SP: Hrvatska nakon penala bolja od Danske 1Foto: EPA-EFE/ VASSIL DONEV

Fudbaleri Hrvatske obezbedili su mesto u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu nakon boljeg izvođenja penala protiv Danske 3:2 (u regularnom delu bilo je 1:1) u osmini finala.

Poveli su Danci već u prvom minutu nakon gola Matijasa Jorgensena iz auta koji je izveo Jonas Knudsen, dok je Hrvatska izjednačila tri minuta kasnije preko Maria Mandžukića.

U prvih 45 minuta Hrvatska je diktirala tempo, ali se u drugom poluvremenu, nakon udarca Lasa Šenea, situacija u potpunosti preokrenula.

Ipak, Danska nije preterano bila opasna po gol Danijela Subašića, pa se ušlo u produžetke u kojima se samo čekalo izvođenje jedanaesteraca.

Ipak, jedan izvrstan pas Luke Modrića u 116. minutu za Ante Rebića menja stvari u potpunosti, Matijas Jorgensen ga ruši u kaznenom prostoru, a glavni sudija Nestor Pitana opravdano pokazuje na „belu tačku“.

Kada je Luka Modrić uhvatio zalet, gotovo svi na stadionu su već videli Hrvatsku u narednoj fazi takmičenja, ali tako nije smatrao i golman Danske Kasper Šmajhel koji je zaustavio udarac najboljeg igrača protivničke ekipe.

Ubrzo potom se pristupilo izvođenju penala, a tamo se proslavio golman Danijel Subašić koji je odbranio šuteve Kristijana Eriksena, Lase Šenea i Niklasa Jorgensena i odveo svoj tim na megdan Rusiji.

Iako je sjajan na gol-crti bio i Kasper Šmajhel, zaustavivši udarce Milana Badelja i Josipa Pivarića, ali nije uspeo da „pročita“ i Ivana Rakitića koji je šutirao i pogodio u petoj seriji.

Posebno su u penal „lutriji“ podbacili oni najbolji u selekciji Danske, Eriksen i Šene i tu treba tražiti uzroke poraza ekipe koje sa klupe predvodi Age Heralde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari