Sindikat engleskih fudbalera traži da se na treninzima manje udara lopta glavom 1Foto: FoNet/AP (arhiva)

Sindikat koji predstavlja fudbalere u Engleskoj pozvao je danas igrače da na treninzima manje udaraju loptu glavom, usled sve veće zabrinutosti zbog povreda i bolesti mozga među bivšim fudbalerima.

Taj poziv Udruženja profesionalnih fudbalera (PFS) usledio je nakon sastanka rukovodstva, koje je procenjivalo istraživanje o demenciji i neurodegenerativnim bolestima.

„Nauka se brzo razvija u ovoj oblasti i moramo hitno da intervenišemo na osnovu dokaza koji su sada dostupni. Smanjivanje igranja glavom na treninzima je praktičan i direktan korak. Zajedno sa članovima, bivšim članovima i njihovim porodicama radićemo na ovoj oblasti u okviru nove savetodavne grupe PFA, gde će se odluke donositi na osnovu stručnih saveta“, rekao je predsednik PFA Ben Purkis.

Ovog meseca objavljeno je da legendarni engleski fudbaler Bobi Čarlton boluje od demencije. Njegov brat Džek, koji je takodje bio reprezentativac, umro je u julu nakon što mu je dijagnostifikovana demencija. Bivši reprezentativac Engleske Bobi Stajls umro je boreći se sa demencijom.

„Kratkoročno, fudbal ne može ovako da nastavi. Ovde postoji veliki problem i to vidimo na osnovu sve većih dostupnih dokaza“, rekao je izvršni direktor PFA Gordon Tejlor.

Istraživanje koje je 2019. godine objavio Univerzitet u Glazgovu otkrilo je da su bivši fudbaleri imali tri i po puta veću smrtnost od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

U apsolutnom iznosu taj rizik je ostao relativno mali – 1,7 odsto medju bivšim fudbalerima i 0,5 odsto u grupi za poredjenje.

Istraživači su upoređivali uzrok smrti 7.676 škotskih muškaraca koji su igrali fudbal, sa 23.000 sličnih muškaraca iz opšte popilacije rođenih između 1900 i 1976. godine. Tokom 18-godišnje studije, od demencije umrlo je 1.180 fudbalera i 3.807 iz opšte populacije.

Otkrili su i da je manje verovatno da će fudbaleri umreti od srčanog udara ili raka, u poredjenju sa opštom populacijom, ali da češće umiru od demencije.

„Mislim da se ne mogu tačno utvrditi faktori rizika. Ali, očigledno je da bi igranje glavom moglo da bude jedan od tih faktora i zbog toga smo postavili smernice u vezi sa omladinskim fudbalom, za koje mislim da su oštrije od bilo koje zemlje na svetu“, rekao je izvršni direktor Fudbalskog saveza Engleske Mark Belingem.

Fudbalski savezi Engleske, Severne Irske i Škotske su u januaru saopštili da će deci uzrasta do 12 godina biti zabranjeno da loptu udaraju glavom na treninzima.

U tim smernicama navodi se da će biti primenjen postepeni pristup igranja glavom za decu od 12 do 15 godina, dok će za 16-godišnjake i 17-godišnjake igranje glavom biti ograničeno na jedan trening nedeljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari