Sigurni Đoković i uporni Krajinović 1Foto: EPA-EFE-RITCHIE-TONGO

Drugi dan Otvorenog teniskog prvenstva Australije u muškom singlu doneo je dvostruko slavlje među takmičarima iz Srbije, jer su Novak Đoković i Filip Krajinović uspešno položili ispite u svojim prvim ovogodišnjim mečevima u Melburnu, a malo je nedostajalo da im se u drugom kolu pridruži Laslo Đere.

Đoković je s očekivanih 3:0 i ubedljivih 6:3, 6:2, 6:2 po setovima zakazao sutrašnje suočavanje sa kudikamo boljim Francuzom Žo-Vilfred Congom, objasnivši Amerikancu Mičelu Krugeru zašto je on ponovo prvi reket sveta, a ovaj tek 230. na ATP listi. Uspeo je korpulentni Teksašanin, dobrog servisa, da brejkom povede s 2:1 u prvoj trećini duela, ali time je samo isprovocirao dominaciju trofejnog Beograđanina, pa je susret očas posla otišao u drugu rundu. Iako je očigledno da još „namešta“ ruku u dizanju forme na nedodirljiv nivo iz furiozne druge polovine 2018-e, Novak je još lakše dobio drugi, a potom u istom ritmu posao rutinski priveo kraju.

– Ovo je bio prvi naš meč, pa sam se potrudio da dobro uradim „domaći zadatak“ pripremajući se za njega, ali nije bilo tako jednostavno pobediti Krugera kao što je možda izgledalo sa strane. Uspeo sam, ipak, da uživam u igri i napravim ono što sam hteo na premijeri gren slema prema kojem imam posebne emocije – bila je friška impresija 1. nosioca turnira pred novi duel sa Congom, koga je dobio 16 puta na 22 meča.

Za razliku od njega, Krajinović je prošao Tantalove muke do svog debitantskog plasmana u 2. krug AO, posle velikog preokreta u sudaru sa Markom Čekinatom – 3:2 (4:6, 0:6, 6:1, 7:6 (8), 6:4). Italijan je dobio igru živaca u prvom setu, pa u nastavku „pojeo“ bivšeg člana kluba Top 30, a sada 93. na svetu, pa je sve mirisalo na bolnu eliminaciju našeg asa. Međutim, Krajinović se digao iz svog „pepela“, na maestralan način prepolovio minus i najavio žestok okršaj u nastavku. Prvo je „preživeo“ Čekinatovih 2:0 i 5:4, pa izborio taj-brejk epilog i u njemu odbio Čekinatovu meč loptu (na 7:8), a onda u setu odluke, uprkos talasanju 18. igrača sveta, ostao na pobedničkom kursu i „uplovio“ u meč sa Jevgenijem Donskojem, pošto je Rus u četiri seta eliminisao našeg Lasla Đerea- 1:3 (7:6 7:5), 4:6, 1:6, 6:7 (7:5).

Viktor za treći krug

U noći između utorka i srede, oko jedan sat iza ponoći po srednjeevropskom vremenu, Viktor Troicki je igrao za treće kolo turnira, pošto je posle kvalifikacija i dobijenog duela sa Špancem Robertom Karbaljesom Baenom izborio meč sa 14. nosiocem tekućeg AO Stefanosom Cicipasom. Srpski i grčki tenser nemaju zajedničku statistiku, s Viktorov adut bi moglo da bude 12 godina više iskustva.

Veliki preokret Krunićeve

Posle prvog izgubljenog seta (3:6) i osetnog zaostatka u finišu drugog (3:5) Aleksandra Krunić je bila na pragu eliminacije, ali je jedina srpska teniserka na Australijen openu povukla iz petnih žila i uspela naglavačke da okrene situaciju na terenu, dobije drugu rundu (7:5) i, tako preporođena, do kraja očita bukvicu Zarini Dijas iz Kazahstana (6:1).

– Danas mi je trebalo da stisnem pesnicu, trebalo je da radim to malo ranije zato što sam se nekako uspavala i umrtvila. Drago mi je što sam uspela da se izborim s tim, zato što nisam znala kako sebe da dignem da bih mogla da funkcionišem, da ne budem negativna, da se ne nerviram previše, da se borim, a da to izgleda kao da hoću da pobedim. Da ne izgleda kao da sam došla da se prošetam na terenu – objasnila je 61. teniserka sveta posle startnog trijumfa u Melburnu, a uoči juriša na sutrašnju prepreku u liku bolje rangirane Kineskinje Vang Kijang (21. na WTA listi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari