Serđo Skariolo ne menja adresu, još dugo će biti selektor Španije 1(Xinhua/Meng Yongmin)

Manje revnosan ljubitelj košarke teško da bi povezao da je najuspešniji selektor „crvene furije“ zapravo pravnik iz Breše.

Imao je čast da bude na klupi Španije u periodu kada je najbolja generacija na čelu sa Pau Gasolom harala, ne samo evropskom, nego i svetskom košarkaškom pozornicom.

U ulozi selektora „crvene furije“ Serđo Skariolo čak četiri puta bio je prvak Evrope, jednom je pokorio i svet na Mundobasketu u Kini 2019. godine, dok je na Olimpijadi osvojio srebro i bronzu.

Iako je Španija u fazi smene najuspešnije generacije u istoriji, 63-godišnji Italijan ima želju da i dalje vodi istu reprezentaciju i po svemu sudeći ona će mu biti i uslišena.

Kako piše madridski AS, Košarkaški savez Španije i Skariolo blizu su dogovora da jednu od dugovečnijih saradnji produže na još četiri godine.

Stručnjak rođen u Breši 1. aprila 1961. godine selektor je Španije faktički od 2009. godine. Saradnja je bila prekinuta od 2012. do 2015. međutim iako je u međuvremenu menjao klubove, ostajao je veran istim reprezentativnim bojama.

S obzirom na uspeh ostvaren 2022. kada je sa osetno promenjenom i oslabljenom reprezentacijom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, u Savezu su se uverili da je kadar da nastavi sa procesom stvaranja buduće trofejne selekcije sa igračima koji trenutno slove za izuzetno darovite poput Huana Nunjeza, Izana Almansa, Adaja Mare, Boba Milera, Lukasa Langarite…

Skariolo je trenutno fokusiran na kvalifikacioni Olimpijski turnir na kojem će se nameriti na Liban i Angolu, te Bahame, Poljsku i Finsku.

Jedina prepreka Skariolovom ostanku na klupi Španije mogla bi da bude promena predsednika Saveza, odnosno odlazak Elise Agilar sa te pozicije, što je malo verovatno jer AS tvri da će upravo ona najverovatnije biti jedini kandidat na predsedničkim izborima 20. maja.

Znimljivo je to da se Skariolo prvo školovao za pravnika, s obziorm na to da je zavšio Pravni fakultet u svom rodnom gradu. Tek kansije počeo je da se bavi trenerskim poslom.

Inače, njegova porodica je gotovo kompletno košarkaška. Supruga Blanka Ares nekadašnja je reprezentativka Španije, dok im je sin Alesandro prošao mlađe uzrastne kategorije Unikahe, a trenutno se školuje na američkom univerzitetu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari