Svaki derbi isti scenario i hajka na arbitre: Večitima ni Milorad Mažić nije valjao u vreme kad je sudio finale Lige šampiona 1Milorad Mažić. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda je zapretila da neće igrati 171. večiti derbi nakon što je danas Fudbalska komisija FSS objavila da će glavni sudija biti Srđan Jovanović.

Crveno-beli su u nekoliko navrata saopštenjima napominjali da je Jovanović „naneo mnogo štete Crvenoj zvezdi“ i da radi „u korist FK Partizan“, da bi u novembru prošle godine zatražili i njegovo izuzeće.

Jovanović je poslednji put vodio meč dva najtrofejnija srpska kluba u aprilu 2022. godine, kada je 167. večiti derbi na stadionu „Rajko Mitić“ završen bez golova.

Pre tog susreta čelnici Zvezde izdali su saopštenje u kojem su naveli da je Jovanović „dobar i cenjen sudija“, ali da je osvedočeni navijač Partizana i tom prilikom su optužili selektora Dragana Stojkovića da je on uticao na odluku Sudijske komisije FSS da Jovanović bude arbitar.

Već godinama je glavna tema pred duele Partizana i Crvene zvezde ko će biti glavni sudija, a oba kluba koristili su tu priču kako bi vršili pritisak na arbitre ili kako bi posle meča na njih svalili krivicu za eventualni neuspeh.

Po društvenim mrežama objavljuju njihove fotografije iz detinjstva na kojima nose obeležja naša dva najveća kluba i to se koristi kao dokaz da su pristrasni.

Zbog pritiska kojeg stvaraju uprave ova dva kluba pred gotovo svaki njihov međusobni duel veliki broj srpskih sudija odbijalo je da vodi ove mečeve, a najdrastičniji primer je Milorad Mažić.

On je u aprilu 2014. godine, na 146. večitom derbiju dosudio dva penala za Crvenu zvezdu u roku od 11 minuta i od tada se nalazio pod sumnjom da je „Zvezdin sudija“.

Iako je potom postao jedan od najcenjenijih sudija na svetu, sudio i finale Lige šampiona, u Srbiji se nalazio pod stalnim pritiskom oba večita rivala, pa je u martu 2017. samoinicijativno odlučio da ne sudi meč između Crvene zvezde i Partizana, a nešto kasnije je i napustio srpski fudbal i otišao u Kinu.

Zbog ove Mažićeve odluke, priliku da vodi 153. večiti derbi dobio je Majo Vujović, koji je na tom meču priznao gol crveno-belih, iako je lopta prethodno izašla van terena gotovo pola metra.

Od 167. večitog derbija, koji je vodio Srđan Jovanović, zbog pritiska Crvene zvezde sudijska komisija FSS nije imala hrabrosti da mečeve dva najveća srpska kluba vodi najbolji sudija.

Zato su poslednje tri utakmice vodili neiskusni debitanti, poput Aleksandra Živkovića, Dejana Trifkovića i Milana Mitića, delom i zato što njihove iskusnije kolege izbegavaju da se nađu u situaciji da im nastavak karijere zavisi od jedne loše procene.

A najdrastičniji primer šta sve može da se dogodi kad pogrešite na derbiju je onaj kada je pomoćni sudija Bogdan Milisavljević u polufinalu Kupa u aprilu 2008. podigao zastavicu i signalizirao da je strelac gola za Crvenu zvezdu Nenad Milijaš bio u ofsajdu.

Posle ogromnog pritiska u medijima Milisavljević je nekoliko dana potom odlučio da završi sudijsku karijeru, a u otvorenom pismu je izrazio duboko žaljenje i uputio javno izvinjenje Fudbalskom klubu Crvena zvezda, rukovodstvu i navijačima crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari