Sport Klub: FSS u četvrtak smenjuje Filipovića s čela Sudijske komisije 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije smeniće u četvrtak Dejana Filipoviča s mesta predsednika Sudijske komisije, a umesto njega postaviće Dejana Santrača, piše Sport Klub.

Očekivana promena u vrhu najodgovornije komisije Fudbalskog saveza Srbije dolazi kao plod pojačanog pritiska Crvene zvezde. Iz kancelarije šampiona Srbije, poslednjih dana, odapet je niz strelica ka Dejanu Filipoviću, presudnih za definitivno ozvaničenje promene na vrhu.

Aktuelni predsednik, zanimljivo, dobio je odrešene ruke da tokom nedelje formira i međunarodnu listu sudija za narednu sezonu. Konačna odluka FSS trebalo bi da do petka bude poslata u Nion. Na istoj sednici očekuju se usvajanje predloga komisije o FIFA sudijama za narednu sezonu i smena Dejana Filipovića.

Iako skoro od početka mandata na meti pojedinih, više ili manje uticajnih, klubova, tek dolaskom novog rukovodstva na Terazije 35 promenio se i status aktuelnog predsednika. U prelomnim momentima, tokom 2021. i prošle godine, iza Filipovića je stajao autoritet Dragana Stojkovića, tada najuticajnije ličnosti srpskog fudbala. Promenilo se vreme, novi igrači stigli u FSS i tu se krije osnova promene na vrhu sudijskog saziva. Uz hrpu propratnih detalja, takođe, bitnih u konačnom zbiru.

Santrač, nekadašnji arbitar iz Pavliša, aktuelni zamenik gradonačelnika Vršca, po okončanju sudijske karijere bio je i angažovan u pančevačkom Železničaru, Vršcu, Smederevu… Zanimljivo, na početku mandata od juna 2021, bio je jedan od najbližih saradnika Dejana Filipovića.

Politički angažman i javna funkcija uticali su da Santrač, sedam meseci po imenovanju, napusti mesto u FSS, iako je javna tajna da sa Filipovićem nije bio na istim talasnim dužinama tokom zajedničkog angažmana.

Skoro je izvesno da će u komisiji mesto zadržati Nenad Đokić.

Član, zadužen za delegiranje posmatrača, od letos nije plivao na istom talasu sa predsednikom komisije. Iskricu razlaza upalila je Đokićeva podrška zahtevima arbitara za povećanjem taksi. Od tada ništa nije bilo isto – Filipović je stav saradnika shvatio kao udar na predsedničko mesto, a Đokić uzvratio ponuđenom ostavkom.

Postoji ideja da u komisiji ostane i Marko Popović. Beogradski kadar, ipak, stigao je isključivo kao predlog Dejana Filipovića i male su šanse da zadrži aktuelnu poziciju. Pored vremenske odrednice u Popovićem slučaju stoji znak pitanja.

Konačnu odluku o smeni Dejana Filipovića i imenovanju Dejana Santrača doneće Odbor za hitna pitanja. Uz predsednika Dragana Džajića, najuže operativno telo Fudbalskog saveza Srbije čine i potpredsednici – Branislav Nedimović, Janoš Žemberi, Sandra Sremčević i Branko Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari