Slaviša Jokanović želja nacije 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

Mladen Krstajić je u četvrtak zvanično prestao da obavlja dužnost selektora (sporazumni raskid ugovora sa FSS), a ime novoga trebalo bi da saznamo tek u julu.

Iako je Ljubiša Tumbaković nezvanično bio već ustoličen na klupu „orlova“, ispostavilo se da doskorašnji selektor Crne Gore nije uspeo da u kratkom roku dogovori sve uslove sa Savezom.

Ljubiša Tumbaković je iz više razloga realna opcija čelnika Saveza, iako se po tabloidima ovih dana vrte i neka zvučnija, ali nedostižna imena. Pored toga što trenutno nema angažman, iskustvo je glavni adut bivšeg trenera Partizana koji je crno-belima osvojio šest titula u SR Jugoslaviji, a sa kineskim Šandongom dva prvenstva. Iako slovi za čoveka tihog karaktera, Tumbaković ima biografiju s kojom bi lako nametnuo autoritet svetskim zvezdama u redovima „orlova“.

Ujedno bi trebalo da predstavlja i pomiritelja među zaraćenim stranama, naročito na relaciji igrači – Savez. Za razliku od Krstajića kojem su igrači zamerali da ne ume da osmisli ni taktiku za pojedinačni meč, nekadašnjem fudbaleru Partizana i Vardara na tom polju sigurno ne bi imao ko šta da prigovori.

Goran Đorović, selektor mlade reprezentacije, verovatno je prva rezervna opcija za FSS. Njegova glavna mana je nedostatak trenerskog iskustva, pošto mu je posao u U21 selekciji prvi profesionalni izazov. Sa mladom selekcijom ostvario je impresivan učinak pošto se bez poraza plasirao na Evropsko prvenstvo, ali se s druge strane čuju tonovi da je ova generacija (previše) talentovana i da bi i mnogi drugi stručnjaci uspeli u tome.

Nije isključeno da je promocija novog selektora namerno odložena za jul kako bi se prvo sačekao rezultat Đorovića na EP za mlade koje se u Italiji i San Marinu igra od 16. do 30. juna. Cilj „orlića“ je da dođu do polufinala kako bi obezbedili učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, mada ljudi iz struke smatraju da je sa napadačem Real Madrida Lukom Jovićem sve manje od bronze.

Slaviša Jokanović je stručnjak koji bi u potpunosti bio po ukusu javnosti. Bivši trener Partizana, Votforda, Fulama na prvom je mestu na koju god anketu raznih portala da kliknete. Bivši reprezentativac brzo je u evropskom fudbalu postao cenjeno trenersko ime i veliko je pitanje da li bi u ovom trenutku prihvatio ponudu FSS uprkos tome što nema angažman.

U više navrata je ponovio svoju želju da ostane da radi u Engleskoj, a s druge strane je veliko pitanje koliko bi čelnicima Saveza odgovarao jer je u skladu sa principima ostrvskog fudbala navikao da bude potpuno samostalan u radu i da ne prihvata sugestije oko tima.

Veljko Paunović bi referencama bio najbolje rešenje za selektora, ali je nažalost zbog ugovora sa Čikagom mogućnost njegovog angažovanja minimalna, praktično nemoguća. Paunović je pre četiri godine sa igračima do 20 godina osvojio Svetsko prvenstvo, a upravo su ti fudbaleri sada na redu da postanu nosioci igre u „A“selekciji. Nema sumnje da on najbolje poznaje sve prednosti i mane ove generacije, a osvajanjem titule prvaka sveta pokazao je da poseduje neophodno trenersko znanje.

Ivan Jovanović, bivši trener APOEL-a, trenutno nema angažman, ima ogromno trenersko iskustvo, ali je veliko pitanje da li bi prihvatio obavezu u Srbiji u kojoj ne živi tačno 30 godina. Četvorostruki šampion Kipra (APOEL), osvajač Arabijske Lige šampiona (Al Nasr) čeka angažman u Aziji ili na Arabijskom poluostrvu koji bi mu doneo višemilionski ugovor.

Čak i ako bi Savez mogao da mu ponudi zahtevanu svotu novca, pitanje je da li bi kao trener sa takvim renomeom u ovom trenutku, usred kvalifikacija, prihvatio da vadi kestenje iz vatre.

Dragan Stojković Piksi, bivši predsednik FS Jugoslavije i Crvene zvezde koji je poslednjih deset godina u trenerskim vodama, takođe je velika želja javnosti. Međutim, Piksi sa osam miliona evra zarade po sezoni u kineskom Gvangžuu RF spada među najplaćenije trener sveta. Poređenja radi, Unai Emeri, trener vicešampiona Lige Evrope (Arsenal), zarađuje godišnje sedam miliona evra. Karijera Piksija po kačenju kopački u klin išla je veoma čudnim tokom.

Godinu dana posle ubistva generalnog sekretara FSJ Branka Bulatovića (2004) iznenada je napustio Savez i postao predsednik Crvene zvezde u kojoj je bio samo dve i po godine. Srpski fudbal je napustio ogorčen pošto se našao na crnoj listi huligana Crvene zvezde, te je zato veliko pitanje da li bi se uopšte ovde vraćao čak i ako dobije finansijske uslove koji mu pogoduju.

Milivojević i Nastasić na potezu

Prvi zadatak novog selektora biće da razgovara sa kapitenom Kristal Palasa Lukom Milivojevićem i defanzivcem Šaleka Matijom Nastasićem o povratku u nacionalni tim. Dvojica fudbalera su izričito rekli da neće igrati za „orlove“ dok je Mladen Krstajić selektor i sada bi posle njegove smene bio logičan potez da se oglase tim povodom i kažu da li se vraćaju u državni tim.

Neuigrani na Portugal

Prvi mečevi novog selektora biće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sa Portugalom u Beogradu (7. septembar) i u gostima protiv Luksemburga (10. septembar). Kako u FIFA kalendaru pre toga ne postoji zvaničan termin za prijateljske mečeve, novi selektor neće imati priliku da uigra novu taktiku.

Pad na FIFA rang listi

Reprezentacija Srbije pala je za pet mesta na najnovijoj FIFA rang listi gde trenutno zauzima 34. poziciju sa 1.477 bodova. Pad je posle debakla u Ukrajini bio očekivan, a ukoliko se kroz kvalifikacije ne plasiramo na EURO (ostaje mogućnost preko Lige nacija) realno je da ćemo pasti ispod 45. mesta. Prva tri mesta na FIFA listi rezervisana su redom za Belgiju, Francusku i Brazil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari