Slovenija prvi finalista Eurobasketa 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Reprezentacija Slovenije „počistila“ je sa terena Španiju u polufinalu Evropskog prvenstva 92:72 i potpuno zasluženo se plasirala u prvo finale nekog velikog takmičenja od osamostaljenja.

Vodili su „Zmajčeki“ tokom čitavog toka susreta, a potpuno neverovatno je bilo to kako su šutirali za 3 poena, ukupno 14/25, a u jednom trenutku treće četvrtine i 13/20.

Na takav šut Španci nisu imali odgovor, ukupno su pogodili duplo manje trojki od protivnika i to u trenucima kada je meč faktički bio rešen, pa i ne čudi „plus 21“, koliko su imali Slovenci najveću prednost u nekoliko navrata u drugom poluvremenu.

„Crvena furija“ se još i nekako držala u prvih 20 minuta, uglavnom zahvaljujući unutrašnjoj igri i umeću Marka i Pau Gasola, ali u drugom delu kao da su i oni „nestali“ sa parketa, pa je igrala samo jedna reprezentacija, Slovenija, predvođena maestalnim plejmejkerom Goranom Dragićem, koji je skakao, asistirao, poeintirao i za dva i za tri poena, i jednom rečju dovodio do ludila Rodrigeza i Rubia.

Pridružili su mu se i ostali saigrači koji su sjajno šutirali za tri, pre svega Rendolf, Prepelič i Blažić, a treba istaći i partiju života Luke Dončića koji je bio nadomak tripl-dabla u susretu sa, po oceni mnogih, najmoćnijom reprezentacijom na „Starom kontinentu“.

Finale je na programu u nedelju, a Sloveniji će rival biti bolji iz sutrašnjeg duela Srbija-Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari