Sezona mački u džaku 1Foto: FMP

Pauza u ABA ligi zbog FIBA „prozora“ u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. u Kini poslužiće i za jedan oblik rekapitulacije urađenog i učinjenog u regionalnom takmičenju.

Perfektnog skora posle devet kola, Crvena zvezda je ostavila najbolji utisak kako zbog učinjenog na terenu, tako i zbog načina na koji je selektiran tim koji, za razliku od većine klubova, nije pretrpeo nijednu kadrovsku promenu. Upravo su te rokade, takozvana lutanja i vršljanja po košarkaškom tržištu u prva dva meseca takmičarske godine, uz poprilično ubedljive partije Zvezde, sigurno najjači utisak od početka sezone. Čak pet ekipa promenilo je trenera, a svega tri kluba nije menjalo igrače ili stručnjake, što je podatak za podrobniju analizu i svakako poražavajuća slika menadžmenta koji kao da su prespavali tri meseca (jul, avgust, septembar) namenjenih za formiranje sastava za tekuću 2018/19.

Da problem selektiranja ekipe nije usko povezan sa finansijama najbolje se videlo na primerima Cedevite, Mornara i Igokee. Najbogatiji klub u regionu, sa godišnjim budžetom većim od pet miliona evra, toliko je katastrofalnih poteza napravio tokom leta da su predsednik Mladen Veber i sportski direktor Matej Mamić morali da podnesu ostavke. Za manje od dva meseca takmičarske 2018/19 Cedevita je zbog loših rezultata smenila trenera Sita Alonsa, postavila Slavena Rimca na njegovo mesto i istovremeno izrotirala čak 12 novajlija. U zagrebačkom klubu su barem ceh platili oni koji su se najviše pitali, međutim u Mornaru i Igokei „svi piju“, a niko ne plaća. Barani su, zaneseni prošlosezonskim plasmanom u plej-of ABA lige, za nepuna dva meseca sezone već izrotirali devetoricu pojačanja, potpisujući sa pojedinima i tromesečne ugovore. Pošto braća Pavićević vode kadrovsku politiku, a pritom su „siva eminencija“ kluba iz Bara, pitanje njihove odgovornosti za očajne poteze verovatno niko u klubu nije imao da postavi, baš kao i u Igokei. Igor Dodik, kao generalni menadžer kluba iz Aleksandrovca, vukao je ovog leta očigledno loše poteze zbog kojih je Nenad Trajković dobio otkaz na mesto trenera posle mesec dana, a klub je u međuvremenu izrotirao čak desetoricu novajlija.

– Legitimno je pravo klubova da menjaju trenere i igrače kad god to mogu i žele. ABA liga nije kao NBA, gde generalni menadžeri moraju temeljno da iskautiraju igrače jer imaju ugovore na određeni broj godina, ponekad i desetogodišnje planove kako bi ekipa trebalo da izgleda. Ovde je reč o klubovima od kojih gotovo nijedan nije imao kontinuitet od prošle godine. Velika je konkurencija za poslednje mesto; niko ne želi da ispadne iz ABA lige i s tim u vezi, čini mi se da su se uprave malo unervozile i da ishitreno reaguju na košarkaškom tržištu. NJima je verovatno plan da kadrovske promene izvrše do novog FIBA prozora (krajem novembra, početkom decembra) i da pauzu iskoriste kako bi napravili značajni napredak u samoj igri – stava je Milan Opačić, čovek koji je kao generalni menadžer Crvene zvezde 2008. uspeo da dovede Svetislava Pešića na mesto trenera.

Iako su imali tri meseca za formiranje timova, maltene svi osim Zvezde, Mege i FMP izvršili su već na samom početku sezone veće ili manje kadrovske promene. U skladu sa navedenim, niko osim funkcionera Cedevite, nije „platio“ za loše vođenje kadrovske politike.

– Kada bi kod nas postojalo pravilo fer-pleja, da svaki igrač sa kojim klub raskine ugovor mora biti isplaćen u skladu sa dogovorom pre nego što se naredno pojačanje registruje i klubovi bi se drugačije ponašali i sigurno ne bi tako lako posezali za kadrovskim promenama… Takođe, važno je utvrditi ko se u klubovima zaista bavi menadžerskim poslom; da li su to sportski direktori ili recimo vlasnici, odnosno predsednici klubova koji njihovo vođenje često doživljavaju kao upravljanje nekom firmom, što svakako nije isto – naveo je Opačić, koji je u svojoj prvoj sezoni na mestu generalnog menadžera Crvene zvezde formirao tim koji je tokom takmičarske godine 2008/09 pretrpeo minimalne promene.

– Stivena Markovića smo doveli jer se Marko Marinović povredio, odnosno Olivera Stevića zbog zdravstvenih problema Tadije Dragićevića i Lorensa Robertsa. Mi smo se tada podrobnije bavili skautiranjem igrača koje smo želeli da dovedemo… Da biste bili iole sigurni koga dovodite morate prevashodno duže vreme da pratite tog igrača; po mogućstvu da ga u više navrata uživo gledate, analizirate statistički učinak i ono što je posebno bitno – steknete uvid u njegove karakterne crte… – kroki je prikaz Opačića kako bi i na koji način trebalo da izgledaju i funkcionišu generalni menadžeri klubova u regionu.

Kao neko ko je za samo dve sezone kao prvi rukovodilac kluba sa Malog Kalemegdana video i dobre i loše strane ovog zahtevnog posla, Opačić se baš i ne slaže sa tako brojnim promenama u tako kratkom vremenskom periodu.

– Da li je to legitimno, svakako da jeste, ali koliko je svrsishodno pokazaće se na kraju sezone. Čelnici klubova koji tako lako posežu za kadrovskim promenama u tome, uglavnom, uopšte ne vide neki problem i one sa drugačijim mišljenjima verovatno vide kao neprijatelje moderne košarke. Cedevita, Budućnost, kao i drugi finansijski stabilni klubovi opredeljuju se za takve poteze sve u službi kratkoročnih rezultata. Cedevita recimo ima odličnu školu košarke, a retko koji igrač na kraju dobije pravu šansu u prvom timu- poentirao je na kraju prvi čovek YUBAC košarkaškog kampa, koji godinama unazad uspešno funkcioniše.

Trener može da bude ko god hoće

U nepuna dva meseca od početka sezone: Cedevita, Partizan, Olimpija, Zadar i Igokea promenili su trenere, od koji su većina njih bili projektovani na duže staze. Loše odluke, donesene tokom tri meseca „prelaznog roka“ na kraju su se samo „obile o glavu“ šefovima stručnih štabova, ne i sportskim direktorima, generalnim menadžerima, predsednicima… „Bitna stavka je i ta da ABA liga nema pravilnik, tačnije sistem na koji se jedino mogu licencirati treneri, tako da danas klub u regionalnoj ligi može da vodi maltene svako, bez obzira da li je za to kvalifikovan ili nije“, izneo je jednu zanimljivost Opačić.

Braun – još jedan propali eksperiment

Bobi Braun je pre nepunih mesec dana došao u Mornar kao veliko pojačanje, što je zaista i trebalo da bude. Ipak, sam ugovor na tri meseca ukazivao je da Barani možda imaju izvesne sumnje kada je forma dokazanog američkog pleja u pitanju. Braun je na poslednjim mečevima delovao pomalo nezainteresovano, nedopustivo opušteno, pogotovo protiv Crvene zvezde u Beogradu. Uprava Barana rešila je da raskine ugovor sa Braunom i tako „potroši“ i deveto pojačanje od starta sezone. Amerikanac bi već od utorka trebalo da bude u Kini, a Mornar na tržištu u potrazi za desetim rešenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari