"Filipović nije radio loše, nego nije radio u korist": Može li UEFA da suspenduje FSS zato što je predsednik Sudijske komisije smenjen po nalogu jednog kluba? 1Foto: Emir Sadovic/Starsportp

Predsednik sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Dejan Filipović smenjen je sa te funkcije na današnjoj sednici Odbora za hitna pitanja FSS.

Filipović je smenjen na zahtev Crvene zvezde, koja je 20. septembra objavila saopštenje, u kojem je prvog čoveka sudijske organizacije optužila da radi protiv kluba iz Ljutice Bogdana.

Miroslav Radoman, jedan od najpoznatijih bivših srpskih arbitara kaže da FSS nije smeo da smeni Filipovića na osnovu zahteva nekog kluba.

– To samo u Srbiji ima i više nigde u svetu. Samo kod nas klub može da se meša u „struku“. Ako je Filipović uradio nešto što je protivno statutu FSS onda on odgovara FSS, a ne klubu. Ako sutra postaviti pitanje Uefi da li je to normalno istog trenutka će FSS biti suspendovan, kao kad bi doveli političara da bude predsednik saveza, UEFA odmah reaguje. Isto bi bilo i kad su u pitanju klubovi – kaže Radoman.

On dodaje da je Savez pokazao da nije u stanju da zaštiti sudije od pritisaka klubova i da je smena i poruka Filipovićevom nasledniku.

– Moje mišljenje je da je Dejan Filipović bolje rešenje od čoveka koji ga je zamenio. Nije trebao da bude smenjen ni na jedan zahtev, ako je učinio greške morao je da podnese izveštaj Izvršnom odboru FSS i da te greške obrazloži. Ovako, ostavili su ga na cedilu, a njegove zamenike su ostavili u nedoumici ko je sledeći koji će doživeti istu sudbinu. Ovim su pokazali da sudije nisu zaštićene od klubova i pritisaka. I za mene su pričali da me ne voli Partizan ili ne voli Zvezda, ali je uvek Savez bio taj koji je bio jači od klubova.

Raka Đurović, koji je podneo ostavku na mesto u sudijskoj komisiji dok je Slaviša Kokeza bio predsednik FSS, kaže da je smena Filipovića velika greška i da čelnici Saveza treba da podnesu ostavke zbog ove odluke.

– Savez nije smeo da smeni čelnika strukovnog udruženja zato što je to zatražio neki klub. Posle ovoga svi u FSS treba kolektivno da podnesu ostavke. Smena nije zatražena zato što je Filipović loše radio svoj posao, nego zato što u pojedinim trenucima nije radio u korist našim najvećim klubovima – kaže Đurović.

On smatra da je Filipović zahvaljujući kompromisima došao na funkciju predsednika Sudijske komisije, a da je potom i loše vodio tu organizaciju.

– Bio je u sudijskoj komisiji još u vreme kad je Kokeza bio predsednik FSS i tada je prihvatio da delegira sudije. Nije štitio svoj integritet i sada je to došlo na naplatu. Kada je doveden na funkciju predsednika, na njegovu nesreću i na nesreću našeg fudbala preuzeo je sva prava, ali nije hteo da preuzme i odgovornost, čak nije ni štitio sudije. Napravio je liste sudija na kojima su se našli oni koji su bili spremni da čine ustupke, gotovo polovina njih se našlo tamo nezasluženo. Zato se na utakmicama kod nas pravi veliki broj grešaka i ljubitelji fudbala vide da te greške često nisu slučajne – izjavio je Đurović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari