Lučić presudio Zvezdi 1Foto: BETAPHOTO/Marko Metlas/DS)

Teško opisivo i razumljivo, košarkaši Crvene zvezde u utorak uveče deveti put ove sezone nisu znali niti umeli da u Hali „Aleksandar Nikolić“ evroligašku završnicu meča na posed ii dva završe na trijumfalan način.

Gotovo šablonski, Bajern je u 27. kolu pokvario 76. rođendan srpskog velikana i  pobednički napustio Beograd (76:78) , ujedno produživši agoniju Crvene zvezde koja u najelitnijem rangu nije trijumfovala od 18. januara.

Crveno-beli su se opet  pogubili u poslednjih pet minuta; u napadu su se prepustili improvizacijama Lojda i Voldena dok su u odbrani nemo gledali kako Boldvin i Lučić simultankama tope minus 10 i pretvaraju ga u kapital o kojem na Malom Kalemegdanu sanjaju poslednjih mesec i po dana.  

Nikad duži post od starta utakmice u intervalu od pet minuta naslućivao je potencijalni epilog koji kao noćna mora proganja crveno-bele još od sredine januara. Dijamentralno suprotnog raspoloženja bili su košarkaši Zvezde u odbrani; neophodne agresivnosti na liniji dodavanja, odlično rotirajući na strani pomoći uspeli su da rezultatski budu u skladu sa ambicijama, iako u prvoj četvrtini nisu mogli ni da opepele u reketu.

Preskromnih 10 poena ubacili su sa distance bežeći od protivničkog obruča kao da se nalazio usred minskog polja. Ulaskom darovitog Uskokovića napad domaćina dobio je na neophodnoj kreativnosti i boljem protoku lopte; za šest minuta mladi plej ubacio je četiri poena, i to iz igre jedan na jedan, ostvarivši pritom tri vrlo lepe asistencije.

Domaćin je pametno koristio rani izlazak rivala iz bonusa, težeći više prodorima, gro poena ubacio je nakon slobodnih bacanja Džordana Lojda (15 do poluvremena). Sa Jagodić-Kuridžom na petici, Zvezda je bolje i agresivnije branila protivnički „pik“, visokim iskakanjima i adekvatnom rotacijom sa strane pomoći.

Istovremeno, igrači na pozicijama tri i četiri pametno su skupljali ciljajući da slabiji šuteri ostanu u povoljnoj poziciji sa distance. Rejnolds (8p) pod košem i Šiško u šutu za tri (tri trojke) jedini su zadavali problema crveno-belima u prve dve četvrtine. Volden (15p) i Lojd (26p) dobili su u Dobriću (13p) neophodnu pomoć u napadu, u kojem naprosto nikakve produkcije nije bilo sa niskog posta.

Zvezda je ostala bez dubine i neophodnog balansa i kako je vreme prolazilo naslućivalo se da bi Boldvin mogao da pokvari računicu domaćina. Iako je bio opterećen sa četiri lične grečke, Amerikanac je napadački bio perfektan. Samo u trećoj deonici ubacio je devet poena, u poslednjoj 11 (27p); individulanim sekvencama, šutevima preko ruke i asistencijama iz „pika“ ka Gistu čini se u jednom dahu istopio je prednost Zvezde od deset poena.

Domaćin defanzivno nije bio loš, ali slike iz nedavne prošlosti kao da su u poslednjih pet minuta sve ideje svele na improvizacije Lojda i Voldena.

Kao u tenisu, Lojd sa jedne a Boldvin sa druge strane razmenjivali su teške poene, pogađali iz gotovo nemogućih pozicija, ali se onda kod rezultata 68:62 iz nebuha pojavio Lučić i sa dve vezane trojke, ukupno deset poena u poslednjih šezdesetak sekundi, matirao je crveno-bele, koji su i u utorak uveče igrali bez Nnoka, Rita i Koloma, dok je Hol bio samo u protokolu.

Podeljenih osećanja ostao je Svetislav Pešić, koji je uživo sa tribina nekadašnjeg Pionira uživao u partiji njegovih bivših klubova.

Rezultati i tabela 27. kolo

Himki – Real 78:77

Zenit – Alba 87:71

Efes – Valensija 99:83

Žalgiris – Alba 85:75

Panatinaikos – Barselona 77:85

Makabi – CSKA 80:84

Crvena zvezda – Bajern 76:78

Baskonija – Olimpijakos 19.00

Milano – Fenerbahče 20.45

  1. Barselona 19-8
  2. CSKA 18-8
  3. Milano 16-9
  4. Bajern 17-10
  5. Efes 16-10
  6. Zenit 16-10
  7. Real 16-11
  8. Fenerbahče 15-11
  9. Žalgiris 15-12
  10. Valensija 14-13
  11. Baskonija 13-13
  12. Asvel 12-15
  13. Olimpijakos 11-15
  14. Makabi 10-15
  15. Panatinaikos 9-16
  16. Alba 9-18
  17. Crvena zvezda 7-20
  18. Himki 3-23

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari