Igrači i treneri mogu bez ograničenja da napuste Rusiju 1Foto: FIFA.com

Savet FIFA je na sastanku u Nionu doneo odluke vezane za statusa i transfer igrača i trenera iz ukrajinskih i ruskih klubova, koje mogu da imaju dugoročne posledice na klupski fudbal u ovim zemljama.

 

Prva odluka vezana je za Ukrajinu i u njoj se navodi:

„Kako bismo trenerima i fudbalerima omogućili da rade i zarade platu, ali i kako bismo zaštitili ukrajinske klubove, sem ukoliko ne dođe do zajedničkog eksplicitnog dogovora drugačije prirode, svi ugovori inostranih igrača i trenera u Ukrajini su suspendovani do okončanja sezone u ovoj zemlji (30. jun 2022), bez potrebe da bilo koja strana uradi bilo šta.“

Druga tačka odnosi se na Rusiju i može da ima dugoročne posledice po fudbal u ovoj zemlji:

„Kako bismo podstakli odlazak inostranih trenera i igrača iz Rusije, a pod uslovom da klubovi pod fudbalskim savezom Rusije ne postignu zajednički dogovor pre ili 10. marta, ili ne postignu drugi dogovor pismenim putem, inostrani treneri i igrači će imati pravo da privremeno suspenduju ugovore koje imaju u Rusiji do kraja sezone (30. jun 2022).

To znači da će igrači i treneri biti smatrani slobodnim i bez ugovora sve do 30. juna, i imati slobodu da potpišu za bilo koji drugi tim“, navedeno je u saopštenju FIFA.

Takođe, FIFA je odredila i nekoliko ograničenja – prelasci u druge timove će biti mogući do 7. aprila u ponoć, dok će ekipe imati dozvolu da registruju najviše dva igrača koji su zbog rata dobili „odrešene ruke“.

Pre FIFA, sličnu odluku donela je košarkaška Evrliga, pa je moguće da će se i ostali sportski savezi doneti slične propise.

FIFA i UEFA su 28. februara zabranile svim ruskim klubovima i nacionalnim selekcijama da učestvuju u njihovim takmičenjima, dok je Međunarodni olimpijski komitet pozvao sportske organizacije da izbace ruske sportiste sa velikih takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari