Španovićeva i Poljaci ispisali istoriju 1Ivana Španović Foto: Fonet/AP

Istorija srpske atletike takmičenje u Birmingemu pamtiće po prvoj svetskoj medalji koju je osvojila Ivana Španović skokom od 6,96 m, ostavivši iza sebe svoju najveću rivalku Britni Ris, koja je ciljala čak osmu svetsku šampionsku titulu.

Sedamnaesto po redu Svetsko dvoransko prvenstvo, koje je završeno u nedelju, ostaće najviše upamćeno po rekordu koji je postavila poljska muška štafeta i najmlađem osvajaču zlata u trci na 1.500, 18-godišnjem Samuelu Teferu iz Etiopije.

Najbolja srpska atletičarka pobedom u Engleskoj svojoj bogatoj kolekciji seniorskih odličja dodala je svetsko zlato koje joj je nedostajalo. Na prethodnom Svetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu 2015, kada je trijumfovala upravo Risova, Španovićeva je uzela bronzu. Na narednom šampionatu sveta, na otvorenom u Londonu prošle sezone, nije se pela na pobedničko postolje zbog nezgode sa rednim brojem iako je imala zlata vredan skok. Svi ovi rezultati, kao i u međuvremenu osvojena olimpijska bronza, nisu zadovoljavali njene ambicije pa je iznova i iznova ponavljala da može do svetskog zlata.

– Posle toliko pokušaja i drugih medalja i dobrih skokova konačno sam izvela zlatni skok – rekla je Španovićeva odmah po osvajanju medalje.

I dok će Srbija pamtiti uspeh atletičarke iz Zrenjanina, svet je ostao zapanjen podvigom poljske štafete 4×400 koja je rezultatom 3.01,77 minuta postavila novi svetski dvoranski rekord.

– I za nas je ovo bio veliki šok. Ciljali smo evropski rekord, ali ovaj rezultat stvarno nismo očekivali niti smo sanjali da možemo da dođemo do svetskog rekorda – kazao je Rafal Omelko, jedan od učesnika štafete. Iza Poljaka bila je štafeta SAD koja je trku završila sa 20 stotinki lošijim vremenom, dok je bronza pripala Belgiji (3.02,51).

Na SP je trijumfovao i tinejdžer Samuel Tefera, koji je pre samo mesec dana napunio 18 godina i koji nikada pre nije trčao u zatvorenom. On je deonicu od 1.500 m istrčao za 3:58.19, postajući tako najmlađi osvajač svetskog zlata u ovoj disciplini.

Tokom četiri dana takmičenja u Birmingemu podeljeno je 75 medalja, a najuspešnija reprezentacija očekivano bila je američka, koja je uzela 18 odličja, a prate je Britanija sa sedam, i Etiopija i Poljska sa po pet.

Doček za Ivanu

Doček za Ivanu Španović biće priređen danas u Atletskoj dvorani u Banjičkoj šumi. Atletski savez odlučio je da doček ne bude održan ispred Skupštine Grada zbog hladnog vremena već u zatvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari