Šareniš od minutaže i forme 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Najbolji košarkaši Srbije sutra zvanično počinju pripreme za junski kvalifikacioni „prozor“, za plasman na Svetsko prvenstvo boriće se igrači različitih klupskih statusa i sezona.

Zvanično, košarkaši Srbije danas će se okupiti i početi sa pripremama za junski kvalifikacioni “prozor” za plasman na naredno Svetsko prvenstvo 2023. Već 30. juna” orlove” očekuje zahtevno gostovanje Letoniji u Rigi, a tri dana kasnije, u Nišu, imaće priliku da se revanširaju Belgiji za poraz doživljen na njenom terenu. Uprkos tome što je obezbeđeno mesto u narednoj rundi kvalifikacija, svaka pobeda biće adekvatno bodovno vrednovana u novoformiranoj grupi u kojoj će se igrati protiv Grčke, Turske i Velike Britanije.

Današnje okupljanje, za većinu kandidata samo je formalne prirode, s obzirom na to da je 12 igrača već počelo sa radom pod nadzorom selektora Svetislava Pešića i njegovog stručnog štaba. Oni koji su završili sezonu krajem maja ili početkom juna prihvatili su ideju šefa struke da se ranije okupe. Dušan Ristić iz Fuenlabrade, kao i kandidati iz Partizana, koji su sezonu završili posle poraza u majstorici finala ABA lige, 6. juna, spremno su dočekali uvodne treninge u reprezentativnoj opremi. Selektor je prvu “prozivku” obavio 20. juna, svestan da je pojedincima potreban nešto jači rad.

Zbog odluke da ne nastupe u plej-ofu domaće Superlige, crno-beli su se ranije raspustili, a Balša Koprivica, Uroš Trifunović i Aleksa Avramović imali su nekoliko dana odmora, međutim, poziv u A tim inspirisao ih je da krenu sa treninzima pre zvaničnog starta priprema (osim Koprivice, koji ima obaveze u Letnjoj ligi, u dresu Detroita).

Među onima koji su ranije završili sezonu nalazi se većina igrača, čak ima i onih, poput Nemanje Dangubića, koji su trenutno bez ugovora. Kandidati koji dolaze iz čačanskog Borca odavno su završili sa svojim klupskim obavezama. Poslednji meč Aleksa Novaković i Marko Pecarski odigrali su 24. maja u finalnoj borbi sa Megom za mesto u polufinalu plej-ofa domaće Superlige. “Ljubičasti” su se, pak, raspustili 14. juna; Aleksa Uskoković i Boriša Simanić imali su malo vremena za odmor u odnosu na pojedine kandidate kojima su “skakvci” pojeli poslednjih godinu dana karijere.

Nažalost, broj onih kojima je sezona za nama jedna od lošijih i za zaborav, u igračkom smislu, nije mali i ta činjenica trebalo bi da bude opominjuća, ne samo za košarkaše već i stručni štab reprezentacije. Filip Petrušev je gro sezone presedeo u Efesu, Dejan Todorović nije mogao ni da “opepeli” u Tenerifama (prosečno 4,5 poena), Nemanja Dangubić je najvažniji deo sezone proveo u civilu, Danilo Anđušić je ispao iz rotacije u Monaku tokom finala plej-ofa prvenstva Francuske, Vanja Marinković je bio neubedljiv u Baskoniji kao puki epizodista, dok je Boban Marjanović poslednjih sezona u NBA ligi više zadužen za negovanje dobre timske atmosfere nego li za bilo kakav učinak na terenu.

Od 20 kandidata, selektor Pešić moraće da skrati spisak pred polazak za Rigu. Nemanja Bjelica, novopečeni NBA šampion sa Golden Stejtom, trebalo bi da bude spreman i oran već za put u Letoniju. Nikola Jović izaći će na NBA draft 23. juna. Očekuje se da bude izabran u prvoj rundi; neke projekcije su i da bude među prvi 15 pikova. U zavisnosti od obaveza, koje potom bude imao, njegov povratak za Srbiju verovatno neće biti pre nedelje/ponedeljka. Pitanje je da li će biti spreman za put u Rigu koji je planiran za sredu, 29. juna.

Bjelica stiže u petak

Uživao je Nemanja Bjelica u proslavi NBA titule sa saigračima iz Golden Stejta, ali je prema ranije postignutom dogovoru sa selektorom, posle par dana opuštanja, krenuo put Srbije. U reprezentaciji ga očekuju u petak, baš kao i Bobana Marjanovića, Miloša Teodosića, Danila Anđušića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari