Seksualno uznemiravanje, vređanje, pretnje... : Nova tura skandala u zagrebačkom Dinamu 1EPA-EFE/ANTONIO BAT

U klubu sa Maksimira nema mira, a u središtu poslednjih komešanja je član uprave.

Večernji list došao je u posed tužbe koju je nekoliko zaposlenih u najtrofejnijem hrvatskom klubu podnelo internoj Komisiji za dostojanstvo, sa nizom optužujućih tvrdnji na račun Krešimira Antolića.

„Bivši Mamićev potrčko“, kako ga deo medija naziva, tereti se za seksualno uznemiravanje, vređanje, pretnje, lažno predstavljanje… a među onima koje je „terorisao“ nekadašnji saradnik i prijatelj bivšeg predsednika kluba, kontroverznog Zdravka Mamića, nalaze se šef skauting službe i članica UO.

„Dan ili dva nakon Skupštine GNK Dinamo 12. 12. 2022. svedočio sam ispadu i prietnji gospodina Krešimira Antolića koji se u hodniku drao: „Ovde se nakupilo puno šljama, a ja ću to sve počistiti. Takvo dranje me lično pogodilo i nanelo mi duševnu bol zbog koje sve vreme osećam nelagodnost na radnom mestu, na kojem me od tog trena šikanira i ignoriše…

Krešimir Antolić objavio je poslovnu tajnu u vidu mojih primanja i to tačan iznos zbog čega sam na ulici i putem mobilne komunikacije bio izložen nizu uvreda i pretnji, a stradala je i moja porodica, konkretno mojoj deci i supruzi upućene su pretnje od određenih grupacija ljudi…

Trenera Miroslava Davidovića lažno je optužio da uzima novac od organizacije turnira, skauta Igora Gabrijelića lažno je optužio da je u talu s roditeljima oko dovođenja igrača u fudbalsku školu, trenera Andreja Miokovića optužio je da je narkoman i da ima dosije, trenera Željka Vrepca optužio je da ima posttraumatski stresni poremećaj, zbog čega je napustio klub…“, deo je navoda šefa skauta Marijana Vlaka.

Antolićeva koleginica iz vrha rukovodstva, Amra Peternal, dodala je svoj deo priče o problematičnoj saradnji sa tuženim.

„Sredinom januara 2023. od strane Krešimira Antolića, kao člana Uprave, doživela sam uznemiravanje kad je u razgovoru uprave kluba i predsednika kluba izjavio: „Predsedniče, ja ću u ovom klubu počistiti sve smeće koje se nakupilo, a onda ću otići“…

Uznemirena sam činjenicom da Krešimir Antolić uzima sebi pravo o nekom izjaviti da je smeće i rečju ‘počistiti’ zaključiti da će mu dati otkaz. Sama takva izjava vređa dostojanstvo, ugled i čast zaposlenih i smatram da je to omalovažavanje“, poručila je Peternel u izjavi.

Druga klupska radnica, s inicijalima I. P, kao bivša degradirana direktorka uprla je na Antolića prstom zbog seksualnog uznemiravanja.

„U periodu od  2016. do juna 2017. od člana uprave Krešimira Antolića trpela sam neprestana koketiranja i udvaranja na radnom mestu, komentarisanje i ocenjivanje fizičkog izgleda, pokretanje razgovora o intimnim ili seksualnim temama, otvorene pozive na seksualne aktivnosti:

„Zašto ne želiš seks pre braka“, „Kako bi ti bilo dobro“, kucanje na vrata hotelske sobe na gostovanju utakmice u Sevillji 2. 11. 2016. godine. Bilo je puno šala sa seksualnim konotacijama, imao je ljubomorne ispade kada bih razgovarala s bilo kojim drugim muškarcem.

Po klubu je govorio da je zaljubljen i napravio dramatičnu priču da mu slamam srce kako bi izvršio pritisak na mene. Neprestano sam mu jasno i glasno govorila da nisam zainteresovana, ali nije prihvatao „ne“ kao odgovor. Znao bi reći: „Nije sapun, neće se izlizati“… „, svedoči pomenuta žena, uz tvrdnju da je zbog svega završila na psihijatrijskoj klinici.

Naravno, bivši kriminolog je sve oštro demantovao, a istupe pomenutih lica kao „laži“ izrečene radi njegove „javne diskvalifikacije“.

„Prijave smatram nastavkom kampanje koja se protiv mene javno vodi skoro dva meseca, jer sam se otvoreno suprotstavio nezakonitim pokušajima uticaja na poslovanje kluba od strane interesne grupe koju vodi Zdravko Mamić, kao i njegovog pokušaja da me ukloni kao legitimnog člana Upravnog odbora GNK Dinamo. U narednim danima preduzeću sve zakonom predviđene zakonske mere u cilju zaštite ličnog dostojanstva i profesionalnog ugleda i zaustavljanja ovakvog širenja laži o meni i mom radu u GNK Dinamo“, poručio je Antolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari