Sezona klizi kroz prste 1Foto: Starsport

Kada izgubite od tima koji je faktički od samog starta sezone na samom dnu Jadrana, sa svega jednom pobedom u prvih 10 kola, onda je zaista teško samleti sve u jednoj rečenici, pasusu ili tekstu koliko toga ne štima i suštinski ne funkcioniše u klubu sa Malog Kalemegdana.

Košarkaši Crvene zvezde su porazom u Zadru (78:76) najverovatnije zapečatili svoju sudbinu kada je u pitanju borba za lidersko mesto na kraju regularnog dela ABA lige.

Na skoru 6-5, crveno-beli kaskaju za liderom Budućnosti tri trijumfa, a s obzirom na raspored mečeva, lako mi moglo da se dogodi da do kraja 2019. i dodatno umanje šanse da se uopšte nađu u plej-ofu.

Zvezdu do Nove godine na Jadranu očekuju izuzetno teška gostovanja Primorskoj i Budućnosti, ako se tome pridodaju i evroligaški mečevi, poraz u Zadru na kraju bi mogao da se ispostavi kao fatalan po pitanju krajnjih ovosezonskih ambicija.

U klubu je atmosfera izuzetno napeta, sve je jasnije da dovođenje Dragana Šakote na mesto trenera, kao treće rešenje u toku takmičarske godine, nije donelo značajnije koncepcijske i igračke promene.

Umorni, usled surovog ritma utakmica na svaka dva do tri dana, igrači deluju sporo, demotivisano, na momente i dezorijentisano.

Napravljeni previd, potpuno nesvojstven tako iskusnom i košarkaškom radniku Nebojši Čoviću, ali i njegovim najbližim saradnicima, sada stvara sliku u kojoj je nejasno da li ovakav tim Zvezde uopšte može doći do plej-ofa ABA lige.

Jednostavno, crveno-beli u sastavu imaju puno igrača preko 30 godina; letos su starosedeocima Stratosu Perperogluu (35 godina), Mohamedu Fajeu (34), Filipu Čoviću (30) i Branku Laziću (30), pridodati igrači koji su prošli zenit forme: DŽejms Gist (33), Derik Braun (32), Čarls DŽenkins (30), dok su dvadeset devetogodišnjaci Ognjen Kuzmić i Lorenco Braun.

Sa takvom strukturom negde je i jasno zbog čega se igrači sporo oporavljaju nakon evroligaških utakmica, brojnih putovanja i hroničnih problema sa povredama, koje recimo muče Derika Brauna i Stratosa Perperoglua.

Kao po nekoj ustaljenoj praksi, naročito u abaligaškim mečevima, košarkaši Zvezde startuju u sporom ritmu; kada se na to nakaleme i neki novi košarkaški principi trenera Šakote, za koje je, da bi zaživeli, potrebno vreme koje u Crvenoj zvezdi nemaju, debakl od Zadra još i dođe kao logičan i razumljiv.

Do dolaska Šakote, Zvezda je na pojedinim mečevima uspevala da spusti loptu na niski post, odigra akciju za otvoreni šut Berona, Dobrića, čak i Simanića. U mečevima sa FMP i Zadrom, viđena je takva diskomunikacija, pogotovo u odbrani, ilustrovana neretko i sudaranjem u kretnjama prilikom usmeravanja protivnika, preuzimanju… da i pitanje da li i kako ovi momci treniraju i na koji se način taktičko-tehnički pripremaju ne deluje nimalo neumesno.

Rasprodaja u Primorskoj

Primorska trenutno deli drugo mesto u ABA ligi sa skorom 8-3, međutim loša finansijska situacija mogla bi da dovede do potpunog „čerupanja“ ekipe. Žan Mark Šiško, trenutno možda i najbolji plej na Jadranu sa prosekom od 10 asistencija po meču, navodno je već sve dogovorio sa Cedevita Olimpijom; u istom pravcu mogao bi da krene i Ivan Marinković, dok je odlični Lens Heris kaparisan od barskog Mornara. Crvena zvezda je navodno u poodmakloj fazi pregovora sa Markom Jagodić-Kuridžom, 32-godišnjim krilnim-centrom koji može da pokriva obe centarske pozicije. Na proseku od 13,6 poena i osam skokova, Jagodić-Kuridža pokazuje sasvim dobre igre u abaligaškoj konkurenciji, ali igra na pozicijama na kojima je Zvezda već prepuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari