Sok bolji od Krajinovića u finalu Pariza 1Foto: EPA-EFE/ CRISTOPHE PETIT TESSON

Srpski teniser Filip Krajinović nije uspeo da osvoji svoj prvi Masters turnir u karijeri, od njega je u finalu Pariza bolji bio Amerikanac Džek Sok i to rezultatom 2:1 (7:5,4:6,1:6).

Na taj način Krajinović nije uspeo da uđe u TOP 30 tenisera na svetu na samom kraju sezone, ali ni 33. pozicija na sutrašnjoj ATP listi nije loša, naprotiv, fenomenalna je, ako se u obzir uzme činjenica da je sezonu počeo na 234. mestu.

A današnje finale je počeo slično kao i jučerašnje polufinale protiv Iznera, u prva dva servis gema protivnika nije uzeo mnogo poena, ali je bio i više nego siguran u svojim gemovima i samo je čekao šansu kada će protivnik popustiti, a on je iskoristiti.

I baš to se desilo u šestom gemu kada je Krajinović prvi napravio brejk, no odmah zatim je Sok uzvratio istom merom, pa se činilo da će taj-brejk odlučiti pobednika u prvoj deonici susreta.

Ipak, nešto slabiji servisi Soka i pravovremeni izlasci na mrežu srpskog tenisera uslovili su da Krajinović dođe do nove brejk lopte u 12. gemu, što je talentovani Somborac oberučke i prihvatio, pa je poveo u setovima sa 1:0.

U drugom setu mu se već „stegla ruka“, a i Sok je zaigrao bolje, pa je uz dva brejka prednosti ubrzo na semaforu stajalo 7:5, 1:4, ali tada se Filip „budi“ i smanjuje rezultat na 3:4.

Ipak, bio je to jedini Krajinovićev brejk u drugom setu, pa je Sok drugi period igre rešio u svoju korist, 6:4.

U trećem setu je bio primetan pad koncentracije kod Krajinovića, a za to je najveći „krivac“ bio umor koji je osećao srpski teniser, budući da je za ovaj turnir igrao i kvalifikacije, te da je za osam dana imao čak šest mečeva „u nogama“, a to je umeo da iskoristi Sok i da sve neke greške koje su apsolutno netipične za Krajinovića iskoristi, a uz to ga je posebno „slušao“ bekhend, kao nikada na meču pre.

I u nastavku seta se Krajinović mučio, a Sok svoje servis gemove lako realizovao, pa je posle skoro dva časa igre osvojio najvažniji turnir u svojoj karijeri, Masters iz serije 1000 koji mu je omogućio da se nađe na završnom turniru sezone, gde će najboljih osmorica tenisera odmeriti „snage“ u Londonu sredinom ovog meseca.

Sa druge strane i Krajinoviću je ovo najveći uspeh u karijeri, a uz malo sreće mogli bismo ga videti među nosiocima na prvom Gren slemu naredne godine, Australijan openu koji je na programu od 15. do 28. januara 2018.

Sada će ova pozicija Krajinovića biti iz dva razloga dobra za od sutra drugog reketa Srbije na ATP turu, prva jer je konačno video da i sa najboljima može da igra potpuno ravnopravno, a druga jer će evidentno uticati na korekciju njegovog kalendara u 2018. godini i izvesnu promenu turnira koje će igrati od januara do proleća.

Jer sada su za njega kvalifikacije za igranje na najboljim turnirima prošlost, a i na mnogim će biti nosilac, što umnogome menja i njegovu poziciju na terenu, jer će u većini susreta upravo on biti favorit na meču, ali su to sada „slatke muke“ za njega i njegov štab, jer mu predstoji značajna godina u karijeri u kojoj će se po svemu sudeći potvrditi kao TOP 40 igrač na planeti, a sa takvim se situacijama još nikada nije susretao Filip Krajinović.

Zato će i priprema za narednu sezonu biti od velike važnosti, nema sumnje da ga očekuje kratak predah, a onda pakleni novembar i decembar u kojem će se pripremati za najzahtevniju sezonu u karijeri, u kojoj će pažljivo morati da bira turnire na kojima će igrati i sezonu u kojoj se apsolutno ne sme povrediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari