković je već pokoravala Stari kontinent sa Orlicama, a sada je to učinila i sa košarkašicama Fenerbahčea, pošto ih je maestralno vodila u finalu Evrolige sa ekipom Mersina – 99:60 (29:17, 28:7, 20:20, 22:16), osvojivši tako sa turskim gigantom najznačajniji trofej u ženskoj klupskoj evropskoj košarci.

Ćerka nekada sjajnog stratega muških ekipa, Božidara Maljkovića, tim iz Istanbula preuzela je u finišu prošle sezone i odmah je stigla da ga dovede do titule prvaka Turske. Već tada se dalo naslutiti da je čeka još bolja takmičarska godina, a potvrda je stigla prošlog vikenda kada je ekipa koju je sama selektrirala na impresivan način stigla i do evropskog trona.

Osim nje, titulu sa Fenerbahčeom osvojile su i srpske košarkašice Mina Đorđević i Ivana Raca, dok je u redovima poražene ekipe nastupala Aleksandra Crvendakić.

Uspeh tek dobija na dodatnom značaju ako se zna da je žеnski Kоšаrkаški klub Fеnеrbаhčе pоstао po prvi put u klupskoj istоriјi šаmpiоn Еvrоpе.

Tako je Fenerbahče, pored muške titule osvojene 2017. godine pod vođstvom Željka Obradovića, dodao i žensku, a opet je trener iz Srbije bio zaslužan za takav jedan uspeh.

Marina Maljković je sinonim za uspeh. Sa drugim turskim velikanom, Galatasarajem, je 2018. godine uzela Evrokup, dok je u ženskoj srpskoj košarci ostavila neizbrisiv trag.

Reprezentaciju Srbije vinula je u evropske visine zlatnim medaljama na prvenstvima 2015. i 2021. godine, a kao selektorka je „iskovala“ i kontinentalnu bronzu 2019. Njen trenerski pečat stoji i ispod istorijskog trećeg mesta na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru.

U trenerske vode uplovila je kao tinejdžerka – sa 16 godina dobila je priliku da radi kao asistent u francuskom klubu „Abeilles de Rueil“ u kome je igrala. Prvi tim koji je samostalno vodila bilo je Ušće (2004-2007), a potom su usledili Hemofarm (2007-2009) i Partizan (2009-2013), sa kojima je osvajala nacionalne titule, kupove i Jadransku ligu. Zbog finansijskih problema u taboru crveno-belih, odlučuje da trenersku karijeru nastavi u inostranstvu pa je 2013. preuzela francuski Lion, a 2016. Galatasaraj.

U svim klubovima u kojima je radila je beležila uspehe, pa je pobednički niz nastavila i u Fenerbahčeu.

Na čelo reprezentacija došla je 2011. godine, kao najmlađa selektorka u Evropi. Sa veoma ograničenim budžetom, u uslovima koji ne mogu da se porede onima koje imaju najjači timovi, Maljkovićeva je košarkašice vodila preskačući po više stepenika istovremeno – od evropskog polufinala (2013), preko svetskog četvrtfinala (2014) do prvaka Starog kontinenta 2015. u Mađarskoj.

Kruna je bila olimpijska bronza u Riju, a zatim je usledila i kontinetalna bronza 2019. godine, nakon čega i još jedna zlatna medalja na prošlom Evropskom prvenstvu.

Rođena je 26. septembra 1984. u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari