Šaras traži iskupljenje 1Foto: EPA-EFE/ Georgia Panagopoulou

Najlošijom evroligaškom partijom od starta sezone, košarkaši Barselone baš su iznervirali temperamentnog Šarasa Jasikevičijusa, koji je teško podneo debakl od Asvela, na koji je odmah potom nadograđen poraz od Valensije u Kataloniji u domaćem šampionatu.

Prvi put od početka takmičarske godine, Barsa je vezala poraze i negativnu seriju mogla bi veoma lako večeras da produži u Kaunasu (19.00). Jasikevičijus će silno želeti da iskupljenje potraži protiv Žalgirisa, kluba koji je uspešno vodio poslednje četiri sezone, a ukupno šest bio deo stručnog štaba, sve do ovog leta kada je napokon prihvatio ponudu Barselone.

Istovremeno, u okviru 12. kola, Efes će ugostiti Baskoniju, Bajern Himki, a Real sve bolji Asvel.

Žalgiris je u najlošijem igračkom periodu od početka takmičarske godine.

Izabranici darovitog stručnjaka Martina Šilera vezali su čak pet evroligaških poraza, pobedivši poslednji put u elitnom takmičenju 29. oktobra na terenu Asvela, na kojem im je posao bio olakšan, s obzirom na to da su brojni igrači francuskog predstavnika bili odsutni zbog korona virusa.

Ako se izuzme debakl u Tel Avivu protiv Makabija (svega 57 datih poena) Žalgiris u navedenom periodu nije imao takvih napadačkih problema, sa kakvima se suočavao u odbrani.

Prosek od čak 89,2 primljena poena u poslednjih pet utakmica ilustruje obim defanzivnih propusta na osnovu kojih je litvanski velikan trenutno najslabiji odbrambeni tim u najelitnijem takmičenju.

– Barselona je jedan od najvećih favorita, ne samo za plasman na fajnal-for, već i za osvajanje Evrolige ove sezone. Poseduju izuzetan talenat, izbalansiranost između linija i sjajan stručni štab. Ne samo da poseduju široku rotaciju, Katalonci mogu da se pohvale i takvim individualcima kakvi su Nikola Mirotić ili Nik Kalates, sposobni da u svakoj utakmici naprave prevagu u korist svog tima. Voleo bih da budemo koncentrisani sve vreme i da pokušamo da budemo konstantni, to će biti ključni zadatak i izazov za nas – poručio je Martin Šiler.

Loš momentum i prevashodno poraz od Asvela, pokazuju da Barselona i te kako može biti ranjiva na gostujućem terenu.

Uostalom, od pet evroligaških utakmica van Blaugrane, Barsa je izgubila dva meča na kojima nije uspevala da ubaci više od 70 poena.

Iako u sastavu ima klasne šutere nalik Higinsu, Kjuriku, Mirotiću, Abrinesu… Barselona je tokom sezone umela da zakaže u tom segmentu, uprkos činjenici da ima ubedljivo najveći broj iskreiranih napada za šut spolja.

– Biće nam izuzetno drago što ćemo se videti sa Jasikevičijusom, našim doskorašnjim trenerom. Nažalost, slično zadovoljstvo neće imati naši navijači, koji ga naprosto obožavaju. Kada pričamo o Barseloni moramo uzeti u obzir da govorimo o trenutnom lideru u Evroligi i ekipi koja ima veoma široku rotaciju. Mogu da vas kazne na razne načine; poslednjim porazima pokazali su dve stvari: da nisu nepobedivi, ali i da su u Kaunas došli namereni da se vrate na pozitivan kolosek- istakao je iskusni Paulius Jankunas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari