Španski fudbal trese "Slučaj Negreira": Barselona optužena za mito od 8 miliona evra Sudijskoj komisiji, ali ni Real izgleda nije bio "imun" na isto 1Foto: EPA-EFE/Toni Albir

Velika afera potresa španski fudbal od početka sezone, a u centru skandala nalazi se Barselona.

Početkom marta podignuta je optužnica protiv Katalonaca i dvojice bivših predsednika tog kluba Đozepa Bartomeua i Sandra Roselja, da su u periodu od 2001. do 2018. godine podmićivali potpredsednika Sudijske komisije Fudbalske federacije Španije.

Oni se terete da su Hozeu Negreiri uplatili 8,4 miliona evra kako bi zauzvrat delegirao arbitre koji bi u pomenutom periodu delili pravdu u korist Barselone. Naravno, to još sve treba da se dokaže na sudu, a iz Barselone se pravdaju kako su plaćali samo za tehničke izveštaje suđenja, ali da nikada nisu pokušali da utiču na njihove odluke na terenu.

Podsećanja radi, afera je otkrivena krajem zime kada su španski novinari došli do izveštaja Poreske uprave Španije, u kojem su pronašli čudne finansijske transakcije u periodu od 2016. do 2018. godine. Ti izveštaji su navodno dokazivali da je Negreiri kao službeniku FS Španije uplaćeno 1,4 miliona evra. Međutim, još je spornije to što je na privatni račun bivšeg potpredsednika Sudijske komisije uplaćeno još sedam miliona evra od 2001. do kraja 2018. godine, kada je njegov mandat u Savezu već bio okončan.

Sud u Španiji podigao je optužnicu protiv Barselone zbog korupcije, a ukoliko klub sa „Kamp Noa“ bude proglašen krivim, lako se može dogoditi da Katalonci ostanu bez učešća u Evropi.

Sandro Roselj je bio predsednik Barselone od 2010. do 2014. godine, dok je istu funkciju obavljao Đozep Bartomeu od 2014. do 2020. godine.

Real Madrid je očekivano ovim povodom izdao saopštenje, nakon što je špansko tužilaštvo optužilo Barselonu za korupciju.

„Real Madrid izražava duboku zabrinutost zbog ozbiljnosti činjenica i ponavlja svoje puno poverenje u delovanje pravde i slaže se da će se u odbranu svojih legitimnih interesa pojaviti u postupku u ime oštećene strane čim ga sudija otvori pred sudom“, navodi se u saopštenju „kraljevskog kluba“.

Pre nedelju dana „Slučaj Negreira“ je dobio nastavak pošto se sada prelazi na sledeću fazu – suđenje.

Istraga koju je špansko tužilaštvo mesecima vodilo povodom sumnji da je Barselona punih 17 godina potkupljivala bivšeg potpredsednika Sudijske komisije Primere, Hozea Mariju Enrikeza Negreiru, sada je formalno završena optužnicom za mito i korupciju, a konačnu reč imaće sud.

Pored Negreire i njegovog sina, podignuta je optužnica i protiv dvojice bivših predsednika Barselone, za vreme čijih mandata je ova malverzacija vezana – a to su Sandro Roselj i Đozep Marija Bertomeu.

Istraga je utvrdila da je Negreira stekao bogatstvo od 7,5 miliona evra čineći Barseloni razne ustupke prilikom delegiranja sudija, lobiranja kod samih arbitara, ublažavanja suspenzija i ostalih kazni, nudeći kontakte i ugovarajući razne tajne sastanke u korist jednog od najvećih evropskih klubova, piše španski.

Zbog toga su inspektori „Civilne garde“ nenajavljeno upali u prostorije Sudijske komisije u Fudbalskom savezu Španije u potrazi za dokumentacijom o Negreirinoj krivici, prenosi vest list „El Debate“.

Bivši predsednik Blaugrane Sandro Roselj je u  intervjuu na radiju RAC1 pomalo ironično prokomentarisao slučaj Negreira: „Optuženi smo za ubistvo, ali se ne zna gde je telo ili ubijena osoba“, piše „El Debate“.

Ipak, tu nije kraj čitavoj ovoj (melo)drami.

Pravu „bombu“ odapeo je bivši policijski komesar Hose Manuel Viljareho u intervjuu na radiju RAC1. Ovog utorka je „ispalio metak“ direktno ka Real Madridu i predsedniku Florentinu Perezu.

Bivši policijski komesar je izjavio da je „Florentino Perez već podmitio sudije pre nego što je to učinila Barselona“, ali je dodao da je prvi čovek Reala „nedodirljiv”, te da zato svih ovih godina ništa nije izašlo na videlo.

„Ko god da bi se odlučio da osudi Florentina Pereza izvršio bi pravo samoubistvo“, uveravao je on, pre nego što je naglasio: „Nemoguće je krivično goniti bilo šta što utiče na Florentina Pereza“, piše Sport.

Real Madrid je brzo reagovao na optužbe koje je bivši komesar Hose Manuel Viljareho izneo u mikrofon. U zvaničnom saopštenju „kraljevski klub“ uverava da je prvi čovek tog kluba „naložio hitno predstavljanje odgovarajuće sudske akcije protiv bivšeg komesara Viljareha za lažne optužbe na katalonskoj radio stanici RAC1“.

Eksplozivne Viljarehove izjave naišle su ubrzo nakon toga na podršku Havijera Tebasa, predsednika La Lige, ali je ista došla samo u vezi sa drugim delom izjave, obrazloživši da je to „vox populi, odnosno objektivna činjenica“, piše list Mundo Deportivo.

„Zato što nije da Viljareho to kaže, nego je to nešto što je ‘vox populi’ u ovoj zemlji. Svi to znaju, to su objektivni podaci, ništa više nije potrebno reći“, naglasio je on.

U izjavama za razne medije, predsednik La Lige je doveo u pitanje prvi deo Viljarehovih izjava, ističući da je njegova taktika „da izveštava o stvarima neverovatna i za pravu osudu“, aludirajući na to da bi bivši policijski komesar trebalo da pruži dokaze za svoje tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari