Saudijska Arabija kupuje Mundijal u fudbalu preko Egipta i Grčke? 1Foto: EPA-EFE/STR

Saudijska Arabija uputila je „nemoralnu ponudu“ Grčkoj i Egiptu kako bi ih podstakla na zajedničku kandidaturu za domaćine Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, tvrdi ugledni portal „Politico“, a prenosi „Jutarnji list“.

Pozivajući se na izvore povezane sa pregovorima „Politico“ tvrdi kako je Rijad ponudio da plati nove stadione Grčkoj i Egiptu ako te dve države zauzvrat pristanu da se tri četvrtine utakmica na Svetskom prvenstvu igra u Saudijskoj Arabiji.

Tu je ponudu prestolonaslednik Mohamed bin Salman navodno izneo grčkom premijeru Kirjakosu Micotakisu tokom sastanka koji se održao prošlog leta, a čije je detalje briselskom portalu otkrio viši državni funkcioner koji je želeo da ostane anoniman.

Drugi izvor rekao je da je Saudijska Arabija izrazila spremnost „u potpunosti da pokrije troškove“ organizacije prvenstva i za Grčku i za Egipat, ako će se 75 odsto svih utakmica odigrati na Bliskom istoku.

Zasad ne postoje dokazi da su Kairo i Atina prihvatili ponudu, ali sve tri države sada aktivno rade na zajedničkom predlogu kandidature za održavanje turnira 2030. godine zbog čega se Grčka već našla na udaru kritika.

Kandidatura Grčke, Egipta i Saudijske Arabije osmišljena je kako bi maksimalno privukla glasove članica FIFA iz celog svijeta, osnivanjem transkontinentalne koalicije.

Sudelovanje Egipta bi privuklo glasove iz Afrike, kao i brojne investicije Saudijske Arabije na tom kontinentu. Saudijski uticaj na Bliskom istoku i u široj Aziji takođe bi pomogao u privlačenju glasova, a učešće Grčke moglo bi pomoći kod nekih evropskih saveza.

Takva kandidatura u startu bi imala više izgleda od konkurentskih – zajedničke kandidature Španije, Portugala i Ukrajine, koji predstavljaju samo Evropu ili zajedničke kandidature Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea, koji predstavljaju samo Južnu Ameriku.

Valja naglasiti da bi predloženi odnos igranja utakmica u Saudijskoj Arabiji bio uporediv sa planiranim onim na predstojećem Svetskom prvenstvu 2026. koje zajednički organiziraju Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada.

Od ukupno 80 planiranih utakmica, po deset će se održati u Meksiku i Kanadi, dok će se u SAD održati preostalih 60, uključujući i sve utakmice od četvrtfinala pa nadalje.

Uprkos tome, više je problema vezano uz potencijalnu kandidaturu Saudijske Arabije. Kao članica azijske federacije, ne bi smela organizovati Mundijal tako brzo nakon što je već održan u Kataru 2022.

Zajednička organizacija sa afričkom i evropskom članicom FIFA je jedan od načina da se to pravilo zaobiđe.

Problematično je i stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je i prvenstvo u Kataru bilo izloženo brojnim kritikama.

Reč je o nedemokratskoj državi pod apsolutističkom vladavinom dinastije Saud koju brojne međunarodne organizacije optužuju za ozbiljno kršenje ljudskih i građanskih prava.

Prema izveštajima „Freedom House“, radi se o jednoj od najmanje slobodnih država na svetu, koja na njihovoj tabeli političkih prava i građanskih sloboda dobija samo sedam od mogućih 100 bodova.

Slično kao i u Kataru, migranti predstavljaju većinu radne snage u državi – u slučaju Saudijske Arabije više od polovine – dok istovremeno uživaju vrlo nizak nivo zaštite pred zakonom.

Strani radnici zaposleni u državnim ili privatnim firmama moraju da traže dopuštenje od države za izlazak iz Saudijske Arabije ili da bi prihvatili drugi posao, što širom otvara vrata prisilnom radu.

Gotovo 3,6 miliona stranih radnika koji rade za privatne osobe, poput telohranitelja, vozača, domaćica i posluge, ne uživaju čak ni takvu ograničenu zaštitu, nego za napuštanje države moraju da traže dopuštenje od poslodavca.

Saudijska Arabija proteklih godina je uložila znatan novac kako bi dominirala najvećim sportskim događanjima na svetu. Kupili su prava na održavanje bokserskih mečeva za titule svetskih šampiona, preselili su španski Superkup u Rijad, osigurali mesto u kalendaru Formule 1, pokrenuli vlastitu alternativu PGA golf-takmičenjima i osigurali održavanje azijskog prvenstva u fudbalu 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari