Selektor Mančini veruje ne samo u prolaz, već i u osvajanje Mundijala 1EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Do pre tri kola činilo se da će se fudbalska reprezentacija Italije rutinski plasirati na Svetsko prvenstvo u Kataru, međutim remijem bez golova u Severnoj Irskoj, zvanični šampioni Evrope kvalifikacioni deo završili su kao drugoplasirani u grupi, iza Švajcarske, tako da će morati kroz baraž da potraže mesto na Mundijalu. Uprkos tome, selektor Roberto Mančini više je nego optimističan.

Čak 37 utakmica u nizu bez poraza imala je fudbalska reprezentacija Italije do 6. oktobra, a tek nešto više od mesec dana kasnije doživela je veliki neuspeh.

U novembarskim mečevima kojima je trebalo da overe plasman na Svetsko prvenstvo, evropski prvaci nisu uspeli da pobede Švajcarsku kod kuće (1:1) i Severu Irsku u gostima.

Bio je to drugi put da su Italijani odigrali bez datog gola, a četvrti nerešen ishod u minuloj grupnoj fazi kvalifikacija. Iako su ostali neporaženi u duelima sa Švajcarskom, Severnom Irskom, Bugarskom i Litvanijom, izabranici Roberta Mančinija moraće put do Katara da potraže kroz baraž.

„Osećaju se velika gorčina i razočaranje, jer smo imali ove kvalifikacije u našim rukama, ali fudbal je ponekad takav. Mogući su preokreti“, razočaran je bio Andrea Beloti, centarfor italijanske reprezentacije.

Imao je Mančini velike probleme sa sastavom zbog povreda čak 11 igrača, među kojima su Ćiro Imobile, Marko Verati, Đorđo Kjelini, Lorenco Pelegrini…

„Postoji veliki zdravstveni problem. Po mom mišljenju imamo toliko povreda jer gotovo dve godine igramo non-stop. Morali smo da pravimo promene, pozivamo nove igrače, ali to je znak da nam je potrebno novo punjenje baterija kako bismo bili spremni za mart i mečeve baraža. Svi smo koncentrisani samo na to“, istakao je fudbaler Torina.

Uprkos očiglednom neuspehu, koji u sebi sadrži i neefikasnu, samim tim i nedovoljno kreativnu igru, selektor Mančini je veliki, možda u ovom trenutku i neumereni optimista.

„Ne možemo ništa da uradimo osim da budemo najbolji što možemo u martu. Okrećemo se pripremama za baraž, nadam se da ćemo otići na Svetsko prvenstvo, a onda ga i osvojiti“, samouveren je selektor Italije, koji je izjavu ovakve sadržine dao za RAI sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari