Senzacija u mitološkoj utakmici u holandskom kupu: Herkul nadvladao Ajaksa, velikan iz Amsterdama prvi put ispao protiv amatera (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Herkul je junak iz rimske mitologije po ugledu na grčkog poluboga Heraklea. Ajaks je grčki heroj Trojanskog rata, čija je istorijska utemeljenost nepouzdana.

Na fudbalskom polju to su četvrtoligaš iz Utrehta s latinskim nazivom Herkules i amsterdamski velikan, četvorostruki evropski prvak, rekordni osvajač titule prvaka Holandije (36 puta) i rekordni pobednik domaćeg kupa (20).

Kad se sve to opet vrati u mitološku ravan, u šesnaestini finala kupa Kraljevske holandske fudbalske asocijacije (KNVB) David se sreo s Golijatom i nadvladao ga je – 3:2.

Domaćin je vodio s 2:0, gost ga je dostigao, a pobedonosni pogodak je pao u trećem minutu nadoknade vremena.

Prvi put u svojoj istoriji Ajaks je ispao protiv amaterskog tima.

Utrehtski sportski klub, kakvo je puno ime senzacije, osnovan je 1882. i osam godina je stariji od poraženog. Ne računajući penale, postigao je prvu pobedu u holandskom kupu posle 1937.

Njegov stadion s 1.000 meta bio je skromnog kapaciteta da dočeka takvu veličinu pa je meč preseljen na igralište prvoligaša Utrehta.

Ajaksu ne cvetaju ruže u ovoj sezoni.

Početak sezone je bio razočaravajući, ali je promena na trenerskom mestu pre dva meseca donela boljitak.

Bruku u kupu ipak nisu očekivali ni najveći pesimisti među njegovim pristalicama, budući da je, posle boljih rezultata u prvenstvu, pre nedelju dana u Amsterdamu savladan AEK (3:1) u neposrednom duelu za treće mesto u Ligi Evrope i odlazak u plej-of za osminu finala Lige konferencije (protivnik je norveški Bode).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari