SNS jastreb i jedan od najboljih fudbalskih sudija svoje generacije: Koje su prednosti i mane Dejana Santrača kao novog predsednika Sudijske komisije FSS? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bivši fudbalski arbitar Dejan Santrač (47) iz Vršca, koji je postavljen za glavnog čoveka Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, nije tikva bez korena, na stranu kontroverzna smena na čelu tog stručnog tela.

O njegovoj pozvanosti da odgovorno obavlja dužnost koja je izložena neretko i baražnoj paljbi s raznih strana za Danas je govorio Zdravko Jokić, nekadašnji internacionalni sudija sa znakom FIFA.

„Santrač je jedan od najboljih arbitara svoje generacije, u kojoj je bio i Milorad Mažić. I kroz utakmice i kroz kampove za sudije koje sam vodio stekao sam utisak da je po prirodi smiren i nenametljiv čovek, a te osobine su ga odlikovale i na terenu. Nije se stavljao u centar pažnje, nije se izdizao iznad događaja i igrača, a čitao je igru, vodeći meč s razumevanjem, diskretno“.

Kolina odao priznanje njegovoj odluci

Jokić se priseća i jednog primera koji potkrepljuje zapažanje o Santraču kao pouzdanom sudiji, vičnom da preseče pravilno u deliću sekunde.

„Na seminaru UEFA, gde je bio i čuveni Kolina, tumačene su odluke sudija iz raznih domaćih liga u delikatnim prilikama, a na osnovu zaključaka davane su smernice o tome kako treba postupiti u sličnim situacijama. Priložio sam snimak s utakmice u Smederevu. Sudio je Santrač, a čini mi se da je gost bila Zvezda. Igrač domaćina je presreo loptu na gol-liniji, ali mu je ruka bila u takozvanom prirodnom položaju. Penal nije dosuđen. Santraču je odato priznanje za pribranu i ispravnu reakciju, koja je, neminovno, izazvala ogorčenost tima koji je smatrao da je drastično oštećen“.

Šta, po Jokićevom mišljenju, Santrač treba da preduzme na novoj dužnosti?

„Do sada su pod većom pažnjom bili posmatrači suđenja, a ne same sudije. Santrač bi to mogao da unapredi jer je timski igrač. Kooperativan je. Pravi je čovek da kolegama ulije sigurnost i da ih ohrabri svojim znanjem, iskustvom i samopouzdanjem, a ne da ih dodatno optereti. Sudijama se mora više posvetiti kroz razgovor s njima. Treba ih saslušati. I – bez intimiziranja, što je do sada bio slučaj. Profesionalna distanca je neophodna“.

Bio je u prošlosti jedan slučaj kada je Crvena zvezda optužila Santrača da ju je bezočno pokrao. Crveno-beli su u aprilu 2010. pred praznom Marakanom (kažnjeni jer je nedelju ranije, na meču polufinala Kupa Srbije s OFK Beogradom, u tuči na severnoj tribini iz pištolja ranjen jedan navijač) izgubili od Javora s 1:0. Budući da su izgubili korak u vođstvu na tabeli, pošto su u prethodnom kolu prvenstva igrali 0:0 s Borcem iz Čačka, večiti rival Partizan ih je potisnuo s prvog mesta.

Zvezda je gol primila u 40. minutu iz penala koji je bio ispravno dosuđen. Njen golman je oborio protivničkog igrača kad je ovaj krenuo da ga obiđe ka praznoj mreži. Stamenkoviću je pokazan žuti karton.

Domaćin je u drugom poluvremenu opsedao gol Ivanjičana. Lekić je pogodio stativu, a Kahriman, koji je kasnije došao u Zvezdu, branio je čudesno. Santraču je zamereno i što nije pokazao na belu tačku kada je u naletu u Javorovom šesnaestercu oboren Ninkov, koji je „požuteo“ za simuliranje.

Crveno-belima je nedugo zatim sve nade u titulu prvaka konačno razvejao Radosav Petrović, Partizanov junak 138. večitog derbija u Humskoj, koji je u 73. minutu s tridesetak metara poslao neodbranjivu strelu u Stamenkovićeve leve rašlje, što je bio i jedini pogodak na meču.

Zvezda se zbog pristrasnosti obrušila na glavnog sudiju Boška Jovanetića iz Užica, koji je sada imenovan za člana Santračove komisije.

Strah da je kao stranački funkcioner nameštenik režima u FSS

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, Vrščanka, ukazuje da je njen sugrađanin primer političkog nameštenika vladajuće Srpske napredne stranke.

„Santrač je zamenik gradonačelnice. U gradu je poznat kao jedan od najagresivnijih jastrebova lokalne organizacije SNS. Reč je, zapravo, o tipičnom naprednjaku, koji bespogovorno i bez razmišljanja ispunjava zadatke koji mu se daju u partijskoj hijerarhiji. Ne sumnjam da će tako raditi i na mestu predsednika Sudijske komisije FSS. Njegovo imenovanje na tako odgovornu funkciju je još jedan pokazatelj da režim ne zanima ni fudbal ni suđenje nego jedino potpuna kontrola svih tokova i u sportu. Pošto mogu da potvrdim da u Vršcu ima reputaciju Zvezdinog sudije, možda su zato pred Partizanom i teži dani“.

Na sajtu Opštine Vršac stoji, između ostalog, da je Santrač, diplomirani inženjer menadžmenta, „svojim angažovanjem ostvario bitne korake u pripremi projekta za izgradnju Kargo logističkog centra sa intermodalnim terminalom“.

„Prvo, šta znači to priprema projekta? To je postala standardna zvanična ograda vlasti za nešto što je na dugom štapu i što se besomučno i neprestano reciklira kao obećanje koje se nikada ne realizuje. Čak se i zaposleni u lokalnoj samoupravi iznenade kad se pomene neki nepostojeći Kargo centar. Pretpostavljam da je i taj projekat u vezi s neispunjenim obećanjima o proširenju aerodromske piste i izgradnji auto-puta od Vršca do Temišvara, svakako i s međunarodnom železničkom prugom ka Rumuniji, koja je – ukinuta“.

Dejan Santrač do zaključenja ovog izdanja nije odgovorio na poziv redakcije Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari