marina maljkovićfoto EPA-EFE/MARK EVANS

Ostvarile su košarkašice Srbije primarni cilj na Evropskom prvenstvu. Današnjom pobedom nad Crnom Gorom (63:58) plasirale su se u kvalifikacije za plasman na naredne Olimpijske igre.

Naše gracije ispale su u četvrtfinalu od Belgije, ali su zato uspele da pobede Crnogorke u najvažnijem meču, nakon ispadanja iz konkurencije za osvajanje jednog od odličja.

Izabranice Marine Maljković sutra će protiv Nemačke igrati za peto mesto, što će biti manje važno u odnosu na današnji susret sa Crnom Gorom.

Ivon Anderson je maestralno predovdila saigračice do krucijalne pobede na prvenstvu Starog kontinenta.

– Cilj ovog prvenstva je bio zvanično da pokušamo da se plasiramo na Olimpijske igre, a ne da osvojimo medalju. Zašto? Zato što je isto tako bio put, ako se vratite unazad, vi kao novinari koji su jako vredni imate sve moguće informacije, kad već pratite žensku košarku, onda vidite kakav je bio put i ove prethodne generacije. I koliko je njima trebalo, i kako je bilo i šta je bilo. Kako je bilo 2011, 2012, 2013, sa igračicama, ono što stalno napominjem da su igrale u vodećim evropskim klubovima, u mnogo ozbiljnijim pričama nego što je to slučaj sa ovim devojkama – razmišljanja je selektorka Srbije.

– Mi jesmo napravili, po mom mišljenju, opet brzo, opet na bum, opet u tom momentu nismo mnogo birali, napravili smo jako lep rezultat plasmanom onim čim se desila smena generacija na Svetsko prvenstvo. I to jeste tu izgledalo vau, ali prosto mislim da smo malo zaboravili šta je zapravo istina što se tiče ove generacije. Došlo je do potpune smene generacije i jednostavno smatram da ove devojke imaju pravo da im damo šansu da i one nešto pokažu. A to ne može da se desi preko noći – istakla je Maljkovićeva napravivši paralelu sa vremenom za pripreme za Mundobasket i za Eurobasket u Sloveniji i Izraelu.

– Razlika, sad ćete me pitati pa da vam odmah odgovorim, između Svetskog prvenstva i sada je isto jako prosta. I sami to znate i jako ste to lepo komentarisali. To je rad od tri i po meseca. Rad od tri i po meseca i od mesec dana nikako nije isto ni u jednom poslu. To je prva stvar. Druga stavka je da su pred Svetsko prvenstvo sve ove devojke imale mnogo bolje sezone u svojim klubovima. I mnogo bolje statuse u svojim klubovima nego sad. I to nam je pravilo jako veliki problem. Evo, počećemo od Ivane Race koja je osvajačica Evrolige, nje i Mine Đorđević, koje godinu dana nisu igrale minuta. Vrlo dobro znate koliko su igrale. Pre toga su igrale 40 minuta u Italiji i u Podgorici, u Budućnosti. Bile nosioci igre. I da ne nabrajam sve ostale. Strašan problem sa Jovanom Nogić i mnogim drugim igračicama. Tina Krajišnik je bila nosilac. Ona jeste u velikom klubu, u najvećem klubu, ali znamo da Rusija ne igra Evroligu. Prošle godine, Tina je bila nosilac Galatasaraja koji je igrao finale Evrokupa i izuzetno je imala značajnu ulogu.

Samo kažem, šta god hoćete o meni da pričate to uopšte nije problem. Rekla sam sebi – ja hoću da od ove generacije nešto napravim. Opet će biti uspona i padova. I vraćam se na priču koja je osnovna i koju vi treba da pišete, ako mene pitate, posebno kada vidimo šta nam se dešava u društvu i kakve probleme imamo u društvu, mislim da treba da potencirate svaki dan ono što pričamo – a to je samo stavite prst na čelo, ja sam spremna sad da potpišem ovde, samo stavite prst na čelo, da ih uzmem sad i da ih treniram do februara kad su kvalifikacije za Olimpijske igre. Kao što je prethodna generacija uglavnom krenula iz Partizana gde je bio ceo kostur šireg spiska, mi sada da imamo tu sreću da imamo dva, tri kluba, i opet se vraćam na ligu i molim vas da o tome pišete jer nećemo imati sreće dok god nemamo srpsku ligu. To vam ja garantujem. To je najvažnije i vas isto molim da sa svoje strane maksimalno to potencirate i da shvatite značaj toga – stava je Marina Maljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari