Španjolke i Belgijanke igraće za titulu šampiona Evrope 1foto:FIBA basketball

Oba polufinalna meča na Evropskom prvenstvu bila su vrlo neizvesna. Španjolke su prvo savladale Mađarice (69:60) dok su Belgijanke bile bolje od Francuskinja (67:63).

Španjolke i Belgijanke boriće se sutra za titulu prvaka Evrope (20.00). Tri sata ranije Mađarice i Francuskinje igraće za bronzanu medalju.

Naše severne komšije koštalo je poraza, ispostaviće se, loše odigrano prvo poluvreme, naročito druga četvrtina u kojoj su imale zaostatak od čak 16 poena (38:22).

Uspele su u nastavku da smanje prednost, dođu na svega tri razlike minusa (58:55) međutim, kada je trebalo da daleko kolektivniji nastup nadograde potencijalnim preokretom u tri vezana poseda izgubile su loptu na prvom pasu.

Kada se podvuče crta, Mađarice je poraza koštao neverovatan broj izgubljenih lopti (24) od kojih su čak deset „prodale“ u četvrtoj deonici.

Španjolke je do novog finala Evropskog prvenstva nepogrešivo vodila izvanredna Alba Torens sa 27 poena uz šut sa distance 5/7. Kazorla je bila raspoložena sa 16 poena (6as), dok je još jedina dvocifrena bila Ginzo (10p).

Torens će sutra igrati za svoje četvrto zlato na kontinentalnom šampionatu.

U redovima Mađarske plejmejker Studer je dala 13 poena, krilni centar Gori dodala je poen manje, dok ostale njihove koleginice nisu zabeležile dvocifren učinak.

Drugo polufinale bilo je neizvesnije, na samom kraju, međutim tokom meča Belgijanke su sve vreme bile u vođstvu. Prednost je neretko bila i dvocifrena međutim u poslednjoj četvrtini Francuskinje su defanzivno zaličile na tim predisponiran da se bori za zlatno odličje.

U poslednjih dvadesetak sekundi Fotu je imala napad za izjednačenje (65:63), međutim spetljala se na ulazu, pokušala da prosledi povratni pas ali ju je u tome sprečila korpulentna Linskens posle čega su Belgijanke mogle da počnu sa slavljem.

Izvanrednu partiju pružila je fenomenalna Ema Meseman (24p, 6sk, 5as) koja je imala čak četiri ukradene lopte.

Vanlo i Alemand su neprestano pokušavale sa distance; iako su zajedno ispalile čak 18 trojki sa sedam ubačenih imale su izuzetan doprinos u trijumfu Belgije.

U odnosu na Francuskinje, Belgijanke su šutirale za tri 43,5 odsto i ono što je važno istaći dominirale su u skoku (39-25). Iako bek, u tom segmentu se istakla Mununga sa čak devet uhvaćenih lopti.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari