Kakve su šanse Novaka Đokovića na Rolan Garosu: Sam protiv svih i za istoriju 1foto EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Srpski teniser Novak Đoković kreće u pohod na novu titulu.

Drugi grend slem u sezoni, čuveni Rolan Garos, počinje u nedelju 28. maja i traje do 11. juna. Prvi nosilac biće Karlos Alkaras, a uloga drugog favorita pripašće Danilu Medvedevu.

Novak Đoković je posle mastersa u Rimu doživeo pad na ATP listi, pa će na Rolan Garosu biti treći nosilac. Srpski teniser će se u Parizu boriti za rekordnu 23. grend slem titulu.

Na turniru neće biti aktuelnog šampiona i osvajača 14 titula Rafaela Nadala, koji je najavio da će zbog povrede pauzirati do kraja godine.

To znači da će turnir u Bulonjskoj šumi biti neizvesniji nego inače. Najveće šanse daju se Đokoviću, koji je čuveni „kup musketara“ osvajao dva puta, i Alkarasu, koji dolazi sa dve osvojene titule na šljaci ove sezone i kao prvi teniser sveta.

Rolan Garos se igra za nagradni fond od 49.600.000 evra, od kojih će pobedniku pripasti 2.300.000.

Posle ovog turnira moguća je promena i na čelu ATP liste.

Tu je u težoj poziciji Đoković, jer on jedini iz ovog trilinga ne zavisi samo od sebe. Novak će se vratiti na vrh ako ostvari dva uslova – da osvoji titulu, a da Španac ne uđe u finale. S druge strane, Alkarazu i Medvedevu je dovoljno da osvoje trofej – bez obzira na učinak preostale dvojice – pa da posle Francuskog opena predvode beli karavan.

Srpski as je ukupno igrao na 18 Rolan Garosova u prebogatoj karijeri, a prvo učešče je zabeležio sada već davne 2005. godine kada je ispao u drugom kolu što je njegov najslabiji rezultat na ovom prestižnom turniru. Sa druge strane osvojio je dve titule (2016. i 2021.) godine, što je njegov najbolji rezultat na drugom po redu gren slemu u sezoni.

Osvajač 93 titule je igrao u 33 finala gren slemova i ima skor 22-11. Od 11 poraza u finalima, čak četiri su došla u poslednjim mečevima na pariskoj šljaci.

Tri puta je od njega bio bolji Rafael Nadal, a jednom Stan Vavrinka. Posebno je bio bolan onaj poraz od Vavrinke 2015. godine.

Rafael Nadal je bio petostruki uzastopni osvajač Rolan Garosa, ali je u četvrtfinalu izgubio od Novaka Đokovića čime je prekinut njegov niz od 39 pobeda na ovom turniru.

To je bio tek drugi Nadalov poraz u karijeri na Rolan Garosu (prvi je doživeo od Robina Soderlinga u 4. kolu davne 2009. godine), a to je od 2004. godine bio ujedno bio prvi gren slem bez Nadala i Federera u polufinalu istog.

Ipak, Švajcarac ga je sa 3:1 u setovima onemogućio da titulom kruniše izvrsne dve nedelje u Parizu.

Bilo kako bilo Đoković u Parizu neke rekorde na Rolan Garosu nikada neće moći nadmašiti.

Najviše titula kod muškaraca u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je Španac Rafael Nadal – 14, a on je vlasnik i još jednog rekorda. Naime, „bik iz Manakora“ ima najviše osvojenih titula zaredom u pojedinačnoj konkurenciji – čak pet.

Kod muškaraca najmlađi šampion bio je Amerikancac Majkl Čeng. On je titulu na pariskoj šljaci osvojio 1989. godine sa 17 godina i tri meseca života.

No, to sve srpskom asu ni nije naročito bitno.

On želi da bude teniser sa najviše osvojenih gren slemova, a po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP ga verovatno niko neće ugroziti u doglednoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari