Simanić se u Letnjoj ligi nameće Juti 1foto: Starsport.rs ©

Jul mesec je period kada se u NBA održava Letnja liga. Ove sezone, na tri lokacije, organizovana su nadmetanja klubova koji u sastavima imaju kako svoje igrače pod ugovorima, tako i one koji pokušavaju da se nametnu i izbore za mesta na najvećoj svetskoj košarkaškoj pozornici.

Među njima su i srpski košarkaši: Balša Koprivica, Nikola Jović, Aleksej Pokuševski, Filip Petrušev, Boriša Simanić, kao i dvojica naših igrača rođeni i odrasli u Kanadi (Dejan Vasiljević), odnosno Americi (Saša Stefanović).

Prvi turnir organizovan je u Kaliforniji od 2. do 5. jula i na njemu srpski igrači ili nisu učestvovali ili su ostvarili neprimetne epizodne uloge. Već na drugom u Solt Lejk Sitiju (od 5. do 7. jula) nastupi Nikole Jovića i Alekseja Pokuševskog bili su konkretniji, samim tim i zapaženiji, dok Filip Petrušev i Boriša Simanić nisu zaigrali za Filadelfiju, odnosno Jutu, s obzirom na to da su neposredno pred početak takmičenja stigli sa reprezentativnog okupljanja u Nišu.

Oklahoma Alekseja Pokuševskog, generalno, tokom Letnje lige igra u veoma respektabilnom sastavu sa igračima koji su se prošle sezone dokazali poput Džoša Gidija, Erona Viginsa, Trea Mana, dok su u fokusu javnosti ovosezonski izbori na draftu, pre svih drugi pik Čet Holmgren, ali i Džejlen Vilijams, Džalen Vilijams, Džaden Šakelford…

U pomenutoj konstelaciji, Pokuševski je neretko na poziciji centra, tačnije petici koja širi, otvara prostor, šutira sa distance. Imao je srpski košarkaš dve zapažene napadačke role protiv Jute (11p) i Filadelfije (14p), međutim, utisak je da bi mogao da bude konstantniji i da više preuzima odgovornost.

Kao i košarkaš Oklahome i Nikola Jović je uspeo da se izbori za ruki ugovor sa Majamijem. Iako tokom Letnje igre ne igra konstantno, u klubu sa Floride su ubeđeni u ispravnost ovogodišnjeg izbora na draftu sa 27. mesta. Jović je u dosadašnjem delu Letnje lige pružio impresivnu partiju u meču sa Golden Stejtom (25p, 5/7 za tri), međutim imao je i utakmice na kojima je bio neprimetan.

U Majamiju ga nisu previše forsirali, svesni da mu se telo tek privikava na novu sredinu i NBA zahteve, kao i njegov stil igre na standarde u kojima se napadi neretko rešavaju posle dva dodavanja.

Epicentar dešavanja tokom Letnje lige, tradicionalno, odigrava se u Las Vegasu u kojem je u toku takmičenje sve do 17. jula. Trebalo bi očekivati da više prostora dobije Filip Petrušev u redovima Filadelfije. Srpski centar je posle reprezentativnih obaveza stigao raspoložen u Ameriku, nameren da se izbori za ugovor sa Siksersima.

U Solt Lejk Sitiju nije igrao zbog umora, imao je priliku da oseti kvalitet takmičenja u meču sa Bruklinom (2p za 15 minuta) međutim, s obzirom na konkurenciju u klubu iz Pensilvanije, trebalo bi da iskoristi šansu. Osim Džoela Embida, Siksersi trenutno nemaju jasnu alternativu na petici; pod ugovorom je samo Čarls Bejsi i to minimalnom, dok je sudbina iskusnog Diandrea Džordana još uvek nedefinisana. Naravno, Filaldelfija na petici može da koristi i opcije u vidu Pola Rida, ali je činjenica da konkurencija nije prevelika.

Balša Koprivica je bio u obavezi da se pojavi na Letnjoj ligi u sastavu Detroit Pistonsa, međutim, u dosadašnjem delu nije dobio konkretnu priliku da se nametne. Ajzea Stjuart je neko ko je u fokusu Pistonsa na petici, dok su pod ugovorima i Marvin Begli (može da igra i na četiri), Luka Garza, kao i prekaljeni Keli Olinik. Opcija prema kojoj bi se Koprivica već 17. jula vratio u Partizan znatno je realnija nego ostanak u Mičigenu.

Boriša Simanić, u poređenju sa srpskim igračima bez ugovora, dobio je najviše prostora u Juti, u dosadašnjem delu Letnje lige. Mišljenja stručnjaka su takva da je većina ubeđena da bi se nekadašnji polaznik Zvezdine škole bolje snašao i adaptirao na NBA stil igre, nego što je do 24. godine pokazao u evropskoj košarci.

Pokazao je Simanić, na momente, kakve fizičke predispozicije ima, prevashodno sa aspekta vertikalnog odraza i raspona ruku (imao je jednu sjajnu “bananu”). Protiv Memfisa je zabeležio sedam poena, u par kadrova primetno je bilo i da je pokušavao da odigra jedan na jedan, a ne samo da čeka pas za šut sa distance, mahom iz kornera.

S obzirom na to da je Juta započela sa procesom rekompozicije tima, ne bi bilo iznenađujuće da na kraju Letnje lige u Las Vegasu, oroči saradnju sa reprezentativcem Srbije na jednu ili dve sezone.

Partizan prati Vasiljevića i Stefanovića

U Letnjoj ligi se za ugovore bore i dvojica srpskih igrača koji su rođeni i odrasli u Kanadi, odnosno Americi. Dejan Vasiljević nastupa u dresu Finiksa i u dosadašnjem delu nije dobijao neku značajniju minutažu. Kao i Vasiljević, i Saša Stefanović pokriva poziciju beka šutera i pred početak Letnje lige imao je mesto u San Antoniju. Ipak, doskorašnji student Perdjua još uvek nije zaigrao za Sparse. Zanimljivo je to da su obojica na radaru Partizana i da crno-beli pomno prate razvoj situacije u Letnjoj ligi. Vasiljević je rođen u Kanadi (1997. godine), studirao je na univerzitetu Majami, a profesionalnu karijeru gradi u Sidneju. Stefanović je odrastao u Americi (1998), a poslednjih pet godina proveo je na pomenutom univezitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari